Annonce
Aarhus

Kvindernes kampdag: S vil ligestille kvinder på stemmesedlen

Borgmester Jacob Bundsgaard og Socialdemokratiet forsøger med en ny opstillingsmodel på stemmesedlen, hvor man indfører en "fletteregel", hvor hver anden på listen skal være en kvinde. Borgmesteren er her fotograferet sammen med næstformand Socialdemokratiet i Aarhus Karte Dyrholm og byrådsmedlem Anders Winnerskjold. Foto: Axel Schütt
Socialdemokratiet i Aarhus planlægger at indføre en fletteregel, der vil ligestille kvinder og mænd på stemmesedlen til kommunalvalget til november.

AARHUS: På kvindernes internationale kampdag 8. marts valgte Socialdemokratiet i Aarhus at offentliggøre en ny intern regel til det kommende kommunalvalg, der skal sikre ligestilling mellem kvinder og mænd på partiets liste over opstillede på stemmesedlen.

- Vi vil slå et slag for ligestillingen og forhåbentlig se et resultatet, der betyder, at vi hos Socialdemokratiet får endnu flere dygtige kvinder i Aarhus Byråd, fortalte borgmester Jacob Bundsgaard (S) mandag på sin Facebook-profil.

Hos Socialdemokratiet betegnes den nye model som en "fletteregel", som partiets fællesbestyrelse forventes at vedtage på et møde tirsdag aften.

Hovedformand i Aarhus, Morten Pless, uddyber modellen:

- Når vi har afholdt urafstemning blandt alle de opstillede til kommunalvalget, foreslår vi, at kandidaterne placeres på stemmesedlen efter køn, så der på skift er en mand og en kvinde.

Borgmester Jacob Bundsgaard står som spidskandidat øverst og er ikke til afstemning. Nummer to i rækkefølgen bliver den, der får flest stemmer i urafstemningen mellem partiets medlemmer - uanset om det er en mand eller kvinde. Medlemmerne skal stemme om kandidaternes placering i perioden 24. april til 7. maj.

Annonce

Skiftevis kvinde og mand

Efter nummer to skal der stå skiftevis en mand og en kvinde på stemmesedlen, indtil antallet af kvindelige kandidater slipper op, forklarer formanden.

Lige nu har det borgmesterbærende parti 28 byrådskandidater, hvoraf en tredjedel er kvinder.

- Vi vil gerne have flere kvinder i byrådet, fordi der ikke i dag er en ligelig kønsfordeling. Og med denne model signalerer vi over for vælgerne, at vi har mange kvinder at vælge imellem. Men det er i sidste ende vælgerne, der bestemmer, hvem, der kommer i byrådet, for vi har en sideordnet opstillingsliste, så man vælges ind efter antallet af stemmer, fortæller Morten Pless.

Annonce

Vælgerne bestemmer

Hovedformanden mener, at Socialdemokratiet har gjort rigtigt meget for at få flere kvinder til at stille op til valget, der afholdes 16. november i år.

- Med ni kvindelige kandidater er der nok til at sikre ligestilling hos Socialdemokratiet, hvis vælgerne vil det. Så det er et tilfredsstillende antal, selv om vi gerne havde set, der var flere, siger Morten Pless.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce