Annonce
Aarhus

Kunstnere fik benspænd: Småt kan også være stort

Lisbeth Thingholm leder efter storskrald. Det er der kommet denne boks ud af. Foto: Axel Schütt
47 hoveder og hænder reagerede vidt forskelligt på opgave: Lav et værk på 30 x 30.

AARHUS: Giv 47 kunstnere et emne for et kunstværk og se, hvad der kommer ud af det.

Det er hvad sammenslutningen af professionelle kunstnere i Aarhus, Prokk, har gjort, og resultatet kan nu ses i kunstnerhuset Spanien 19B. Og det kan nok være, de kreative hjerner har fået noget forskelligt ud af det.

Emnet hed 30 x 30, og det kan være så meget. Flest har taget det som et mål for deres lærred, andre for en grundplan eller soklen til deres skulptur eller for en boks, der så oven i købet bliver 30 x 30 x 30 centimeter.

Omkring halvdelen af Prokks medlemmer er med på og ved de hvide vægge på første sal i huset, hvor en del af byens kunstnere arbejder til daglig.

For Annette Faunsø var opgaven lidt af en øjenåbner.

- Jeg fandt ud af, at småt også kan være stort. Sådan et lille billede kan jeg hurtigt fyre af, men det viste sig at være en god udfordring at arbejde i det lille format. Og tænk bare, hvor lille, Mona Lisa er, siger hun.

Annonce

30 x 30 og Mona Lisa

30 x 30 er en festugeudstilling med 47 kunstnere, der er medlem af Prokk. Kan ses fra 31. august til 8. september på første sal i kunstnerværkstedet Spanien 19B i Sydhavnen, Aarhus. Åbningstider kl. 11-17. Gratis entre. Artist talk søndag 8. september kl. 15.

.

Til samenligning med formatet 30 x 30 har Mona Lisa, det mest kendte maleri i verden, størrelsen 77 x 53 cm. Det er malet af italieneren Leonardo Da Vinci 1503-1506. Maleriet var bestilt af den italienske forretningsmand Francesco Del Giocondo og skulle portrættere hans hustru Lisa Gherardini. Mona er en sammentrækning af madonna, der betyder "my lady".

Kunst af affald

Lisbeth Thingholm har ledt efter affald.

- Der står så meget efterladt på gaderne som storskrald, og det kan bruges til kunst. Jeg kigger altid efter det, siger hun, der har fundet nogle hvidmalede spånplader, har skåret dem ud i 30 x 30 centimer, sat dem sammen til en boks og fræset i dem.

- Det er bævreasp, siger hun, mens hun viser, hvordan mønstret ligner udstrakte grene i et flot perspektiv.

Kassen kan vendes og drejes, og så ændrer kunsten sig. For god ordens skyld kan et lille Ikea-logo ses på træet. Så ved vi, hvor det oprindeligt kommer fra.

- "Tremula" er titlen, og det er det latinske navn for bævreasp.

Marianne Steenholdt Bork har lavet en hund på en plade med formatet 30 x 30. "Mind the Gap" og "Vinhandler Bølls hund" er titlen som en påmindelse om, at vi skal se, hvor vi går - og så er der hunden, der vogter os.

Udstillingen er åben og kan ses til 8. september.

Annette Faunsø med sit værk. Foto: Axel Schütt
Marianne Steenhholt Bork har Bølles hund med. Foto: Axel Schütt
"Maya God, Diosa de Maya" er skabt af Marianne Tønnesen på en sokkel på 30 x 30 cm. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];