Annonce
Kultur

Kvindemuseets nye navn er fundet: Og nej, det er ikke lige til at gætte

Kvindemuseet står der i dag på facaden af den flotte bygning på Domkirkepladsen. Nu skal museet hedde KØN i stedet. Foto: KØN
Et flertal i Kvindemuseets bestyrelse har nu fundet et nyt navn til museet. Skiftet foregår i slipstrømmen på flere ugers hed debat om navneskiftet.

Aarhus: Efter flere ugers hed debat skifter Kvindemuseet nu navn. Det nye navn bliver:

KØN.

Slet og ret.

Annonce

Det var et flertal i museets bestyrelse, som vedtog det nye navn.

- Det er sørgerligt, lyder det fra en modstander af navneskiftet.

Navneforandringen er ifølge museet et resultat af en flerårig proces med grundige overvejelser og refleksioner over museets daglige arbejde.

Et flertal i bestyrelsen valgte KØN som det navn, der mest præcist indrammer museets ansvarsområde, som er kønnenes kulturhistorie med afsæt i kvindehistorien.

- Køn, betyder 'slægt' eller 'slags'. Køn har været grundlæggende for den sociale struktur i alle hidtil kendte samfund og dermed afgørende for, hvilke pligter og privilegier den enkelte er blevet tillagt. Køn inkluderer alle mennesker samtidig med, at det er klart afgrænset fagfelt med afsæt i kvindehistorie, forklarer museumsdirektør Julie Rokkjær Birch i en pressemeddelelse. Hun fortsætter:

- Det er et ord, der siger, hvad museet beskæftiger sig med. Det er dansk, det er smukt og jeg glæder mig til at arbejde videre med det sammen med mit kompetente og seje hold her på museet.

Væld af protester

Et væld af protester har mødt museets plan om at skifte navn. Blandt andet lavede en gruppe på 10 feminister en underskriftindsamling for at bevare navnet Kvindemuseet. Feministerne afleverede i den forbindelse forleden en liste med 940 protestunderskrifter.


Vi fortsætter kampen.

Jeanne Toxværd. En af 10 feminister, som startede underskriftindsamling.


- Vi har haft dialog med kritikerne undervejs i processen, og vi byder dem varmt velkommen i museets arbejde fremadrettet, lyder det fra bestyrelsesformand Merete Andersen.

Museet skal dog ikke regne med, at der bliver ro om det nye navn.

- Vi fortsætter kampen, lyder det fra en af de 10 feminister, som startede underskriftindsamlingen, Jeanne Toxværd.

Hun kalder det "sørgerligt", at museet nu skal hedde KØN i stedet for Kvindemuseet.

- Det museum er etableret af kvinder for at illustrere kvinders liv og virke. Og vel har museet fået et nyt fokusområde, men det kunne sagtens fungere under navnet Kvindemuseet. Nu bliver kvinders historie igen recuceret til en planche i et hjørne. Mener altså Jeanne Toxværd.

Kvindemuseet bliver til KØN

Museet har til huse på Domkirkepladsen 5, i hjertet af Aarhus.

Museets emnemæssige ansvarsområde er kønnenes kulturhistorie.

Museets fokusområder er kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie, herunder ændringer i kønnenes vilkår og relationer over tid samt diversitet i livsvilkår på tværs.

Kilde: KØN

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Har AGFs nye defensivspecialist en favoritposition på banen? Det kommer an på dagen

Annonce