Annonce
Aarhus

Kvindemuseet får opbakning: Nødvendigt at skifte navn

Marc Perera Christensen: Museer skal følge med tiden. Foto: Jens Thaysen
Erhverv Aarhus' direktør Marc Perera Christensen mener, at et museum skal spejle sin samtid.

AARHUS: Erhvervslivet går nu ind i den voldsomme debat om et nyt navn til Kvindemuseet i Aarhus.

Tidligere rådmand for de konservative, direktør for Erhverv Aarhus, Marc Perera Christensen, synes, at debatten er gået over gevind.

- Køn er også et relevant begreb for os i erhvervslivet, og jeg synes, det er blevet for meget med den debat, der er ført. Det er uartigt over for direktør Julie Rokkjær Birch, siger Marc Perera Christensen, der bakker 100 procent op om direktørens og Kvindemuseets ønske om navneændring.

Annonce

- I 2016 fik Kvindemuseet udvidet sit område til også at omfatte andre køn end kvinders. Derfor er det relevant også at skifte navnet. Et museum skal afspejle sin samtid, og kønsproblematikken handler ikke kun om kvinder, siger Marc Perera Christensen.

Skabe sammenhæng

Men de 10 feminister bag indsamlingen af 940 underskrifter siger, at det i et referat fra et bestyrelsesmøde i 2016 står, at navnet ikke skal ændres, selv om området er udvidet?

- Sådan en beslutning er jo ikke grundlovssikret, og hvis bestyrelsen for en selvejende institution som Kvindemuseet ændrer mening, er den i sin fulde ret til at gøre det og i dette tilfælde ændre navnet. Der skal ikke en godkendelse til nogen steder, siger Marc Perera Christensen og fortsætter:


Museer skal forandre sig. Hvis man ikke rykker sig i takt med, at verden forandrer sig, mister man sin relevans.

Marc Perera Christensen


- Uden større protester traf Kvindemuseets bestyrelse i 2016 en beslutning om at ændre sit fokus fra kvindernes kulturhistorie til kønnenes kulturhistorie. At der nu diskuteres en passende navneændring, er derfor helt naturligt. Det er helt almindelig virksomhedspraksis at forsøge at skabe en sammenhæng mellem en organisations strategi, indhold og brand.

Annonce

Vigtig del af kulturhistorien

Han mener, at Kvindemuseet er en vigtig del af Aarhus’ og Danmarks kulturhistorie, som fortæller både os selv og omverdenen, at Danmark er et progressivt land med respekt for diversitet og ligestilling. Derfor er det også paradoksalt, at 10 selverklærede feminister protesterer over Kvindemuseets beslutning om at forblive progressiv og relevant, er hans synspunkt.

- Museer skal forandre sig. Hvis man ikke rykker sig i takt med, at verden forandrer sig, mister man sin relevans. Derfor må og skal Kvindemuseet også rykke sig. Erhverv Aarhus er heller ikke den samme organisation som i 1862, hvor vi blev etableret, selv om vi fortsat varetager erhvervslivets interesser, siger Erhverv Aarhus' formand.

Han føjer til:

- Kvindemuseet har et problem, som det skal løse. Ikke alle er klar over, at Kvindemuseet er for alle interesserede i kønnenes kulturhistorie og ikke blot for kvinder. Medarbejdere på Kvindemuseet skal ofte forklare, at der også er plads til drenge og mænd. Derfor er en re-branding af museet nødvendig.

Kvindemuseet

Kvindemuseet i Danmark åbnede i 1984 og holder til i det tidligere rådhus og tidligere politistation i Aarhus på Domkirkepladsen 5.

Huset var rådhus indtil 1941, da det nuværende rådhus blev indviet, og politistation til 1984, da den nuværende politigård blev taget i brug.

Julie Rokkjær Birch har været direktør for museet siden 2019.

Kvindemuseet justerede i 2016 sine vedtægter, så dets ansvarsområde blev udvidet til at omfatte ”kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie.”

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Anmelderregn over Glasmuseet: Ros til udstilling med Mesterens mesterværker

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce