Annonce
Debat

Kunstner tager et kig på højhuset på Mindet 6: Jeg forstår godt kritikken, men ...

"Jeg synes for en gangs skyld, der er tænkt lidt over, hvad bygningen kan give igen til byen. Masser af udadvendt kunst, både inde og ude. Udearealer med god plads og afstand til nabobygninger, mødesteder, masser af træer, terrasser, opholdssteder og sportsplads, som alle bliver offentligt tilgængelige. For øvrigt lavet i kvalitetsmaterialer, og hvor genbrug i høj grad er tænkt ind", skriver Peter Birk. Visualisering: C.F. Møller

DEBAT: Jeg har fulgt debatten omkring byens udvikling med nedrivninger og nybyggeri de senere år. Og jeg må til at starte med slå fast, at jeg for det meste er helt enig i meget af den kritik, der ofte følger de nye byggerier.

Alt for mange gode gamle solide bygninger har måttet lade livet til fordel for nye sjæleløse bygninger af ringe kvalitet, alt for mange af byens åndehuller er væk, fordi man forsøger at vride så mange kroner som muligt ud af hver en kvadratmeter, hvilket resulterer i, at man bygger alt, alt for tæt.

For mig er det netop åndehullerne, de små sprækker i byens pæne overflade, der er interessante. En vinbar i en baggård, gammel industri indtaget af kunstnere og kreative sjæle, grønne arealer med rigtig natur eller en hyggelig gade som Graven, fuld af liv. Det er limen, der får det hele til at hænge sammen, og det er der, jeg lever bedst. Og når først disse steder er tabt, kommer de ikke igen. Det er ikke muligt at fortryde, når først en ny glasbygning kommer op.

Annonce

Kombineret med et byråd, der ofte ikke altid er så god til at huske, at det faktisk er borgerne i byen, der bestemmer, er dette naturligvis en cocktail, der kan vække stærke følelser hos folk. Derfor er denne debat også utrolig vigtig at have, og jeg vil gerne sige tak til jer, der går forrest i kampen for at bevare de vigtige dele af vores by.

Men jeg ser også hos nogen en tendens til automatisk at kritisere alt, der er nyt, hvilket jeg sådan set godt kan forstå, ovenstående taget i betragtning. Jeg mener dog, at man skal passe på ikke at være imod enhver forandring altid. Intet er for evigt, alting er i forandring, det er vi som mennesker, og det er vores by også. Det er vigtigt for byens puls, at byen udvikler sig hele tiden og ikke står i stampe – ellers dør den simpelthen. Jeg kan pege på mange gode nybyggerier, der har forbedret vores by væsentligt. Det vigtigste i den udvikling er blot, at man husker at være tro mod byens dna.


Alt i alt tror jeg ikke, at det er lige netop denne bygning, der kommer til at ødelægge vores by - tværtimod tror jeg, den er med til at åbne op for et nyt kvarter i Aarhus med masser af potentiale og nogle af de gamle kvaliteter som højt til loftet og gode uderum.


En debat, man ikke helt har kunnet overse på det sidste, handler om det tårn, der skal bygges på Mindet 6. Netop der har mit værksted ligget de sidste mange år, jeg har haft min daglige gang der, og jeg kender området rigtig godt. Derfor kender jeg også en del til planerne med det nye byggeri og må sige, at jeg faktisk godt kan lide det, jeg ser.

Ja - tårnet er højt, og om man er til den slags, er nok individuelt. Kan man ikke lide det, så kan man ikke lide det. Fair nok. Lige på det punkt bliver vi nok aldrig enige alle sammen. Personligt synes jeg, ideen om at bygge et højt tårn er helt fin, og jeg er ikke skræmt af, at man bygger opad, hvis det betyder, at der bliver mere luft omkring bygningen. Hellere et par etager mere på tårnet end tre lavere kasser ved siden af hinanden, der fylder hele området - så længe man ikke skyggemæssigt maler nogen over tæerne.

Og så synes jeg for en gangs skyld, der er tænkt lidt over, hvad bygningen kan give igen til byen. Masser af udadvendt kunst, både inde og ude. Udearealer med god plads og afstand til nabobygninger, mødesteder, masser af træer, terrasser, opholdssteder og sportsplads, som alle bliver offentligt tilgængelige. For øvrigt lavet i kvalitetsmaterialer, og hvor genbrug i høj grad er tænkt ind.

Lige nu er der bare en støvet parkeringsplads, hvor ingen opholder sig. Indenfor er kunstnere og kreative iværksættere inviteret med, der ligesom restauranter, kaffebar, galleri og små specialbutikker kommer til at ligge i en del af huset med offentlig adgang. Jeg tror, det kommer til at skabe et godt og livligt miljø i samspil med de andre kreative spillere i området som Filmbyen og Kaospiloterne.

Placeringen skaber en del flere arbejdspladser i byen, så folk, der bor i Aarhus, er fri for at pendle ud af byen på arbejde. Området er i forvejen under stor udvikling, og jeg ser nemt, at flere butikker, spisesteder eller barer åbner op i fremtiden, som jo så fødes af de mange mennesker, som arbejder der, som sit eget økosystem.

Essensen må være at skabe en levende by, hvor man ville kunne lide at arbejde, bo og opholde sig i fritiden. Alt i alt tror jeg ikke, at det er lige netop denne bygning, der kommer til at ødelægge vores by - tværtimod tror jeg, den er med til at åbne op for et nyt kvarter i Aarhus med masser af potentiale og nogle af de gamle kvaliteter som højt til loftet og gode uderum.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se videoen: Alle EM-hold sender hilsen til Christian Eriksen

Annonce