Annonce
Navne

Kvinden med kamera og kager

Kirsten Folke Harrits har i mange år interesseret sig for arbejdernes historie. Nu har hun udgivet en bog om forvandlingen af Godsbanen til et kulturproduktionscenter. Foto: Axel Schütt

Kirsten Folke Harrits har i flere bøger givet arbejderne stemme. Nu har hun fulgt deres arbejde med at forvandle godsbanegården til kulturproduktionscenter. Det er der kommet bogen »Transformation« ud af.

Dagens portræt: Ingen kan som Kirsten Folke Harrits sige ordet »arbejder«, så det leder tankerne hen på et ridderkors, der hæftes på en overall.

»Når man siger, at der ikke findes rigtige arbejdere mere, så spørger jeg. Er det så alferne, der om natten har skabt alt det her? Nej, det er arbejderne, der begynder på den bare jord og bygger fantastiske konstruktioner,« siger Kirsten Folke Harrits og slår ud med armene mod de mange værksteder, øvelokaler og scener, som i dag fylder Godsbanen,

Stemmen fyldes af anerkendelse, respekt og en boblende glæde, når hun fortæller om de mange arbejdere, hun har mødt.

Den 71-årige forfatter og fotograf har i halvandet år haft sin gang på godsbanegården for at samle indtryk og billeder til bogen »Transformation«, der fortæller om, hvordan Aarhus Kommune, arkitekter og arbejdere har forvandlet det gamle transportknudepunkt til en levende kulturinstitution.

Med sit Canon spejlreflekskamera i en gammel, flettet badetaske er hun mødt op på byggepladsen og har fået lov til at se skønheden i byggematerialer og barkede næver.

»Jeg havde ikke forestillet mig, at det blev så krævende og så givende. Men det var en opgave, der blev en gave,« fortæller Kirsten Folke Harrits om bogen, som hun blev bedt om at skrive af kulturrådmand Marc Perera Christensen.

Rådmanden vidste, at Kirsten Folke Harrits har stået bag bøgerne, der i billeder og tekst dokumenterede lukningen af Århus Flydedok i 2008 og Ceres i 2011. Tidligere har hun sammen med Ditte Scharnberg udgivet flere arbejderfortællinger.

I modsætning til de tidligere bøger har andre end arbejderne fået stemme. Også Aarhus Kommunes projektleder, arkitekten og fotografen kommer til orde. Men det er arbejderne, der står Kirsten Folke Harrits nærmest. Derfor havde hun også gaver med til dem, da bogen fredag blev præsenteret på Godsbanen. 200 kokosmakroner til de mange håndværkere, der drillede hende med, at hun ikke bare kunne nasse sig til billederne af dem. Der skulle kage til. Det blev til mange boller, brød og kager i løbet af det halvandet år, Kirsten Folke Harrits kom på byggepladsen.

Hjertet sidder til venstre

Siden Kirsten Folke Harrits som ung cand. mag. i nordisk litteratur og idræt blev medlem af Samarbejdet mellem Arbejdere og Akademikere, har arbejdernes forhold ligget hende på sinde.

»Arbejdernes historie er overset. De er skabende mennesker, og de knokler, men de er usynlige i resultatet,« siger Kirsten Folke Harrits.

Hun beundrer de arbejdere, der har ligget på deres knæ, kravlet på stilladser og siddet på hug i timevis for at forvandle godsbanen til et kulturelt center.

»Det er eventyrligt, at det er de mennesker, der med deres hænder og deres forstand har lavet det her. Arkitekterne har lavet tegninger, kommunen har haft visionerne, men det er arbejderne, der må tage det kæmpe, kæmpearbejde at gøre det til virkelighed,« siger Kirsten Folke Harrits.

I 2002 blev Kirsten Folke Harrits ph.d. i mundtlig historie, og hun mener, at hendes teoretiske ballast er med til at give hende god kontakt til arbejderne.

»Man må have forkundskaber, sådan at arbejderne kan høre, at man er kvalificeret til at lytte til dem. Man kan ikke sætte det, de fortæller ind i den rette sammenhæng, hvis man ikke kender historien.«

Med bogen om Godsbanen er trilogien om de lukkede århusianske virksomheder slut. Med sine 71 år kunne Kirsten Folke Harrits nemt gå på pension og hygge sig med mand, børn og børnebørn.

»Hygge, det er det eneste jeg ikke skal,« slår hun fast.

Så hellere en svømmetur i bugten, en time på tennisbanen eller med kameraet på Helgenæs.

»Jeg har hele mit liv gerne villet lære mere, og jeg vil gerne beskæftige mig med sort-hvid fotografering,« siger Kirsten Folke Harrits.

Og en ny bog?

»Ja, der er jo...,« hun tøver. »Nej, det bliver for stort et projekt.«

Kirsten Folke Harrits ryster på hovedet. Men ikke overbevisende.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Navne

Århusianer kåret til årets madsjæl: Hans måltider har styrket ensomme unge

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce