Annonce
Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Banneret taler for sig selv. Kurderne i Horsens opfordrede torsdag verdenssamfundet til at reagere efter den tyrkiske offensiv i det nordlige Syrien. Foto: Thomas Baden Sørensen
Op mod et par hundrede kurdere og sympatisører demonstrerede torsdag i Horsens i jagten på fred.

Horsens: - Vi kalder den danske regering og det danske folk. Vi har været fredelige i hundredevis af år. Vi kan ikke tage et sted hen, når nogen er imod os. Vi fortjener et land som alle andre.

Sådan lød det i et af mange indlæg på Rådhustorvet i Horsens torsdag eftermiddag.

Op mod et par hundrede kurdere fra Horsens og omegn - og en række sympatisører fra blandt andet Enhedslisten - gik fra banegården mod Rådhustorvet.

Der samlede de sig efter marchen og lyttede til indlæg, der skal tjene til, at Danmark, ja, verdenssamfundet får øjnene op for den krig, der for kun godt en uge siden blev indledt på kurdernes hjemmebane i det nordlige Syrien.

- Det er en etnisk udrensning. Stop fascisten Erdogan, gjaldede det flere gange fra forsamlingen af kvinder og mænd, drenge og piger.

Kritikken var rettet mod Tyrkiets præsident Erdogan, der ifølge flere deltagere i demonstrationen nåede et lavpunkt netop torsdag ved at bruge brandbomber mod kurderne.

Annonce

Giv os i det mindste en retfærdig krig, hvis man ikke kan gøre mere.

Dana Eliassi og Hajar Dashti

Mange kurdere i Horsens

- Det handler om at udslette et folk fra deres hjemland. Vi er ikke fjender med nogen, men det er vores børns land, vores oldeforældres land, og vi gi'r aldrig op, sagde Dana Eliassi, da han slutteligt takkede for fremmødet i Horsens.

Dana Eliassi og Hajar Dashti bor i Horsens og er kurdere fra Iran, så de har ikke familie i Syrien, hvorfra der kommer gruopvækkende meldinger i disse dage. Men uansat oprindelsesland står kurderne sammen, slår de fast.

- Deltagerne her er fra Horsens og omegn. Der har været noget lignende i Vejle, Holstebro, Odense - mange byer, forklarer de.

Kurderne er mange her i byen. Alene i Horsens er der fire kurdiske foreninger, fortæller de.

- Giv os i det mindste en fair krig

Dana og Hajar efterlyser handling fra Vesten.

- Hvad skal der gøres nu og her?

- Der skal indføres "no-fly-zone" over området, siger de og hentyder til kampzonen i det nordlige Syrien, der grænser op til den sydlige del af Tyrkiet.

Det er en kendt sag, at kurderne er chanceløse mod angreb fra luften.

- Giv os i det mindste en retfærdig krig, hvis man ikke kan gøre mere. USA har givet grønt lys til Erdogan. Vi betaler prisen, siger Dana Eliassi og Hajar Dashti.

Meldingen om USA hentyder til, at præsident Trump trak amerikanske tropper ud af konfliktområdet i Syrien, og kort efter startede blandt andet tyrkiske luftangreb i området.

Der var indlæg fra piger og drenge, kvinder og mænd, da kurdere marcherede fra banegården til Rådhustorvet og der holdt taler i en lille times tid torsdag. Foto: Thomas Baden Sørensen

Drøm om fred og eget land

Recep Tayyip Erdogan sagde senest, at tyrkernes mål med angrebene er at skabe en sikkerhedszone langs den nordøstlige grænse.

Senest har russiske og syriske regeringsstyrker bevæget sig ind i området, hvilket ikke har gjort situationen mindre kompliceret.

På Rådhustorvet blev der mest drømt om en fremtid med fred - i eget land.

Børn såvel som voksne tog mikrofonen og sendte en bøn om øget bevågenhed og om handling i stedet for snak - hurtigt.

Kurderne føler sig svigtet efter at have gjort en stor indsats i jagten på terrorister. Foto: Thomas Baden Sørensen
Der var indlæg fra piger og drenge, kvinder og mænd, da kurdere marcherede fra banegården til Rådhustorvet og der holdt taler i en lille times tid torsdag. Foto: Thomas Baden Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

112

Påkørte lysregulering og stak af: Kom forbi i anden bil mens politiet var på stedet

Annonce