Annonce
Østjylland

Kviksølv-skandale har udløbere til Grenaa

vitaminer. Grindstedværket opførte fabrikken her på Bredstrupvej i Grenaa i begyndelsen af 1970’erne. Siden blev den overtaget af den tyske BASF-koncern, som lukkede virksomheden i 2005 og nu har fjernet produktionsanlægget. Arkivfoto

Tidligere medarbejdere på Grindstedværket og senere BASF i Grenaa opfordres til at henvende sig til 3F Djursland.

Kviksølv-skandalen på Grindstedværket i Grindsted har udløbere til Grenaa.

Det er kommet frem, at ansatte på det Danisco-ejede værk i Grindsted i 1960erne og 1970erne, altså gennem to årtier, ikke fik at vide, at embedslægen havde fundet meget sundhedsskadelige niveauer af tungmetal i deres blod og urin. Virksomheden brugte kviksølv i forbindelse med produktionen af bl.a. B2-vitaminer.

Beskæftigelsesminister Klaus Hjort Frederiksen (V) kalder sagen for tragisk og har bedt både Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen undersøge sagen om de kviksølvforgiftede medarbejdere til bunds, og det gælder også de tidligere medarbejdere i Grenaa.

Grindstedvæket etablerede en fabrik i Grenaa i begyndelsen af 1970erne, og der blev producret B2-vitaminer i Grenaa fra 1978 til 1996, da de nye ejere, BASF besluttede at lukke denne produktion for at koncentrere sig udelukkende om C-vitaminer.

»Vi har endnu ikke et endeligt overblik over, hvor mange af vore medlemmer, som i tidens løb har været udsat for eventuel forgiftning i forbindelse med deres ansættelse på Grindstedværket og senere BASF,« fortæller formanden for 3F Djursland, Jens Johan Ricardy, Grenaa.

»Vi har registreret omkring en halv snes medarbejdere, som kan have været udsat for forgiftninger i Grenaa, men tallet kan meget vel være langt højere«, siger Jens Johan Richardy.

3F har besluttet at hjælpe samtlige tidligere og nuværende medlemmer med at indberette deres sager til Arbejdsskadestyrelsen med henblik på at få erstatninger.

Der er ganske vist en forældelsesfrist i den slags sager på 20 år, men vi har altså besluttet at anmelde samtlige eventuelle tilfælde alligevel,« siger Jens Johan Richardy.

Han opfordrer samtidig de tidligere ansatte på virksomheden i Grenaa til at henvende sig til 3F Djursland i Grenaa.

Stormøde
3F holder et stormøde for alle berørte i denne sag i sin afdeling i Billund onsdag 25. juni. I den forbindelse arrangeres fælles bustransport fra 3F Djurslands kontorer i Grenaa med start kl. 07.30, og her er alle tidligere ansatte i B2 vitamin-produktionen i Grenaa velkomne til at deltage.

På mødet, der indledes kl. 10.00, vil jurister, eksperter i arbejdsmiljø og socialrådgivere svare på spørgsmål fra ofrene for kviksølv-forureningen på Grindstedværket i Grindsted og Grenaa.

Også 3Fs forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, vil deltage i mødet. Han vil lytte til beretninger fra de berørte og fortælle om et sagsanlæg, som 3F har varslet mod Danisco-koncernen.

- Vi vil vise virksomheden og omverdenen, at vi vil kæmpe til sidste blodsdråbe for at sikre retfærdighed til de folk, som er berørt i den her sag, siger Poul Erik Skov Christensen.

3F har fået henvendelse fra omkring 20 tidligere medarbejdere på værket i Grindsted, og blandt dem er en ansat, som har fortalt, at han gennem 30 år har haft søvnbesvær, mens flere andre har berettet om ændringer i deres personlighed i retning mod det aggressive - uden at de har kunnet tilskrive den ændrede adfærd en årsag. Det er disse og lignende historier, som 3F nu vil samle sammen i forbindelse med forberedelsen af et sagsanlæg mod koncernen.

Annonce

Vitaminer i Grenaa

Produktionen af vitaminer i Grenaa blev indledt, da Grindstedværket i 70’erne opførte en ny fabrik ved Bredstrupvej. Den blev oprindeligt bygget til enzymproduktion og stod færdig i 1973, men hurtigt omstillet til vitaminproduktion.

Få år senere overtog BASF-koncernen fabrikken og fortsatte produktionen af både C- og B2-vitaminer.
Fra 1997 producerede BASF i Grenaa udelukkende C-vitaminer. Tidligere var fabrikken også hjemsted for udvikling af nye vitaminer.

Gennem årene har produktionen af vitaminer i Grenaa hovedsageligt været baseret på en kemisk metode, som i dag er ved at være forældet, idet bioteknologi er på vej til at blive dominerende indenfor vitaminproduktionen.
BASF lukkede i Grenaa i 2005 og fabriksanlægget er i dag for en stor dels vedkommende jævnet med jorden og omgjort til skrot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce