Annonce
Debat

Kvindemuseets formand: Debatten bekræfter os i behovet for udvikling

"Feminisme og kampen for ligestilling mellem kønnene er vores kerne. Og museets arv er et fundament, vi er stolte af – og som vi fører videre. Naturligvis. Udviklingen, siden vi skiftede ansvarsområde i 2016, har således ikke været på bekostning af kvinder. Vi river ikke ned, vi bygger op og bygger ovenpå i en erkendelse af, at ligestilling er et begreb under konstant udvikling", skriver Merete Andersen. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Debat er godt, og den verserende debat om Kvindemuseets navneskifte fortæller mig først og fremmest, at museet er vigtigt og relevant. Men debatten har også taget en drejning, som har vist det nødvendigt at gentage fakta i forhold til beslutningsprocessen.

Beslutningen om et navneskifte er sidste del af en langvarig strategisk proces på museet, der går helt tilbage til 2012. Navneforandringen er et resultat af grundige overvejelser og refleksioner over museets daglige arbejde og ikke mindst dialog med en række interessenter med henblik på at undersøge behovet for bedre overensstemmelse mellem museets navn og virke.

Beslutningen er i høj grad også taget ud fra et fremadrettet perspektiv, dvs. at navnet skal være med til at løfte og være dækkende for bestyrelsens strategi og visioner for museet i fremtiden.

Annonce

Beslutningen blev endeligt taget på et bestyrelsesmøde 4. december 2020, hvor et flertal i bestyrelsen valgte Køn som det navn, der mest præcist indrammer museets virke og vision.


Bestyrelsen har lyttet. Til dem, der råber og højt, og til dem, der hvisker. Men i sidste ende er det bestyrelsens ansvar at træffe en beslutning på baggrund af alle relevante input og at sikre fremdrift og udvikling. Også trods til tider heftig kritik.


I foråret 2020 blev der igangsat en offentlig undersøgelse omkring navneskiftet. Det forhold, at der blev igangsat en undersøgelse, har nogen opfattet sådan, at beslutningen ligeledes blev lagt ud. Det var aldrig tanken bag undersøgelsen, idet den udelukkende havde til formål at sikre indsigt i så mange forskellige holdninger som muligt.

Beslutningen er og bliver en afvejning af kriterier, herunder de input, undersøgelsen gav.

Undersøgelsen og resultatet heraf har for mig ikke givet anledning til ændring af den udvikling, museet var på vej ind i, men har derimod understøttet behovet for den.

Navneskiftet understreger, hvad museet er i dag – og hvad det skal være i fremtiden: Et progressivt museum, der skaber indsigt i og dialog om køn og ligestilling – historisk, aktuelt og i fremtiden.

Feminisme og kampen for ligestilling mellem kønnene er vores kerne. Og museets arv er et fundament, vi er stolte af – og som vi fører videre. Naturligvis. Udviklingen, siden vi skiftede ansvarsområde i 2016, har således ikke været på bekostning af kvinder. Vi river ikke ned, vi bygger op og bygger ovenpå i en erkendelse af, at ligestilling er et begreb under konstant udvikling.

Museets stiftere var pionerer, som brød tabuer og tog debatten op på trods af modvind og kritiske røster. Selvsamme stiftere modarbejder nu museets version 2.0 og nye ligestillingskampe – ikke kun for kvinder, men for alle køn. Lad mig sige det klart og tydeligt: Kvinders ligestilling smides ikke ud med badevandet. Tværtimod tror vi på, at vi kan styrke kvinders ligestilling via dialog og refleksion om, hvad køn har betydet og betyder – for os alle sammen.

Bestyrelsen på museet har visioner og tør træffe beslutninger – også i modvind. Det er urealistisk at tro, at der opnås enighed. I sidste ende er det bestyrelsens ansvar at sætte en retning for museet. En retning, der skal sikre udvikling og ikke afvikling. Det er herefter op til den daglige ledelse at eksekvere den beslutning, bestyrelsen har truffet. At samme grund er det vigtigt, at den ansatte ledelse kan se sig selv i den kurs, bestyrelsen har stukket ud.

Bestyrelsen har lyttet. Til dem, der råber og højt, og til dem, der hvisker. Men i sidste ende er det bestyrelsens ansvar at træffe en beslutning på baggrund af alle relevante input og at sikre fremdrift og udvikling. Også trods til tider heftig kritik.

Jeg er håbefuld og glæder mig til at se potentialet udvikle sig. Og jeg er helt tryg ved museumsdirektør Julie Rokkjær Birch ved roret som kvinden, der skal styre os ind i fremtiden.

Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

2. halvleg er i gang: AGF er fortsat foran

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce