Annonce
Aarhus

Kunstner om kulturlivet: Lad os få flere Institut for X'er

Katja Bjørn er kunstner og formand for Aarhus Kommunes billedkunstudvalg. Hun mener, kulturen vil have nytte af en tænketank og flere Institut for X'er som det nuværende på Godsbanen. Foto: Kim Haugaard
Katja Bjørn foreslår kulturens rådmand at samle kunstnere i en tænketank og hente inspiration der.

Tværfaglighed

- Der foregår megen god refleksion i kunstnermiljøet, men det kræver, at der er muligheder for at bringe kunstnere sammen. Fra en tænketank vil der komme mange forslag, som kan tages med ind i handlingsplanen for de næste fire år, siger Katja Bjørn, der kort fremførte ideen, da kulturrådmanden forleden havde indkaldt til åbent møde om planen.

Den tidligere tænketank handlede om billedkunst, men Katja Bjørn mener, at en ny skal være tværfaglig. Den skal udtrykke byens dna på kunsten.

- Lad den fungere i et år. Det vil være et fedt værktøj for handlingsplanen, men også for kunstmiljøet. Der vil komme løbende rådgivning og dialog om kunsten i byen. Politikerne kan også have den som en samtalepartner. Der kan laves en tilsvarende for de helt unge kunstnere. De siger, at de ikke har nogle steder at gå hen. I en tænketank kan de komme frem med det, og så kan vi drøfte, hvad vi kan bruge hinanden til. Sådan et samtaleforum vil være fedt for Aarhus Kommune, vækstlaget og de erfarne producerende, siger Katja Bjørn.

Hun siger, at sådan noget ikke findes andre steder i Jylland, og det vil kunne tiltrække kunstnere andre steder fra.

- Vi skal have et miljø, der matcher Københavns og Hamburgs, og vi skal spille sammen, ikke konkurrere, mener hun.

Sagen

Rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad, har lagt de overordnede linjer for kommunens kulturpoliotik for de næste fire år. Han efterlyser ideer og åbnede processen med et møde i denne uge.
Annonce

Miljøet skal bestemme

Katja Bjørn mener, at Institut for X på Godsbanen er et godt eksempel på, at når der skabes rum, så opstår ideerne, og miljøet gror. Det vil tilmed være et sted, hvor byens borgere kan gå hen og opleve miljøet, der også vil tiltrække turister. Det skal ikke være et kunststed, men et iværksættermiljø, mener hun.

- I dag er miljøet på Godsbanen stækket, fordi så mange andre er rykket ind. Sådan går det undertiden, når ting bliver voksne. Der skal være diversitet og elastik. Der kan være lignende miljøer, for eksempel også for musik. Det er smeltedigler, og det havde været skønt, hvis man havde turdet tænke det ind i Sydhavnen, men nu bliver kunsten presset ind i polerede rammer. Det måtte godt have været en containerby, klondykeagtigt, hvor alle havde lyst til at tage en hammer og være med. Miljøet skal selv have lov til at bestemme, siger Katja Bjørn.

Annonce

Vil finde styrkerne

Rådmand Rabih Azad-Ahmad er parat til at se på muligheden, men er ikke sikker på, der er brug for en decideret tænketank.

- Vi skal finde ud af, hvordan kulturen kan spille sammen. Hvor er styrkerne, som vi kan tage med i maskinrummet, og hvordan kan vi inddrage andre.

Hans udspil til handlingsplanen har tre hovedpunkter:

Der skal være tanke for klimaet og FNs verdensmål, børn og unge skal inddrages, og demokrati og medborgerskab skal indtænkes, ikke mindst med henblik på den digitale verden.

Gode ideer samles i Institut for X, der her holder åbent hus. Foto: Kim Haugaard

AARHUS: Hvordan skal Aarhus Kommunes kulturpolitik være i de kommende fire år? Rådmand Rabih Azad-Ahmad er på jagt efter svar på det spørgsmål og har selv lagt de store linjer. Og fra formanden for kommunens billedkunstudvalg, kunstneren Katja Bjørn får han endnu en idé: Lav en tænketank og lad os få mere Institut for X, små Christianiaer, siger hun.

Katja Bjørn mener også, at der skal satses på de producerende kunstnere.

- Fyrtårnsprojekter er vi gode til, og de er ikke dårlige. Men alle kan lave en Horsens eller en Herning, hvis man har penge nok. Men at stille områder til rådighed, hvor kunstnerne selv bestemmer har en helt anden effekt. Se bare hvad der er kommet ud af, at Institut for X har fået lov at være på Godsbanen. Noget tilsvarende ville ske i kunstnermiljøer, siger Katja Bjørn, der taler med erfaring.

Hun var netop med i en tænketank, da linjen skulle læges for de seneste fire års kulturelle politik, hvor kulturens hovedstadsår 2017 indgik.

- Der var god energi, og der kom gode ideer fra den, siger hun.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce