Annonce
Randers

Kvinden bag Den jyske Hingst hædres med udstilling til efteråret

Helen Schou fik opført et særlig stort atelier i haven ved sit hjem i på Strandvejen, da hun skulle lave gipsafstøbningen til den store hingste-skulptur, der skulle til Randers. Foto: Scanpix
Det er Randers Kunstmuseum, der har valgt at vise en udstilling om den kvindelige kunstner, der dristede sig ind på et traditionsbundet og mandsdomineret kunstnerisk felt og skabte monumentale værker, blandt andet hingsten på Østervold. For at gøre udstillingen så bred som muligt, efterlyser museet værker i privat eje.
Annonce

Randers: Af statur var hun lille og klein, men det forhindrede ikke billedhuggeren Helen Schou i at kaste sig ud i kæmpe store arbejder, der plejede at være mandlige kunstneres domæne.

Hun er kunstneren bag Rytterstatuen af Chr. X. og af Den jyske Hingst i Randers - værker, som hun sammenlagt brugte 20 år på at skabe. Hingsten indtog sin plads på Østervold i 1969, mens Rytterstatuen rykkede ind på Bispetorvet i Aarhus i 1955. Og nu synes Randers Kunstmuseum, at det er på tide at lave en større udstilling om den kvindelige, danske kunstner, der gjorde skildringen af ryttere og heste til sit domæne, selvom det i kunsthistorien var mænd, der den gang tog sig af de store, fysisk krævende opgaver.

Alle kender hingsten på Østervold, der i 50 år har stået og skuet ud over pladsen og over mod Vorup Enge. Men de færreste kender til kunstneren bag. Og det vil Randers Kunstmuseum råde bod på og planlægger en større udstilling, der kommer til at åbne i begyndelsen af september. Den skulle oprindeligt havde åbnet i Randers Festuge i august. Men da festugen er aflyst og forbud mod store forsamlinger forventes at gælde august ud, bliver åbningen skubbet.

Annonce

På jagt efter ukendte værker

Udstillingen vil omfatte et bredt udsnit af Helen Schous værker, belyst gennem en række tematiske snit: Mennesket, dyremotivet, hesten. Museet appellerer i den anledning til private, der måtte ligge inde med materiale om kunstneren og hendes værker, om at stille det til rådighed for udstillingen.

- Vi samarbejder med andre museer og kommuner om at få værker til udstillingen, men det er vigtigt for os at undersøge muligheden for, om der gemmer sig vigtige værker i privateje, der kan være med til at gøre fortællingen om Helen Schou endnu mere fyldestgørende. At finde værker, vi ikke kender til i forvejen, kan give en helt ny dimension i forskningen af en meget betydningsfuld, kvindelige kunstner. Ligesom det altid er en unik mulighed at give værker, som ikke før har været udstillet, en plads på væggen til stor glæde for kunstinteresserede. Vi tager derfor imod enhver henvendelse med udstrakte arme, siger museumsinspektør Anne Sophie Lykke-Poulsen.

Annonce

Dygtig rytterske

Billedhugger Helen Schou, født Helen Rée, har stor betydning i dansk skulpturhistorie og dette blandt andet på grund af de store hesteskulpturer. Hun formåede gennem hele sit kunstneriske virke at gøre sig gældende i en mandsdomineret metier, og rytterstatuen er da også en af verdens ganske få, der er skabt af en kvinde.

Som 18-årig blev hun elev hos billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945), der netop da arbejdede med sin store rytterstatue af Christian IX til Christiansborg Ridebane. Senere fortsatte hun sine studier hos professor Einar Utzon-Frank (1888-1955) på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Schou debuterede i 1927 på Charlottenborg, hvor hun efterfølgende regelmæssigt var repræsenteret. Hun har desuden været repræsenteret på et utal af udstillinger i ind- og udland.

I 1936 producerede hun sit første større arbejde, den bevægende og dramatiske skulpturgruppe ”Styrtende Amazone” fra 1938. I dag er hun repræsenteret på en række museer samt i parker og på pladser rundt omkring i landet, herunder vestergade i Randers, hvor hendes skulptur "Hest, der angribes af slange" fra 1935 står.

Schou omtales som hesteelsker, hestedyrker og hestekender, og at hendes foretrukne emne var heste, ligger da også lige for. Hendes oldefar, Carl Johan Müller, var en af 1800-tallets mest anerkendte hesteopdrættere, og Schou blev da også en dygtig rytterske.

Hendes studier af naturens heste var omfattende, men hun var også stærkt optaget af ryttermonumenterne, hun mødte på sine mange rejser i Europa. Ydermere fordybede hun sig i menneske- og hesteanatomistudier og deltog i at dissekere heste på Landbohøjskolen.

Selv om hesten var et yndet motiv for Schou, var det ikke det eneste, hun beskæftigede sig med. Hun har udført en lang række dyreskulpturer, hvor flere af dem er blevet til under ophold på svigerforældrenes landejendom, Donsegård, hvor det var muligt at studere dyrene i deres naturlige omgivelser. Hun har desuden lavet en række portrætbuster og portrætarbejder udført i en simpel klassisk arbejdsform, der viser Helen Schou som en overlegen modellør.

Helen Schou døde i 2006 og blev 101 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce