Annonce
Debat

Kvindemuseets nye navn: Det er et skifte fra et bredt til et smalt forskningsfelt

"Det er allerede i dag svært at få øje på, at museet i sin forskning og formidling tager afsæt i vedtægternes bestemmelse om, at forskning og formidling skal ske "med afsæt i kvindehistorie". Jeg har en stærk bekymring for, at den brede forskning i kvinders liv, historie og virke fortrænges af et – hånden på hjertet – ultrasmalt forskningsfelt, hvor fokus er på seksualitet og de mange køn. Seksualitet er en del af vores liv, men kun ét aspekt ud af mange", skriver Kirsten Junge. Arkivfoto: Axel Schütt
Annonce

DEBAT: To be or not to be ... That is the question ... I hvert fald, hvis man konsulterer Kvindemuseet og dets direktør Julie Rokkjær Birch.

Hvert enkelt individ, barn, ung og voksen, skal kunne vælge flydende og frit mellem et betydeligt antal kønsidentiteter. På plakaten på Kvindemuseet er der lige præcis 29 at vælge mellem.

Ideen om køn som en flydende størrelse og de mange køn har gradvis indtaget tænkningen i kultur- og uddannelsesinstitutioner. Kvinde- og ligestillingsforskning er blevet fortrængt af kønsforskning.

Det kan være svært at forstå, hvordan det er kommet dertil, at ideen om de mange køn har fået så dominerende en plads. Jeg skal afholde mig fra en længere historisk og teoretisk redegørelse og blot konstatere: Det er en påtrængende realitet, der banker på døren, også i Aarhus, hvor Kvindemuseet nu ønsker at skifte navn til Køn - Gender Museum Aarhus. Begrundelsen er, at det er for bedre at kunne rumme alle kønnene.

Jeg og med mig tusindvis af andre kritiske røster frygter, at Køn - Gender Museum Denmark ikke alene er et udtryk for et navneskifte, men også for en ændring af museets arbejde med kvindehistorien. En ændring, som kan betyde, at man ikke længere vil prioritere det kvindehistoriske perspektiv bag udstillinger og arrangementer.


Det er mit håb, at de mange underskrifter og kritiske stemmer vil få stat og kommune til at sætte foden ned og sige nej til den påtænkte navneændring.


Det er allerede i dag svært at få øje på, at museet i sin forskning og formidling tager afsæt i vedtægternes bestemmelse om, at forskning og formidling skal ske "med afsæt i kvindehistorie". Jeg har en stærk bekymring for, at den brede forskning i kvinders liv, historie og virke fortrænges af et – hånden på hjertet – ultrasmalt forskningsfelt, hvor fokus er på seksualitet og de mange køn. Seksualitet er en del af vores liv, men kun ét aspekt ud af mange.

Meget tyder desværre på, at den identitetspolitiske bevægelse har indtaget museet. Ordet kvinde udskiftes med ord, som refererer til "den kønnede identitet". Det biologiske kvindekøn skal med den identitetspolitiske optik ikke danne baggrund for historie, forskning og formidling. Ifølge den logik kan ordet "kvinde" naturligvis ikke indgå i museets navn, men må erstattes af "køn".

Jeg ser med stor bekymring på, at museets skoletjeneste skal undervise børn og unge i seksualundervisning, herunder "alle kønnene" og de mange muligheder for kønsopfattelse.

Museet havde i 2019 besøg af 289 grupper til undervisningsforløb. Skoletjenesten udgav i 2019 materialet "Er du køn?" som et nyt omfattende undervisningsmateriale om sprog, køn og magt beregnet til faget dansk i 8-10. klasse. Materialet består af en lærervejledning og et ca. 60 siders elevmateriale. Museet får 0,5 millioner kroner om året øremærket denne opgave af Aarhus Kommune.

Vi har lykkeligvis set, at der findes modstand og handlekraft over for tilsvarende kulturinstitutioner. Vi er ved at have fået nok af de identitetspolitiske excesser. Et godt eksempel er Kunstakademiet i København. Hjælp med at bevare Kvindemuseets navn. Hjælp med at give modstand til den udvikling, som er i gang. Gå ind på skrivunder.net "Nej til at ændre navn på Kvindemuseet".

Det er mit håb, at de mange underskrifter og kritiske stemmer vil få stat og kommune til at sætte foden ned og sige nej til den påtænkte navneændring. Eller - måske det enkleste vil være at skifte ledelse.

Something is rotten in the city of Aarhus!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce