Annonce
Aarhus

Kunstner udfordrer: Tjek din evne til at huske - se kunst

Helene Nymann ved "Aom Aom, Your Body In My Room". Foto: Axel Schütt
Helene Nymann har skabt et hukommelsespalads i Kunsthal Aarhus.

AARHUS: Hvad sker der egentlig med os, når vi holder op med at huske telefonnumre og andre oplysninger, fordi vi bare henter dem i mobiltelefonen eller computeren? Mister vi hukommelse, eller …?

Det undersøger Helene Nymann med sin kunst, og hvis du vil tjekke din hukommelse, kan du møde hendes værker i Kunsthal Aarhus, hvor hun har åbnet udstillingen "Ars Memoria – Memes For Imagination".

Den 36-årige kunstner er for et halvt år siden gået i gang med en ph.d. på studiet i antropologi på Aarhus Universitet og har i den anledning en tæt forbindelse til Kunsthal Aarhus. Så udstillingen er næppe det eneste, vi oplever dér fra hendes hånd og hoved de næste år.

Hun har set på, hvordan vi husker, hvad minder betyder for vores liv, og hvilken betydning den accelererede digitale udvikling har for vores hukommelse. Og nu er hun i gang med at finde ud af nogenlunde det samme for fugle og planter.

Annonce

Udstillingerne

Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13.

Helene Nymann, "Ars Memoria - Memes for Imagination".
Rikke Luther. "Corruption - We Lost Control Again".
Begge kan ses til 15. september.

Barndomshjemmet

Blandt værkerne er en video på ti minutter. Den er optaget i hendes barndomshjem i Dyssegård ved København. Forældrenes hus er strippet for alt inventar, og oven på billederne er lagt fugle og figurer, meget smukt og tankevækkende.

- Det passede fantastisk med, at mine forældre ville flytte ud af huset efter 35 år, så da hele inventaret var væk, kunne jeg lave optagelserne, siger Helene Nymann.

Hun har blandt andet en fortid som fotomodel, inden hun uddannede sig inden for kunst på Malmø Kunstakademi og Goldsmiths University i London. Kort tid har hun været assistent for den danske kunstner Jesper Just i New York. Og hun har som den første danske kvindelige kunstner udstillet på New Museum i New York.

En tankeleg

- Hele udstillingen er et hukommelsespalads. Der er en slags tankeleg til en bedre hukommelse, hvor man forestiller sig en bygning, man kender godt. På en rute gennem huset visualiserer man forskellige scenarier, som man gerne vil huske. På den måde opbygger man med fantasi og historiefortælling et organiseret associationssystem, der kan hjælpe hukommelsen, forklarer Helene Nymann, der kalder værket i huset for et dynamisk tænkerum.

- Vores viden er påvirket af den digitale onlinestimulering. Vi bestemmer ikke nødvendigvis selv, hvad vi vil huske, siger Helene Nymann.

Et af værkerne med titlen "Aom Aom, your body in my room" er en stor skulptur af hippocampus, den del af hjernen, som styrer rumlig hukommelse og er en forudsætning for vores forestillingsevne.

Kunsthallen byder også på en udstilling af Rikke Luther om de ressourcer, som er vores fælles eje.

Kunsthallen har også fået besøg af en 12 ton tung og 7 meter lang skulptur, som er placeret i parken.

Den er skabt af den verdensberømte, amerikanskfødte kunstner Jimmie Durham, der fik den prestigefulde pris "The Golden Lion" ved Venedig Biennalen. "Pagliaccio non son" hedder skulpturen.

Helene Nymann i udstillingen. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce