Annonce
Debat

Kvindemuseets stiftere i oprør: Der må være en grænse for armslængdeprincippet

"Det sker ikke i hver byrådsperiode, at en kommunalt støttet kulturinstitution forsøger at inddrage borgere i en beslutningsproces på en så utroværdig måde, at den ender med at støde en stor gruppe af støtter fra sig og møde massiv modstand i offentligheden. Meget forståeligt, hvis rådmanden tænker, at her rækker armslængden ikke længere og gerne vil undgå at sidde alene med en abe på skulderen.Kvindemuseet", skriver Ulla Bertelsen på vegne af flere stiftere af Kvindemuseet. Arkivfoto: Flemming Krogh

DEBAT: Kvindemuseets bestyrelse foreslår, at navnet Kvindemuseet ændres til Køn - Museum for kønnenes kulturhistorie Gender Museum Denmark. Aarhus Byråd får 20. januar mulighed for at tage stilling. Kulturrådmanden indstiller, at "byrådet med respekt for armslængdeprincippet tager indstillingen til efterretning".

Kulturrådmanden foreslår altså, at byrådet undlader at tage stilling. Herefter vil rådmanden også undlade at tage stilling, dvs. tage bestyrelsens beslutning til efterretning. Det begrunder rådmanden med respekt for det såkaldt armslængdeprincip, der betyder, at "vi blander os ikke".

Det fremgår af indstillingen, at rådmanden allerede har en bemyndigelse til at godkende navneændringen. Hvorfor så denne finurlige manøvre med at bede byrådet om ikke at mene noget om Kvindemuseets navneskift?

Armslængdeprincippet er fornuftigt, når det drejer sig om at undgå politisk indblanding i daglig drift og detaljer. Men en ændring af museets navn er hverken daglig drift eller en detalje, men vigtig for mange engagerede borgere.


Der bør være en grænse for rækkevidden af armslængdeprincippet. En grænse for, hvad de politisk ansvarlige vil se passivt til, når en skattefinansieret kulturinstitution misinformerer og holder borgerne for nar. Derfor er det på tide, at byrådet sætter foden ned og standser en afvikling af Kvindemuseet.


Aarhus Kommune har som hovedsponsor udsigt til at skulle stå på mål for en kontroversiel beslutning, som mere end 2500 har protesteret imod ved en underskriftsindsamling.

Det sker ikke i hver byrådsperiode, at en kommunalt støttet kulturinstitution forsøger at inddrage borgere i en beslutningsproces på en så utroværdig måde, at den ender med at støde en stor gruppe af støtter fra sig og møde massiv modstand i offentligheden. Meget forståeligt, hvis rådmanden tænker, at her rækker armslængden ikke længere og gerne vil undgå at sidde alene med en abe på skulderen.

Det fremgår af rådmandens indstilling, at Kvindemuseets bestyrelse har delt processen op i to dele, "dels én angående beslutningen for/imod et navneskifte og dernæst en beslutning om selve navnet. En brugerundersøgelse har i sidste fase dannet baggrund for forskellige anbefalinger til, i hvilken retning et navneskifte kunne gå".

Det giver indtryk af, at der er gennemført en kvalificeret inddragelsesproces som grundlag for bestyrelsens beslutning, og at byrådet dermed også er på fast grund. Det er ikke tilfældet.

Proces og undersøgelse er præget af fordrejninger og alternative fakta. Dette er glimrende beskrevet i Århus Stiftstidende torsdag 14. december, så det vil vi undlade her. Et citat fra den undersøgelse, der skulle danne grundlag for beslutningen for/imod et navneskifte, vil vi dog gengive. Det illustrerer nemlig så fortræffeligt, at der var et på forhånd fastlagt resultat.

Rasmus: "Vi synes, det er sådan lidt sjovt, det der foregår her. I har en fokusgruppe, som egentlig er meget bredt enige omkring, at det er godt, at det hedder Kvindemuseet, og så uden for fokusgruppen har vi nogen ansatte og eksterne konsulenter, som har en anden, eller hvordan?".

Deltagerne i undersøgelsen og offentligheden har været inviteret til en skinproces. Der er ingen troværdighed om beslutningsprocessen eller om bestyrelsen.

Der bør være en grænse for rækkevidden af armslængdeprincippet. En grænse for, hvad de politisk ansvarlige vil se passivt til, når en skattefinansieret kulturinstitution misinformerer og holder borgerne for nar. Derfor er det på tide, at byrådet sætter foden ned og standser en afvikling af Kvindemuseet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bag om bruddet: Metoo-sag kostede Haysen jobbet i AGF

AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce