Annonce
Aarhus

- Trist, træls og tåbeligt: Kvindemuseet - der snart hedder KØN - i stormvejr efter navneskifte

Det vi har gjort nu er faktisk kun at skabe overensstemmelse mellem museets navn og det, museet beskæftiger sig med, siger direktøren for KØN, Julie Rokkjær Birch. Foto: Axel Schütt
Voldsom polemik i kølvandet på navneændringen af Kvindemuseet. Men det nye navn bliver ikke ændret, fastslår museets direktør, Julie Rokkjær Birch.

AARHUS: Debatten om Kvindemuseets beslutning om at skifte navn til KØN har siden navneskiftet blev meldt ud lørdag antaget næste lavineagtige dimensioner på Facebook.

Søndag eftermiddag har museets nyhed på Facebook fået ikke færre end 685 kommentarer - og opslaget er blevet delt 25 gange. Andre 715 har liket nyheden.

Mens de godt 700, der har liket nyheden, må formodes at bifalde navneskiftet, tages grovfilen flere steder i brug i kommentarerne. Mange opfatter tilsyneladende navneskiftet fra Kvindemuseet til KØN som et skridt i retning mod det kønsneutrale samfund. Og at kvindernes historie vil blive glemt undervejs.

Ja, ikke engang Kvindemusets indledende opfordring til en sober debat får lov til at stå ukommenteret.

- Vi ønsker en åben debat, men bliver nødt til at slette kommentarer, hvis de ikke lever op til ovenstående, skriver museet.

- I ønsker da overhovedet ikke nogen åben debat, skriver en af de mange, der ytrer sig,

Marie Pinholt Krabbe.

Og så er tonen ellers lagt. Bølgerne går højt.

Annonce

- Nej-nej-nej.

- Nej-nej-nej. Her havde vi så fint et navn til et unikt museum og så skal det ødelægges af - hold på hatten - en kvinde. Tænk, at en leder kan være så tonedøv. Det er både trist, træls og tåbeligt, mener Karin Kannegaard Bak, der formentlig sigter til museets direktør, Julie Rokkjær Birch.


- Arj nu stopper galskaben fanme .. Klart at alle ska ha lov at være som de føler de er , men i ska sku ikk trække det der kønsneutralisering ned over hoved på mig.

Sisse Frederikke Sørensen, i kommentar på Facebook.


Heller ikke Sisse Frederikke Sørensen bryder sig om navneskiftet.

- Arj nu stopper galskaben fanme .. Klart at alle ska ha lov at være som de føler de er , men i ska sku ikk trække det der kønsneutralisering ned over hoved på mig .. Må jeg ikk ha lov at føle mig som bare kvinde i kvindetøj der ka li mænd i mandetøj, spørger hun.

Heller ikke Calina Fuglsang-Damgaard bifalder navneskiftet. Hun mener, at det betegner et kraftigt kursskifte for museet.

- Farvel til kvindelivets historie. Det er meget trist, at kvinders historie ikke længere er repræsenteret af danske museer.  Men man kan da håbe, at andre museer åbner for at lave særudstillinger om det fra tid til anden, skriver hun.

Museets direktør, Julie Rokkjær Birch, tager de mange kommentarer med stoisk ro. Og nej, de får hende end ikke til at overveje at tage det gamle navn Kvindemuseet i brug igen.

- Rigtig mange tror tilsyneladende, at det gamle Kvindemuseet bliver lagt i graven sammen med navneskiftet. Og det er også let at få den opfattelse: et nyt navn må betyde en ny retning. Men sådan forholder det sig ikke, siger hun og fortsætter:

- De seneste år er der så at sige vokset et nyt museum ud fra det gamle museum i forbindelse med, at vi har fået et nyt ansvarsområde. Og det vi har gjort nu er faktisk kun at skabe overensstemmelse mellem museets navn og det, museet beskæftiger sig med.

Annonce

Museet skifter navn - men ikke retning

Hun tror, at mange af kommentarerne bunder i en frygt for, at museet nu skifter retning.

- Men det gør det ikke. Hvis man har været på vores museum, vil man se, at vi behandler både kvindehistorie, køn og ligestilling i et perspektiv, som netop viser relationerne mellem kønnene. Og viser, at køn er med til at definere os alle sammen.

Så når en af kritikerne skriver, at navneskiftet er farvel til kvindelivets historie - så er du overhovedet ikke enig?

- Nej, et museum om kønnenes kulturhistorie vil pr. definition tage afsæt i kvindehistorien. Men i dag er debatten en anden, end da museet blev født, og der er brug for også at belyse og inddrage mænd som køn, så vi kan fortælle historien med de nuancer, der er. Ligestilling er noget, vi skaber sammen. Det vil vi gerne slå et slag for, lyder det fra Julie Rokkjær Birch, der er direktør på museet.

KØN

Kvindemuset i Aarhus, som snart skifter navn til KØN, har fokus på kønnenes kulturhistorie.

Museet har til huse i det gamle rådhus i Aarhus på Domkirkepladsen 5.

Museet er et af de få museer i verden, der specifikt omhandler kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet.

Kvindemuseet er et statsanerkendt, landsdækkende specialmuseum og har internationalt opnået status som modelmuseum.

Kvindemuseet indsamler, udforsker og formidler genstande, der gennem et andet blik fortæller kønnenes kulturhistorie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce