Annonce
Debat

Debat: Kursen er sat mod specialiserede sundhedshuse

Debat: Specialiserede sundhedshuse eller nærhospitaler - kært barn har mange navne. Regeringen kalder den dem nærhospitaler og ønsker, at de skal have en central rolle i den kommende nationale sundhedsaftale.

I regionerne taler vi om specialiserede sundhedshuse. Et sted, hvor borgerne har adgang til en række sundhedstilbud i dagtimerne og blandt andet kan få foretaget enkle undersøgelser, lette ambulante behandlinger og opfølgende kontroller tæt på deres hjem. På den måde får de specialiserede sundhedshuse en plads i vores sundhedsvæsen ved siden af vores akutsygehuse, der behandler akutte sygdomme, som ofte fører til indlæggelse.

Tanken er altså, at man i fremtiden kan få hjælp i et sundhedshus, hvis man for eksempel lider af en kronisk sygdom som KOL eller diabetes og har behov for en undersøgelse eller et kontrolbesøg. Man vil måske også have mulighed for at få taget en blodprøve eller et røntgenbillede, hvis man for eksempel har mistanke om slidgigt i knæet.

Annonce

Vi har allerede gode erfaringer med, at regionale funktioner bor side om side med kommunale og private sundhedstilbud, så samarbejdet på tværs af de forskellige tilbud har mulighed for at blive tættere - til gavn for borgerne.

I Haderslev finder vi for eksempel et sundhedscenter, hvor syddanskerne kan få foretaget mammografi og røntgenundersøgelse, hvor det er muligt at få ambulant behandling i lokalpsykiatrien, og hvor der findes specialiserede tilbud som børnelæge og øjenklinik side om side med flere kommunale sundhedstilbud.

Vender vi blikket mod Brørup og Fredericia, finder vi også her sundhedshuse med en række regionale funktioner, der bor dør om dør med kommunale tilbud og praktiserende læger. Begge steder er det for eksempel muligt at få taget blodprøve eller konsultere en jordemoder, og i Brørup er en regional høreklinik også flyttet ind.


Inden længe inviterer vi borgerne og kommunerne til en dialog om, hvilke behov de har.


Men vi tror, at der er mere at komme efter. På baggrund af de gode erfaringer, vi allerede har gjort os, har det syddanske regionsråd derfor valgt at sætte kursen mod de specialiserede sundhedshuse og dermed sætte gang i en yderligere udvikling af sundhedshusene i tæt dialog med kommunerne.

For samarbejdet med de syddanske kommuner er alfa og omega, når det drejer sig om at etablere specialiserede sundhedshuse, og både kommunerne - og praksissektoren for den sags skyld - ser ligesom vi muligheder i de nære tilbud og samarbejdet på tværs i sundhedshusene.

Inden længe inviterer vi borgerne og kommunerne til en dialog om, hvilke behov de har, og hvilke muligheder de ser i de specialiserede sundhedshuse. For sundhedshusene skal give mening lokalt, hvis de skal blive en succes.

Og så håber vi meget, at regeringen og Folketingets partier vil prioritere at investere i specialiserede sundhedshuse i forbindelse med en kommende sundhedsaftale.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets by

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Musah i exit på 100 meter: Blev hurtigt hylet ud af den

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce