Annonce
Debat

Kvindemuseets stiftere i oprør: Der må være en grænse for armslængdeprincippet

"Det sker ikke i hver byrådsperiode, at en kommunalt støttet kulturinstitution forsøger at inddrage borgere i en beslutningsproces på en så utroværdig måde, at den ender med at støde en stor gruppe af støtter fra sig og møde massiv modstand i offentligheden. Meget forståeligt, hvis rådmanden tænker, at her rækker armslængden ikke længere og gerne vil undgå at sidde alene med en abe på skulderen.Kvindemuseet", skriver Ulla Bertelsen på vegne af flere stiftere af Kvindemuseet. Arkivfoto: Flemming Krogh

DEBAT: Kvindemuseets bestyrelse foreslår, at navnet Kvindemuseet ændres til Køn - Museum for kønnenes kulturhistorie Gender Museum Denmark. Aarhus Byråd får 20. januar mulighed for at tage stilling. Kulturrådmanden indstiller, at "byrådet med respekt for armslængdeprincippet tager indstillingen til efterretning".

Kulturrådmanden foreslår altså, at byrådet undlader at tage stilling. Herefter vil rådmanden også undlade at tage stilling, dvs. tage bestyrelsens beslutning til efterretning. Det begrunder rådmanden med respekt for det såkaldt armslængdeprincip, der betyder, at "vi blander os ikke".

Det fremgår af indstillingen, at rådmanden allerede har en bemyndigelse til at godkende navneændringen. Hvorfor så denne finurlige manøvre med at bede byrådet om ikke at mene noget om Kvindemuseets navneskift?

Annonce

Armslængdeprincippet er fornuftigt, når det drejer sig om at undgå politisk indblanding i daglig drift og detaljer. Men en ændring af museets navn er hverken daglig drift eller en detalje, men vigtig for mange engagerede borgere.


Der bør være en grænse for rækkevidden af armslængdeprincippet. En grænse for, hvad de politisk ansvarlige vil se passivt til, når en skattefinansieret kulturinstitution misinformerer og holder borgerne for nar. Derfor er det på tide, at byrådet sætter foden ned og standser en afvikling af Kvindemuseet.


Aarhus Kommune har som hovedsponsor udsigt til at skulle stå på mål for en kontroversiel beslutning, som mere end 2500 har protesteret imod ved en underskriftsindsamling.

Det sker ikke i hver byrådsperiode, at en kommunalt støttet kulturinstitution forsøger at inddrage borgere i en beslutningsproces på en så utroværdig måde, at den ender med at støde en stor gruppe af støtter fra sig og møde massiv modstand i offentligheden. Meget forståeligt, hvis rådmanden tænker, at her rækker armslængden ikke længere og gerne vil undgå at sidde alene med en abe på skulderen.

Det fremgår af rådmandens indstilling, at Kvindemuseets bestyrelse har delt processen op i to dele, "dels én angående beslutningen for/imod et navneskifte og dernæst en beslutning om selve navnet. En brugerundersøgelse har i sidste fase dannet baggrund for forskellige anbefalinger til, i hvilken retning et navneskifte kunne gå".

Det giver indtryk af, at der er gennemført en kvalificeret inddragelsesproces som grundlag for bestyrelsens beslutning, og at byrådet dermed også er på fast grund. Det er ikke tilfældet.

Proces og undersøgelse er præget af fordrejninger og alternative fakta. Dette er glimrende beskrevet i Århus Stiftstidende torsdag 14. december, så det vil vi undlade her. Et citat fra den undersøgelse, der skulle danne grundlag for beslutningen for/imod et navneskifte, vil vi dog gengive. Det illustrerer nemlig så fortræffeligt, at der var et på forhånd fastlagt resultat.

Rasmus: "Vi synes, det er sådan lidt sjovt, det der foregår her. I har en fokusgruppe, som egentlig er meget bredt enige omkring, at det er godt, at det hedder Kvindemuseet, og så uden for fokusgruppen har vi nogen ansatte og eksterne konsulenter, som har en anden, eller hvordan?".

Deltagerne i undersøgelsen og offentligheden har været inviteret til en skinproces. Der er ingen troværdighed om beslutningsprocessen eller om bestyrelsen.

Der bør være en grænse for rækkevidden af armslængdeprincippet. En grænse for, hvad de politisk ansvarlige vil se passivt til, når en skattefinansieret kulturinstitution misinformerer og holder borgerne for nar. Derfor er det på tide, at byrådet sætter foden ned og standser en afvikling af Kvindemuseet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Signe fik en hjernerystelse, der ikke ville slippe hende: Det var en ørkenvandring uden hjælp at hente

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce