Annonce
Kultur

Kunstneren Kirsten Kjær på udstiller: Portrætter og parafraser på Kvindemuseet

Kirsten Kjær malede en masse portrætter gennem små 60 år. Her "Selvportræt", Californien 1929. PR-foto
Kvindemuseet viser værker af maleren Kirsten Kjær, der igennem 60 år portrætterede en lang række mennesker fra forskellige kulturer og samfundslag. Kunstnergruppen Tonsart udstiller samtidig parafraser over den vestjyske malers portrætter.

AARHUS: Kvindemuseet åbner 20. november en udstilling med den vestjyske maler Kirsten Kjær (1893-1985).

Den autodidakte kunstner Kirsten Kjær havde andre forventninger til livet end den almindelige tidsånd havde til kvinder.

- Fra en barndom og et tidligt fejlslået ægteskab i Vester Han Herred, gik Kjær på jagt efter livet. Livsnerven fandt hun i malerkunsten, der nærede hendes dybfølte skabertrang. Hun var i kunsten særligt drevet af fascinationen for det enkelte menneskes unikke historie formidlet i portrættet, skriver museet i en pressemeddelelse.

Efter en tur i Californien vendte hun hjem og bosatte sig i København, hvorfra hun tog på adskillige rejser i Norden, Europa, Amerika og Afrika. Her malede hun mennesker fra forskellige lag og kulturer.

Kirsten Kjær blev kendt som en frimodig karakter, der talte lige ud af posen. Hun gik uforfærdet og med åbent hjerte til sine modeller og folk på gaden, som hun blev grebet af et brændende ønske om at male, lyder det.

En af medstifterne af Kirstens Kjærs Museum, Harald Fuglsang, har tidligere beskrevet Kirsten Kjær sådan her: "Hun var tiltrukket af det levende og åndelige menneske - om det var en mand eller en kvinde gjorde ikke så meget - bare det var det skabende menneske, dét der havde idéer".

Kirsten Kjær opnåede offentlig anerkendelse i sin levetid og skabte en lang række portrætmalerier af både kendte og ukendte personligheder fra det 20. århundrede.

Kirsten Kjær

Kirsten Kjær blev født 14. november 1893 i landsbyen Vester Thorup i Vestjylland.

Som ung havde hun svært ved at finde ud af, hvem hun var. Som 25-årig blev hun lidt imod sin vilje gift med maleren Frode Nielsen (Dann). Hun havde svært ved at tilpasse sig en almindelig tilværelse som husmor i provinsen, og i et par år turnerede hun med en teatergruppe og overvejede at blive professionel skuespiller.

Efter en svær depression vendte hun tilbage til sin mand, der på det tidspunkt levede af at restaurere kirkeinventar. De arbejdede sammen i kirken i Løgumkloster, da Kirsten Kjær tog penslerne og som 32-årig malede sit første portræt. Fra da af vidste hun, hvad hun ville.

I 1926 rejste parret til Californien, hvor hun fik sit gennembrud som maler. I 1929 vendte hun alene tilbage til Danmark, hvor hendes portrætter blev modtaget med stor interesse. De følgende år malede Kirsten Kjær mange portrætter, blandt andet af politikere og skuespillere.

I 1943 på hendes 50-års fødselsdag blev foreningen, Kirsten Kjærs Venner, stiftet med det formål at støtte hende økonomisk. De følgende år rejste hun i kortere og længere perioder.

Fonden Kirsten Kjærs Venner stod også for opførelsen af Kirsten Kjærs Museum i Frøstrup, der blev indviet 1981, og som rummer en stor del af hendes malerier og tegninger.

Kirsten Kjær blev ved med at male til sent i livet - hun var 91, da hun påbegyndte sit sidste billede på plejehjemmet nær museet. Her døde hun 8. maj 1985.

Kilde: Kirsten Kjærs Museum

Parafraser af Tonsart

På udstillingen vises portrætter af Kirsten Kjær sidestillet med nutidige parafraser skabt af kunstnergruppen Tonsart, som består af malerne Kirsten Brøndum, Grethe Mariann Maurseth, Anna Grethe Aaen og keramiker Laila Stenderup.

På de fotografiske parafraser, hvor Kirsten Kjærs rum og motiver er nøje studeret og fortolket, poserer Tonsart selv.

Der er fernisering tirsdag 20. november klokken 15. Udstillingen vises til 1. marts 2020.

På de fotografiske parafraser af Kirsten Kjærs portrætter, poserer kunstnergruppen Tonsart selv. Foto: Tonsart
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Skal 3.000 borgerstemmer kunne tvinge byrådet til at tage en sag op? Den idé er politikerne ikke heeelt solgt på

Sport

Bakken Bears må sige farvel til stjerner: - Vi har spillere, der kommer til at fordoble deres løn næste år

Annonce