Annonce
Aarhus

Kurts Mor har langet bajere over disken i 25 år - til Kurts tilfredshed

Kurts Mor slog for første gang dørene op i 1996, her 25 år efter, er det stadig Betty Jensen, der står bag baren. Billedet til venstre er fra Stiftens artikel fra 1996. Foto: Jesper Nielsen/Markus Hjelmager Sørensen.
Alle i Aarhus har besøgt eller i det mindste hørt om Kurts Mor. Bodegaen har 25 års jubilæum, og Betty Jensen fortæller nu for første gang, hvordan hun egentligt kom på, at kalde sit værtshus Kurts Mor.

AARHUS: Kurts Mor er første gang nævnt i Århus Stiftstidende i 1996 dagen efter bodegaens første åbningsdag. Det var den dengang 48-årige Betty Jensen, der åbnede et nyt værtshus i sønnens navn.

Dengang lød det i avisen:

En mors grænseløse glæde og stolthed over sin søn er noget såre almenmenneskeligt, som de fleste kender til. Men det er vel de færreste mødre, der ligefrem skilter offentligt med deres kærlighed til sønniken.

Annonce

Men det gjorde Betty Jensen, og det gør hun stadig her 25 år efter. Kurts Mor lever nemlig stadig i bedste velgående, og selv om livet som værtshusejer har været hårdt i coronatid, har det kun givet mere blod på tanden.

- Hvis jeg var lidt træt af mit arbejde inden corona, har jeg fået noget af en øjenåbner. Jeg har savnet det helt vildt og har glædet mig hver eneste dag til, vi kunne åbne igen, siger Betty Jensen.

Kahytten blev til Kurts Mor

På hjørnet på Fredens Torv har der ligget et værtshus så langt tilbage, som Betty Jensen husker. Før Kurts Mor hed stedet Kahytten. Et sted Betty Jensen ikke havde særlig meget til overs for.

-Før jeg fik Kurts Mor, arbejdede jeg på Hos Anders, og når jeg smed nogen ud derfra, sagde jeg til dem, at de kunne smutte over på Kahytten i stedet, fortæller Betty Jensen.


Det her sted er mit liv og her er alle velkommen, jeg elsker alle mulige mennesker og specielt de skæve eksistenser, så længe man opfører sig ordenligt.

Betty Jensen, Kurts Mor


Det lå altså ikke lige i kortene for Betty Jensen at købe Kahytten, men efter hun i længere tid havde kigget efter værtshuse i og omkring Aarhus, besluttede hun sig for at give Kahytten en chance. Man kunne jo godt tage forbi og kigge.

- Det var faktisk ejendomsmægleren, der havde den til salg, der fik mig overtalt til at tage ned og kigge. Jeg sagde bare ja ja, fordi jeg ikke troede, det var noget for mig. Det hele var fuldstændigt brunt herinde, det lignede noget, der var løgn, siger Betty Jensen

Det afdankede look og blakkede ry, skræmte hende dog ikke efter hun så lokalerne.

Da Betty købte Kurts Mor, var første punkt på dagsordenen, en gennemrenovering af det gamle værtshus. Foto: Mette Marie Birch Breuning.

- Da jeg kom herind, kunne jeg jo godt se mulighederne. Så da ejendomsmægleren og jeg sad og snakkede efter rundvisningen, blev vi enige om at gå tilbage og få forhandlet det på plads, fortæller Betty Jensen.

Med ét blev hun værtshusejer. Og lige så hurtigt skulle hun have ændret navnet på stedet, for hun ville ikke have samme ry eller kundekreds som Kahytten.

Annonce

Kurts Mor

Byens nye bodega skulle altså have et nyt navn. Valget faldt på Kurts Mor, men Betty Jensen har faktisk aldrig fortalt andre end familie, hvordan navnet blev en realitet.


Da jeg var ung, og mine venner og jeg skulle finde et sted at være, sagde de også altid, skal vi ikke tage hjem til Kurts mor.

Kurt Jensen


-Jeg havde selvfølgelig mange tanker om navnet, de fleste var meget uoriginale, jeg tænkte på Hos Betty, Hjørnecafeen og sådan noget, men det skulle altså være originalt, siger Betty Jensen.

Hvordan blev det så til Kurts Mor?

- Det er faktisk en speciel historie, mine forældre er begge døde, men jeg føler stadig jeg har kontakt til dem. Og selvom det lyder helt tosset, var det faktisk min far, der foreslog Kurts Mor fra himlen, fortæller hun.

Kurt har i corona tiden været en kæmpe hjælp for Betty, han har tjekket coronapas og passet baren nærmest hver weekend. Billedet i midten er af Betty og Kurt på Kurts Mors åbningsaften. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Men det var ikke en helt traditionel åbenbaring, den foregik hverken i kirken eller hjemme i sengen.

- Jeg lå faktisk i et solcenter. Det har altid givet mig en masse energi at komme i solarie, og jeg lå altså i et solarie, da min far talte til mig fra oven, siger Betty Jensen.

Det blev altså til Kurts Mor, og er i dag et af Aarhus mest omtalte og kendte værtshuse. Så spørgsmålene trænger sig selvfølgelig på: Hvem er Kurt? og hvad synes han i grunden om navnet?

Historien bag navnet

I en miniserie fortæller vi om, hvad der gemmer sig bag de navnkundige århusianske værtshuses navne. I sidste uge besøgte vi 'Hos Anton' og hørte om Anton. I dag er vi på Kurts Mor og møder både mor og Kurt.

Kurt er, som I nok har regnet ud Bettys søn. Han arbejder i dag hos K.W. Bruun Import med titlen koncernforhandlerchef.

Og så var der lige det med navnet.

-Jeg synes det er super, det er helt naturligt, hun har altid været kendt som Kurts mor, så det giver bare mening stedet her også hedder det, siger Kurt Jensen.

- Da jeg var ung, og mine venner og jeg skulle finde et sted at være, sagde de også altid, skal vi ikke tage hjem til Kurts mor, fortæller han.

Annonce

Ønskede og uønskede kunder

Med et værtshus følger selvfølgelig kunder, man rigtig gerne vil have på besøg, men også nogle, man som ejer håber, bliver væk.

- Jeg slap ret hurtigt af med de stamgæster, der havde holdt til på Kahytten. Det gjorde jeg med en masse dårlige undskyldninger, hver gang de kom. Jeg ville simpelthen ikke have dem ind, siger Betty Jensen.

Det var faktisk overraskende nemt, for hende at slippe af med de gamle gæster. Men det var en helt anden sag, når det skulle trækkes nye gæster til.

- At jeg ikke ville have de gamle stamgæster ind resulterede så også i, at der i de første par år ikke var særlig mange gæster. Jeg havde selvfølgelig nogle stamgæster, der fulgte med fra Hos Anders, men det var tyndt besat de første år, fortæller Betty Jensen.

Med tiden kom der dog masser af gæster, og på grund af coronareglerne må hun afvise gæster hver eneste weekend. Hun fortæller, at der er to grupper af kunder, der kommer hos Kurts Mor.

- Vi har hverdagskunder og weekendkunder, og der er nærmest ikke overlap. Det er alle mulige mennesker og aldersgrupper, og det er fedt, siger hun.

-Det her sted er mit liv og her er alle velkommen, jeg elsker alle mulige mennesker og specielt de skæve eksistenser, så længe man opfører sig ordentligt, slutter Betty Jensen.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Annonce