Annonce
Aarhus

Kunstpris blev investeret i ny præmieret udstilling

Katrine Hvid foran nogle af værkerne, der er udstillet i Ikast. Privatfoto

Katrine Hvid tog til USA for penge, hun fik for pris i Aarhus, og bliver nu præmieret for dansk-amerikansk udstilling.

AARHUS: Katrine Hvid er glad for anerkendelsen. Hun blev belønnet med KP-Prisen på KP14, og det er der kommet meget ud af. Blandt andet en ny præmie.

Med prisen på Kunstnernes Påskeudstilling i Kunsthal Aarhus i 2014 fulgte 10.000 kroner fra Aarhuus Stiftstidendes fond. Dem var Katrine Hvid fast besluttet på at bruge på en tur til New York. Det gjorde hun - til ti dage med intense studier af moderne kunst i den amerikanske storby.

- Jeg var optaget af deres traditioner for maleri, siger Katrine Hvid, der egentlig er uddannet i musik.

Hun fik en del kontakter og fandt ud af, at hun ville vise den amerikanske kunst i Danmark. Så det blev til en udstilling i Kunstpakhuset i Ikast - og den kan ses lige nu. Der er fire amerikanere med, og de var så venlige at komme og være med til åbningen af udstillingen. Desuden udstiller fire danske kunstnere. Udstillingen viser et bredt udsnit af, hvordan man kan arbejde med abstrakt og geometrisk maleri, oplyser Katrine Hvid, der bor i Odder.

Det var her, Statens Kunstfond kom på besøg - med det resultat, at Katrine Hvid fik en præmie på 30.000 kroner for hendes kuratering af udstillingen.

Annonce

Udstillingen

Kunstpakhuset, Lille Torv 5, Ikast. Udstillingen "Geometric Behavior". Kan ses til 25. februar 2018 "Geometric Behavior" viser værker af fire danske og fire New York kunstnere: Milena Bonifacini (DK), Martha Clippinger (US), Jesper Dyrehauge (DK/Berlin), Elise Ferguson (US), Katrine Hvid (DK), Douglas Melini (US), Bodil Nielsen (DK) og Gary Petersen (US). Kurator er Katrine Hvid, og omdrejningspunktet for hendes udvælgelse af danske og amerikanske kunstnere har været, at de alle på hver deres særegne måde arbejder med abstrakt maleri, der har udgangspunkt i den konkrete og geometriske tradition. Deres værker er på én gang stramt komponerede og virtuost improviserede.

Forstærket oplevelse

Begrundelsen for prisen er:

"Geometric Behavior er et frisk pust på en grå vinterdag. Otte kunstneres forskellige tilgange til abstrakt maleri er præsenteret i en energiladet værksammensætning i Kunstpakhusets fine udstillingsrum."

Videre hedder det:

"Værkudvalget er kurateret med sans for at vise spændvidden inden for den konkrete og geometriske tradition, hvor maleriet i et udvidet felt også viser sig i materialer som gulerodstryk, papmaché og vævning. Forskellene imellem materialer, farvevalg og kompositioner bliver netop tydelige ved sammenstillingerne, og kontrasterne giver en forstærket oplevelse af det enkelte værk."

Og hvad skal de penge så bruges til?

- Til researchrejser, gerne til USA eller Japan, siger Katrine Hvid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce