Annonce
Debat

Kvindemuseet: Vi kan ikke se passivt til et navneskifte

"Vi er en kreds af kvinder, som for snart 40 år siden var med til at etablere Kvindemuseet. Vi ser ikke passivt til, at kvinder som køn udviskes. Der er masser af kvindehistorie, som mangler at blive fortalt og formidlet", skriver Ulla Bertelsen. Privatfoto

DEBAT: Er der da ikke en voksen til stede? Det får man lyst til at spørge om, når man hører, at Kvindemuseets bestyrelse er på vej til at ændre museets navn for at erstatte det med et navn, der kan rumme "alle køn".

Kvindemuseet justerede i 2016 sine vedtægter, så dets ansvarsområde blev udvidet til at omfatte "kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie". Så vidt så godt. Aarhus Kommune nikkede ja til de nye vedtægter, og Slots- og Kulturstyrelsen blev i februar 2017 informeret, da Kvindemuseet fremsendte sin Strategiplan 2016-2025. Her hedder det: "Kvindemuseet vil udvide ansvarsområde, men bevarer museets navn. Navnet Kvindemuseet Women’s Museum in Denmark nyder stor bevågenhed ude i verden".

Så klogt at bevare et helt unikt brand. Det udvidede virkefelt kan fint favnes under navnet Kvindemuseet. I øvrigt præcis som DR i dag rummer langt mere end radio, og AGF er noget mere end en gymnastikforening.

Annonce

Alt er godt – lige til en dag: Kvindemuseet får i 2019 en ny direktør, som finder det nødvendigt at ændre museets navn for at gøre det tydeligt, at "alle kønnene" er velkomne. En proces bliver iværksat i huj og hast. Seks uger tager det for et konsulentfirma at konstatere, at Kvindemuseet har brug for et nyt navn.


Vi håber, at Aarhus Kommune, Kvindemuseets mangeårige hovedbidragsyder, sætter foden ned og siger nej tak til et navneskifte. Næsten 1000 har allerede skrevet under på protesten.


Mage til makværk er sjældent set. Vi ser ønsket om et navneskifte som et udtryk for den identitetspolitiske bevægelse. Vi er bekymrede for, om man på Kvindemuseet forsøger at implementere identitetspolitikken uden forinden at have indhentet accept heraf hos sin hovedbidragsyder, Aarhus Kommune.

Vi er en kreds af kvinder, som for snart 40 år siden var med til at etablere Kvindemuseet. Vi ser ikke passivt til, at kvinder som køn udviskes. Der er masser af kvindehistorie, som mangler at blive fortalt og formidlet.

Vi glæder os for eksempel til at se fortællingerne om kvinders omsorg og pleje af svage og ældre fra 1900 frem til nu. Det ville være fantastisk at få sosu'erne og sygeplejerskernes liv og fortællinger ind på Kvindemuseet.

Vi ønsker at bevare og udvikle Kvindemuseet som et museum om kønnenes kulturhistorie – med afsæt i kvindehistorie. Vi ønsker at bevare og udvikle Kvindemuseet som et kultur- og mødested, hvor mænd, kvinder børn og personer med anden kønsopfattelse af alle farver og nationaliteter fortsat føler sig velkomne og bliver inspirerede.

Vi beder om jeres hjælp til at bevare Kvindemuseets navn og fokus på kvinders liv og historie: Støt os med jeres underskrift på skrivunder.net "Nej til at ændre navn på Kvindemuseet". Vi håber, at Aarhus Kommune, Kvindemuseets mangeårige hovedbidragsyder, sætter foden ned og siger nej tak til et navneskifte. Næsten 1000 har allerede skrevet under på protesten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Hvad blev der af Sculpture by the Sea? Aros-direktør drømmer om igen at vise strandkunst

Annonce