Annonce
Debat

Kvindemuseet: Vi kan ikke se passivt til et navneskifte

"Vi er en kreds af kvinder, som for snart 40 år siden var med til at etablere Kvindemuseet. Vi ser ikke passivt til, at kvinder som køn udviskes. Der er masser af kvindehistorie, som mangler at blive fortalt og formidlet", skriver Ulla Bertelsen. Privatfoto

DEBAT: Er der da ikke en voksen til stede? Det får man lyst til at spørge om, når man hører, at Kvindemuseets bestyrelse er på vej til at ændre museets navn for at erstatte det med et navn, der kan rumme "alle køn".

Kvindemuseet justerede i 2016 sine vedtægter, så dets ansvarsområde blev udvidet til at omfatte "kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie". Så vidt så godt. Aarhus Kommune nikkede ja til de nye vedtægter, og Slots- og Kulturstyrelsen blev i februar 2017 informeret, da Kvindemuseet fremsendte sin Strategiplan 2016-2025. Her hedder det: "Kvindemuseet vil udvide ansvarsområde, men bevarer museets navn. Navnet Kvindemuseet Women’s Museum in Denmark nyder stor bevågenhed ude i verden".

Så klogt at bevare et helt unikt brand. Det udvidede virkefelt kan fint favnes under navnet Kvindemuseet. I øvrigt præcis som DR i dag rummer langt mere end radio, og AGF er noget mere end en gymnastikforening.

Annonce

Alt er godt – lige til en dag: Kvindemuseet får i 2019 en ny direktør, som finder det nødvendigt at ændre museets navn for at gøre det tydeligt, at "alle kønnene" er velkomne. En proces bliver iværksat i huj og hast. Seks uger tager det for et konsulentfirma at konstatere, at Kvindemuseet har brug for et nyt navn.


Vi håber, at Aarhus Kommune, Kvindemuseets mangeårige hovedbidragsyder, sætter foden ned og siger nej tak til et navneskifte. Næsten 1000 har allerede skrevet under på protesten.


Mage til makværk er sjældent set. Vi ser ønsket om et navneskifte som et udtryk for den identitetspolitiske bevægelse. Vi er bekymrede for, om man på Kvindemuseet forsøger at implementere identitetspolitikken uden forinden at have indhentet accept heraf hos sin hovedbidragsyder, Aarhus Kommune.

Vi er en kreds af kvinder, som for snart 40 år siden var med til at etablere Kvindemuseet. Vi ser ikke passivt til, at kvinder som køn udviskes. Der er masser af kvindehistorie, som mangler at blive fortalt og formidlet.

Vi glæder os for eksempel til at se fortællingerne om kvinders omsorg og pleje af svage og ældre fra 1900 frem til nu. Det ville være fantastisk at få sosu'erne og sygeplejerskernes liv og fortællinger ind på Kvindemuseet.

Vi ønsker at bevare og udvikle Kvindemuseet som et museum om kønnenes kulturhistorie – med afsæt i kvindehistorie. Vi ønsker at bevare og udvikle Kvindemuseet som et kultur- og mødested, hvor mænd, kvinder børn og personer med anden kønsopfattelse af alle farver og nationaliteter fortsat føler sig velkomne og bliver inspirerede.

Vi beder om jeres hjælp til at bevare Kvindemuseets navn og fokus på kvinders liv og historie: Støt os med jeres underskrift på skrivunder.net "Nej til at ændre navn på Kvindemuseet". Vi håber, at Aarhus Kommune, Kvindemuseets mangeårige hovedbidragsyder, sætter foden ned og siger nej tak til et navneskifte. Næsten 1000 har allerede skrevet under på protesten.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lad os rykke udsalget til februar: Tøjbutik foreslår fælles fodslaw

Aarhus For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Sport

Bakken Bears jubler over kommunale penge til ny hal: - Vi er glade og stolte over opbakningen

Alarm 112

Politiet undersøger bilbrand: Bil fra værksted stod pludselig i flammer

Debat

De hårdtarbejdende danskere er til grin: Vi giver sociale ydelser til mennesker, der bærer våben og sælger stoffer

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat For abonnenter

Meningsmager Bertel Haarder: Man kan lære uden at blive undervist - for eksempel i mesterlære

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Jon Dagur Thorsteinsson deler vandene: Har AGF Superligaens mest irriterende spiller?

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Aarhus For abonnenter

Nybagt arkitekt fik topkarakter: Ned med hækkene og ind med små boliger for nye og nuværende i villakvartererne

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Annonce