Annonce
Aarhus

Kunstværk skabte vrede og blev kaldt for hærværk: Nu får Aros pris for 'The garden'

Det er blandt andet for Katharina Grosses værk i Mindeparken, Aros har fået prisen af Haveselskabet. Foto: Kim Haugaard

Kunstmuseet hædret for at sætte havekultur på dagsordenen, blandt andet med lyserødt naturmaleri.

AARHUS: Aros blev haglet ned, og diskussionen gik lystigt, da Mindeparken og en del af Strandvejen i Aarhus blev malet pink og hvid i 2017. Mange mente, at naturen blev ødelagt.

Det har senere vist sig, at det blev den ikke, og et par røde træer står stadig på Strandvejen til minde om aktionen.

Og nogle af dem, der elsker natur og haver mest, har nu hædret det århusianske kunstmuseum og det kunstneriske hold bag Aros Triennial "The Garden - End of Times, Beginning of Times", som tyskeren Katharina Grosses værk var en del af. Det har modtaget Havekulturfondens Hæderspris 2018. Prisen uddeles årligt af Det Kongelige Danske Haveselskab til en modtager, som har formået at øge bevidstheden om og sætte havekultur på dagsordenen.

I motivationen nævnes blandt andet, at "Aros med The Garden har formået at kombinere en helt umiddelbar og æstetisk nærværende oplevelse af "haver" med intellektuel dybde".

Annonce

Aros Triennial og Havekulturfonden

Aros Triennial "The Garden - End of Times, Beginning of Times" var en kunstfestival i 2017. Den var bygget op af tre dele: "The Past", som undersøgte landskabet og menneskets forhold til naturen set fra et kunstnerisk og idéhistorisk perspektiv; "The Present", som så på naturen i en moderne bymæssig kontekst og endelig "The Future", som udforskede den kunstneriske reaktion på miljømæssige forandringer.Den næste Aros Triennial er i 2020.

Havekulturfondens formål er at fremme havekulturen, idet ordet 'have' tages i videste betydning som 'beplantning i forbindelse med bebyggelse'. Siden 1993 har fonden hvert år uddelt sin Hæderspris til en eller flere personer, der i særlig grad har virket for havekulturens fremme. Desuden yder fonden bidrag til projekter eller initiativer, der kan fremme interessen for havekultur.

Foto: Axel Schütt

25.000 kroner til godt formål

Med prisen følger 25.000 kroner, som kuratorerne har valgt at give videre til et godt formål.

- Aros har store ambitioner om at drive et bæredygtigt museum og samtidig bidrage til et grønnere samfund. Derfor bliver de 25.000 kroner givet videre til Danmarks Naturfredningsforening til arbejdet for en rigere natur og et rent miljø, siger direktør Erlend G. Høyersten til Aros' hjemmeside.

Prisen blev overrakt af bestyrelsesmedlem i Havekulturfonden Louise Møller til Erlend G. Høyersten og museumsinspektør Jacob Vengberg Sevel. Kuratorer var desuden Lise Pennington og Marie Nipper.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce