Annonce
Kultur

Kvinders livsfortællinger samlet i bog og skulpturer

Udstillingen "Mit skib er ladet med minder" omfatter 18 galionsfigurer skabt ud fra 18 kvinder, der også medvirker i en bog, hvor de fortæller om deres liv. En del af kvinderne deltog i ferniseringen søndag. Foto: Kim Haugaard

Skibet er ladet med minder i en ny bog og udstilling, der vises på Kvindemuseet i Aarhus og som er en del af Aarhus 2017.

AARHUS: - Der må da være mange andre kvinder, der er mere kvalificerede end mig til at skulle være galionsfigurer, tænkte Helmi Søvsteen, Lønstrup, da hun blev spurgt, om hun ville være med i en bog og et kunstprojekt, hvor 18 kvinder beretter om deres liv og er modeller for store galionsfigurer.

Men så mødte Helmi Sølvsteen på 75 år de andre kvinder, alle over 70 år, der skulle være med i projekt "Skibet er ladet med minder", som den norsk-danske kunstner Marit Benthe Norheim står bag.

- Vi sad i Marits atelier og lyttede til hinandens livshistorier, og det gik op for mig, at selv om vores liv på overfladen var meget forskellige, så var vi alle i samme båd, sagde Helmi Sølvsteen søndag ved en præsentation på Kvindemuseet af bogen, der følger med og beskriver kvindernes liv: "Skibet er ladet med minder", som er skrevet af kunstneren sammen med professor i sociologi Ann-Dorte Christensen, Aalborg Universitet.

Projektet er en videreudvikling af Marit Benthe Norheims Life Boats - de tre store sejlende galionsfigurer, der sidste år rejste i Limfjorden og langs den jyske østkyst, og som er støttet af Fonden Aarhus 2017. De tre både var også med i åbningen lørdag aften ved Dokk1 og ligger nu ankret op i Marselisborg Lystbådehavn for at blive klar til nye togter.

På udstillingen ses nu de 18 store figurer skabt i polyurethan beklædt med glasfiber og beton. De 18 kvinder har tilsammen livserfaringer fra 27 nationer.

Som Ruth Ross Karlsen, der er født i Hamborg i 1928, norsk gift og dansk statsborger bosiddende i Aalborg. Hun flygtede som 13-årig med sin familie fra bombardementerne i Hamborg under Anden Verdenskrig og endte i Polen, hvor nazisterne opførte sig som herrefolk, og den unge Ruth Ross Karlsen følte sig frygteligt til mode over at blive opfattet som en del af den ondskab. Det har hun siden skrevet to bøger om.

- Selv om jeg har oplevet meget negativt i mit liv, er det fantastisk positivt at få lov at fortælle min historie, og at den bliver brugt positivt. Det er meget befriende og lykkeligt, siger den nu 88-årige kvinde.

Ifølge kunstner Marit Benthe Norheim har de 18 kvinder alle livsoplevelser fra forskellige kulturer, som de har forholdt sig til. Hendes egen mor, Meta, er også med.

- Min far var ingeniør, så vi boede blandt andet i Iran og Indien, fortæller kunstneren, der har skabt figuren af sin mor med tre døtre under sine bryster og de igen med deres børn herunder.

Life-boats er ifølge Kvindemuseet et entreprenant kunstnerisk projekt, som forstår og fortolker kvindeligheden på mange planer, og involverer mange elementer - fra den fysiske opbygning af skibene til eksistentielle overvejelser over, hvad kvindelivet omfatter og det lige fra hverdagsliv til migration og krig.

- Vi er forskellige og dog alligevel meget ens. Så jeg koncentrerer mig om det, der forbinder frem for skiller os ad. Vi har alle været inde i en kvinde, så vandet og båden er også et symbol på liv, forklarer Marit Benthe Norheim.

Uden for museet kan publikum møde fem campingkvinder lavet til den Europæiske Kulturhovedstad i Stavanger i 2008. Fem forskellige kvinder: Flygtningen, Bruden, Maria, Sirenen og Camping Mamma, hver med sit indre rum og med musik.

Mit skib er ladet med minderKvindemusset, 22. januar - 23. april 2017

Nu sejler vores livshistorier på godt og ondt ud i verden og mødes af kvinder, der kan nikke genkendende til vores historier og måske endda finde trøst og håb i dem.Helmi Sølvsteen, 75 år, medvirkende

Kunstneren Marit Benthe Norheim står bag galionsfigurerne ligesom hun har skabt de tre store sejlende galionsfigurer, der medvirkede ved kulturårets åbning lørdag aften. Foto: Kim Haugaard
Esther Heller, 79 år, og Helmi Sølvsteen, 75 år, er to af de kvinder, der har fortalt deres forunderlige livshistorier, der har involveret andre kulturer. Esther Heller er født i Indien, Helmi Søvsteen i Skagen. Hun var 13 år, da hendes familie immigrerede til Sydafrika.
Ruth Ross Karlsen, 88 år, er født i Hamborg, men flygtede fra krigen til Polen og siden til Flensborg, blev gift med en nordmand som hun siden bosatte sig med i Aalborg og blev dansk statsborger.
Marit Benthe Norheim skabte i 2008 udstillingen "Campingkvinder" med rullende udstilling over fem kvindetyper, der også kan ses i Aarhus. Campingvognene kunne ikke godkendes til kørsel, så man pillede fjedrene af og omregistrede dem til ikke-registrerede påhængsredskaber, der kun må køre 30 km/t.
"Mit skib er ladet med minder" er navnet på udstillingen af galionsfigurer opsat i form som et skib. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce