Annonce
Aarhus

Kunstner vil have sin hjertekuffert opstillet på højen foran banegården: Kommunen overvejer muligheden

Den er denne Hjertekuffert, blot i en større udgave, som Jørn Rønnau håber på, at kunne få opstillet på højen foran banegården. Han mener kunstværket ville passe perfekt ind lige på den plads. Foto: Jonas Dalbøge 
Kunstneren Jørn Rønnau har længe haft et godt øje til højen foran banegården som et sted til hans kunstværk Hjertekuffert. Nu vil han forsøge at få sin kunst opført der. Kulturforvaltningen under Aarhus Kommune vil overveje, om der skal stå kunst på de forhøjede brosten.

AARHUS: I Marselisborgskoven lige overfor Tivoli Friheden har den 76-årige kunstner og billedhugger Jørn Rønnau et værksted. Her bruger han al sin tid på at lave træ, sten, bronze og jernskulpturer - ligesom han har gjort det gennem hele livet.

Et af de værker, han er mest stolt af, er Hjertekufferten. En kuffert i form af et hjerte med et håndtag i toppen.

Jørn Rønnau har længe haft et ønske om, at hans kunstværk skal udstilles på højen foran banegården. Det ønske er nu blevet genoplivet efter Århus Stiftstidende kunne fortælle, at der i 1994, da højen blev opført, netop var et ønske fra flere i Aarhus Kommune om, at der skulle stå kunst på den.

Annonce

Det blev dog aldrig blevet ført ud i livet. Angiveligt fordi der ikke var penge til det i budgettet.

Men nu byder Jørn Rønnau ind i debatten og siger, han gerne vil udstille sit kunstværk, Hjertekuffert, hvis han får lov.

Hos Kulturforvaltningen i Aarhus Kommune synes de, det lyder interessant.

Kongelig kunst

Hvis nogle læsere af denne artikel mindes at have set Jørn Rønnaus Hjertekuffert før, er I ikke helt galt på den.

Hjertekuffert blev nemlig udstillet i forbindelse med Sculpture by the Sea i Aarhus. Kunstværket fik dengang opmærksomhed fra selve kronprinsparret, eftersom Jørn Rønnau har opført en lignende skulptur i Australien.

Jørn Rønnau viser sit kunstværk frem for Kronprinsparret til Sculpture by the Sea. Kronprinsesse Mary kunne kende værket fra sin hjemby i Australien, hvor Jørn Rønnau har opstillet en lignende hjertekuffert. Foto: Henning Bagger

Første gang pressen fandt ud af, at der var noget mellem Mary og Frederik, var det faktisk tæt på hvor Hjertekufferten står i dag - omkring Bondi Beach.

- Mary efterlod sit hjerte i Australien, da hun rejste til Danmark. Det synes jeg, kufferten er et symbol på i dag, fortæller Jørn Rønnau.

Jørn Rønnau tror, at Hjertekufferten ville passe perfekt på højen foran banegården. For ham er det den ideelle placering.

Det er denne udgave, som Jørn Rønnau vil have udstillet på højen foran banegården. Støbejernsudgaven som ses her på billedet vejer omkring 500 kg, anslår han. Foto: Jonas Dalbøge

- Værket symboliserer, at vi skal have hjertet med os, når vi rejser. Men den er også et vidnesbyrd om, at vi skal have hjertet med på livets rejse. Det er et universelt tegn og ikon, siger han.

Men Hjertekufferten kan også have flere betydninger. I bund og grund handler det om, hvad man hver især lægger i det.

- Det symboliserer også, at man kan efterlade sit hjerte et sted, ligesom Kronprinsessen efterlod sit hjerte i Australien. Man kan rejse fra et sted, man elsker med et tungt hjerte, siger han og fortsætter:

- Samtidig synes jeg, det er folkeligt, fordi den også har en humoristisk side. Det er jo lidt absurd med et hjerte med et håndtag, og det kan man trække på smilebåndet over, fortæller Jørn Rønnau.

Annonce

Kulturforvaltningen synes idéen er god

Hos Kulturforvaltningen vil man gerne se nærmere på, om der kan stå en skulptur på højen.

- Som udgangspunkt kunne jeg godt forestille mig, at der stod en skulptur på Banegårdspladsen. Om det skal være på højen eller et andet sted må vurderes på baggrund af det konkrete kunstværk, men jeg synes, det lyder som en god idé, fortæller Lars Davidsen, kulturchef i Aarhus Kommune.


Vi spørger jævnligt os selv, hvad den plads egentligt skal kunne. Det er et særligt område med en masse muligheder. Men der er også mange mennesker, der går forbi og henover højen, man skal have med i overvejelserne

- Katja Bjørn


- Jeg er generelt for mere kunst i det offentlige rum, så hvorfor ikke?, siger Lars Davidsen og understreger, at de vil behandle ansøgningen fra Jørn Rønnau, så snart den lander i indbakken.

Han fortæller også, at de formentligt vil rådføre sig hos Billedkunstudvalget under kommunen for at få dets vurdering.

Annonce

Oplagt til kunst

Formand for Billedkunstudvalget, Katja Bjørn, synes idéen med kunst på højen er sjov.

- Der er gode muligheder for kunst på pladsen. Om det skal være lige i midten, ved jeg ikke. Det er noget der skal overvejes grundigt, og det kan også være, vi skal afholde konkurrencer blandt flere kunstnere, hvis vi når der til, siger hun.

Katja Bjørn, formand for Billedkunstudvalget i Aarhus Kommune, synes idéen med en skulptur på højen foran banegården er sjov. Foto: Axel Schütt

Katja Bjørn fortæller, at man over flere gange har haft pladsen til diskussion for at undersøge, om man kan gøre den mere interessant.

- Vi spørger jævnligt os selv, hvad den plads egentligt skal kunne. Det er et særligt område med en masse muligheder. Men der er også mange mennesker, der går forbi og henover højen, man skal have med i overvejelserne, afslutter Katja Bjørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce