Annonce
Debat

Kvindemuseets formand: Debatten bekræfter os i behovet for udvikling

"Feminisme og kampen for ligestilling mellem kønnene er vores kerne. Og museets arv er et fundament, vi er stolte af – og som vi fører videre. Naturligvis. Udviklingen, siden vi skiftede ansvarsområde i 2016, har således ikke været på bekostning af kvinder. Vi river ikke ned, vi bygger op og bygger ovenpå i en erkendelse af, at ligestilling er et begreb under konstant udvikling", skriver Merete Andersen. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Debat er godt, og den verserende debat om Kvindemuseets navneskifte fortæller mig først og fremmest, at museet er vigtigt og relevant. Men debatten har også taget en drejning, som har vist det nødvendigt at gentage fakta i forhold til beslutningsprocessen.

Beslutningen om et navneskifte er sidste del af en langvarig strategisk proces på museet, der går helt tilbage til 2012. Navneforandringen er et resultat af grundige overvejelser og refleksioner over museets daglige arbejde og ikke mindst dialog med en række interessenter med henblik på at undersøge behovet for bedre overensstemmelse mellem museets navn og virke.

Beslutningen er i høj grad også taget ud fra et fremadrettet perspektiv, dvs. at navnet skal være med til at løfte og være dækkende for bestyrelsens strategi og visioner for museet i fremtiden.

Beslutningen blev endeligt taget på et bestyrelsesmøde 4. december 2020, hvor et flertal i bestyrelsen valgte Køn som det navn, der mest præcist indrammer museets virke og vision.


Bestyrelsen har lyttet. Til dem, der råber og højt, og til dem, der hvisker. Men i sidste ende er det bestyrelsens ansvar at træffe en beslutning på baggrund af alle relevante input og at sikre fremdrift og udvikling. Også trods til tider heftig kritik.


I foråret 2020 blev der igangsat en offentlig undersøgelse omkring navneskiftet. Det forhold, at der blev igangsat en undersøgelse, har nogen opfattet sådan, at beslutningen ligeledes blev lagt ud. Det var aldrig tanken bag undersøgelsen, idet den udelukkende havde til formål at sikre indsigt i så mange forskellige holdninger som muligt.

Beslutningen er og bliver en afvejning af kriterier, herunder de input, undersøgelsen gav.

Undersøgelsen og resultatet heraf har for mig ikke givet anledning til ændring af den udvikling, museet var på vej ind i, men har derimod understøttet behovet for den.

Navneskiftet understreger, hvad museet er i dag – og hvad det skal være i fremtiden: Et progressivt museum, der skaber indsigt i og dialog om køn og ligestilling – historisk, aktuelt og i fremtiden.

Feminisme og kampen for ligestilling mellem kønnene er vores kerne. Og museets arv er et fundament, vi er stolte af – og som vi fører videre. Naturligvis. Udviklingen, siden vi skiftede ansvarsområde i 2016, har således ikke været på bekostning af kvinder. Vi river ikke ned, vi bygger op og bygger ovenpå i en erkendelse af, at ligestilling er et begreb under konstant udvikling.

Museets stiftere var pionerer, som brød tabuer og tog debatten op på trods af modvind og kritiske røster. Selvsamme stiftere modarbejder nu museets version 2.0 og nye ligestillingskampe – ikke kun for kvinder, men for alle køn. Lad mig sige det klart og tydeligt: Kvinders ligestilling smides ikke ud med badevandet. Tværtimod tror vi på, at vi kan styrke kvinders ligestilling via dialog og refleksion om, hvad køn har betydet og betyder – for os alle sammen.

Bestyrelsen på museet har visioner og tør træffe beslutninger – også i modvind. Det er urealistisk at tro, at der opnås enighed. I sidste ende er det bestyrelsens ansvar at sætte en retning for museet. En retning, der skal sikre udvikling og ikke afvikling. Det er herefter op til den daglige ledelse at eksekvere den beslutning, bestyrelsen har truffet. At samme grund er det vigtigt, at den ansatte ledelse kan se sig selv i den kurs, bestyrelsen har stukket ud.

Bestyrelsen har lyttet. Til dem, der råber og højt, og til dem, der hvisker. Men i sidste ende er det bestyrelsens ansvar at træffe en beslutning på baggrund af alle relevante input og at sikre fremdrift og udvikling. Også trods til tider heftig kritik.

Jeg er håbefuld og glæder mig til at se potentialet udvikle sig. Og jeg er helt tryg ved museumsdirektør Julie Rokkjær Birch ved roret som kvinden, der skal styre os ind i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce