Annonce
Debat

Kvindemuseet: Byrådet må tage sin rolle alvorligt

"For os er navnet Kvindemuseet garant for, at kvindeperspektivet fortsat er i fokus og respekterer formuleringen i vedtægterne – med afsæt i kvindehistorien. Museet har ikke ubegrænsede ressourcer, hverken pladsmæssigt eller økonomisk. Det vil fortsat være nødvendigt at prioritere indsatserne. Der er en del af byens mænd med magt, der støtter flertallet i bestyrelsen og glæder sig over ændringsforslaget. I vore øjne er det derimod et tab for både kvindehistorien og for samfundet og for byen, hvis man ikke beholder navnet", skriver Lisbeth Uhd, Anne-Mette Kruse og Kirsten Krogh-Jespersen. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Kvindemuseet er et vigtigt og stærkt brand. Det er kendt i hele verden, og folk i ind- og udland besøger museet. Det er det eneste kulturhistoriske museum, der har prioriteret at indsamle, forske og formidle om kvinders liv igennem tiderne. Både fortiden, hvor kvinder var uden rettigheder, og aktuelle, nutidige temaer, hvor museet har været med til at netværke med bevægelser og belyse ulighed for grupper, der oplever sig marginaliserede – kvinder først og fremmest.

Hvorfor udvande dette? Der er til stadighed mange, mange temaer i kvinders liv og virke, der fortjener opmærksomhed. Og det er fortsat vigtigt at fortælle historierne om, hvordan vi blev dem, vi er i dag - som jo er ethvert museums raison d’etre.

Dennis Christensen (mangeårig næstformand i Kvindemuseets bestyrelse, nu fratrådt) fortalte i tv-programmet "Deadline" for nylig stolt om tre store udstillinger i 2019: Én om maskulinitet, én om kvindeliv og én om queer – som eksempel på, hvordan det kunne blive i fremtiden i Køn-museet. Lotte Folke Korsholm (interviewer) sagde spontant: "Så er der kun en tredjedel museum til kvinderne".

Annonce

Vi spørger: Hvordan mon det vil gå, hvis ordet kvinde helt skulle forsvinde fra navnet?


Uanset, hvordan vi vender og drejer det: Museets formål, aktiviteter og udstillinger skal tage afsæt i kvindehistorien, som det står i vedtægterne. Vi håber, I, Aarhus Byråd, lytter og vil tage sagen - og jeres rolle - alvorligt.


Bestyrelsesformand for Kvindemuseet Merete Andersen skriver i sit indlæg i Århus Stiftstidende 20. januar, at "feminismen og kampen for ligestilling er vores kerne. Og museets arv er et fundament, vi er stolte af – og som vi fører videre. Naturligvis. Udviklingen, siden vi skiftede ansvarsområde i 2016, har således ikke været på bekostning af kvinder".

Og vi spørger: Hvorfor så skifte navn?

For os er navnet Kvindemuseet garant for, at kvindeperspektivet fortsat er i fokus og respekterer formuleringen i vedtægterne – med afsæt i kvindehistorien. Museet har ikke ubegrænsede ressourcer, hverken pladsmæssigt eller økonomisk. Det vil fortsat være nødvendigt at prioritere indsatserne.

Der er en del af byens mænd med magt, der støtter flertallet i bestyrelsen og glæder sig over ændringsforslaget. I vore øjne er det derimod et tab for både kvindehistorien og for samfundet og for byen, hvis man ikke beholder navnet.

Vi håber, at byrådet forstår det som en så betydningsfuld ændring, at de tager beslutningsmedansvar uden blot at dække sig under armslængdeprincippet. Indholdsmæssigt har museumsinstitutionerne kunstnerisk metode- og ytringsfrihed til økonomisk detailstyring, men at omdefinere rammen og udslette en institutions historiske navn uden, at I, Aarhus Byråd, som tilsynsførende myndighed tager reel stilling, finder vi beklageligt – og misbrug af selve ideen med armslængdeprincippet.

Navnet er jo uløseligt forbundet med formålet. Civilstyrelsen ville eksempelvis ikke bare have godkendt, at et naturhistorisk museum blev omdøbt til et biodiversitetsmuseum.

Hvad mon de ville sige til denne sag? Og hvad siger I?

Aarhus Byråd er tilsynsførende. Vi kunne ønske os, at byrådet reelt påtager sig sin beslutnings-kompetence, fastholder navnet og dermed formål. Så kan denne ulykkelige polarisering måske vendes til noget positivt og energifyldt. Det vil kunne skabe en ny mobilisering med grupper af aktivister i alle aldre. Det er nemlig en falsk modsætning, at vi, der ønsker navnet Kvindemuseet bibeholdt, kun står for tradition, og at de, der vil have nyt navn, er de nytænkende.

Vi ønsker alle fornyelse, aktualitet og kvalitativt bedre udstillinger. Vi ønsker alle at inddrage unge, der oplever behov for ligeværd og ligeberettigelse og som os ønsker at bekæmpe alle former for patriarkatskultur.

Uanset, hvordan vi vender og drejer det: Museets formål, aktiviteter og udstillinger skal tage afsæt i kvindehistorien, som det står i vedtægterne.

Vi håber, I, Aarhus Byråd, lytter og vil tage sagen - og jeres rolle - alvorligt.

Annonce
AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Sport

Lørdagens OL-program: I nat kan Sara Slott løbe sit sidste professionelle løb

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Meningsmager og mor til autist: Autist er noget, man er

AGF

Europa-exit får konsekvenser i AGF: Her er fem bud på hvilke

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aarhus

Overvældende modtagelse: Nyt surdejsbageri blæst bagover på Frederiksbjerg

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Alarm 112

El-løbehjul i sammenstød med lastbil: Kvinde hentet i ambulance

Annonce