Annonce
Debat

Kvindesvømning - en sag der kalder på klarhed og nuancer

Sagen om kønsopdelt svømning i Gellerup kalder på både klarhed og nuancer. Der er sagt og skrevet meget i pressen, og det ligger mig derfor på hjerte at tydeliggøre Socialdemokratiets holdning.

Jeg vil komme ind på klarheden først. For det første vil Socialdemokratiet meget gerne have, og støtter i den grad op om, at kvinder dyrker motion. Ikke mindst kvinder med en anden kulturel og etnisk baggrund end dansk, da vi ved, at denne gruppe er stærkt underrepræsenteret i sport- og idrætsaktiviteter.

Det andet område, jeg gerne vil skabe klarhed over, omhandler parallelsamfund. Det er vigtigt for Socialdemokratiet at imødegå alle former for parallelsamfund. Uanset hvor de opstår: om det er blandt nytilkomne borgergrupper eller kristne religiøse grupperinger.

Vi mener, at det udgør en kæmpe risiko og en stor udfordring for sammenhængskraften i vores samfund, at der udvikler sig parallelle subkulturer. Men hvis vi virkelig vil bekæmpe parallelsamfund - og her kommer vi til nuancerne - er det vigtigt, at vi gør det målrettet og ordentligt. Og at vi samtidig ved, hvad vi taler om, når vi siger parallelsamfund.

Den kønsopdelte svømning skal efter Venstres mening lukkes som et led i denne kamp. Det skal den, fordi de mener, at det er kvindeundertrykkende, og fordi det modarbejder integrationen. Her er jeg og Socialdemokratiet ikke helt enige i nuancerne.

Jeg har selv deltaget i debatter om emnet og mødt en hel del kvinder fra Gellerup. Er der kvindeundertrykkelse i forbindelse med svømningen? Der er sikkert nogle af kvinderne, som vi vil opfatte som undertrykte, hvis de kun har lov til at gå til svømning, hvor der ikke er mænd til stede, og det foregår for nedrullede gardiner.

Men gør det svømningen kvindeundertrykkende? Ikke nødvendigvis!

Modarbejder kvindesvømningen så integrationen? Ikke nødvendigvis.

I det omfang, at der er risiko for, at der opstår en os-og-dem-kultur, så kan man jo godt sige, at det udgør en udfordring for integrationen. Men hvis det er, fordi der argumenteres med, at der ikke finder noget kulturmøde sted i svømmehallen i Gellerup, og at det udelukkende er kvinder med anden etnisk baggrund, der deltager, så nej, for det er tilsyneladende kvinder med meget forskellig baggrund, der benytter tilbuddet.

Når vi laver politik, og sætter rammerne om de tilbud, vi som offentlig myndighed lægger navn og rum til, så er det vigtigt, at vi holder tungen lige i munden. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad vi siger, og hvordan vi omtaler andre borgeres aktiviteter.

Venstre vælger at fremhæve det, der skiller. De vælger at se kvindesvømningen, som noget, der stikker af fra almindelig dansk adfærd og kultur, og som noget, der modarbejder, at vi alle kan være en del af det samme samfund. De vælger med andre ord at se kvindesvømningen som et udtryk for parallelsamfund.

Det gør Socialdemokratiet ikke. Parallelsamfund er som sagt farlig for sammenhængskraften i vores samfund. Men hvis vi ikke er meget omhyggelige med, hvornår vi kalder noget for parallelsamfund, så risikerer vi, at kampen mod parallelsamfund kan føres alle steder - og ingen steder.

Når vi alligevel ikke er enige med Kvindesvømningens Venner, så er det, fordi det for Socialdemokratiet handler om noget andet og mere principielt. Det handler om, hvad vi kan og skal tilbyde som offentlig myndighed.

Man kan sige, at dét, der fra offentlig side tilbydes til én gruppe, i princippet skal kunne tilbydes til alle andre. Man skal derfor stille spørgsmålet: Kan vi stille lignende tilbud til rådighed for andre, der argumenterer på samme måde?

I Socialdemokratiet mener vi, at hvis vi skal lukke et offentligt idrætsanlæg for at beskytte en begrænset del af befolkningen, så skal der være meget vigtige grunde.

Når kvinderne giver udtryk for, at tilbuddet skal stilles til rådighed på grund af deres blufærdighed, så bliver vi nødt til at sige, at det er for spinkelt et grundlag for et offentligt svømmetilbud. Et hurtigt tankeeksperiment til sammenligning kunne være, om vi for eksempel ville acceptere, at vores drenge ikke måtte lege på den lokale skoles boldbaner om eftermiddagen, fordi vi synes, at pigerne skal have fodboldbanerne for sig selv. Eller om det nye skaterområde ved Læssøesgade Skole skulle skærmes af for piger, fordi der var nogle drenge, der blev flove over, at der sad nogle piger og gjorde nar af dem, når de faldt af skateboardet. Ingen af delene.

Selvfølgelig skal man kunne dyrke sin svømning, selv om man har ønsker om nogle særlige forhold.

Vi har heldigvis en mere end hundred år lang tradition for at sikre, at mindretal kan få lov til at dyrke deres interesser og aktiviteter. Grupper, der har særlige ønsker og behov, kan tilgodeses gennem folkeoplysning og vores foreningsliv. Folkeoplysningsloven giver mulighed for, at man kan lave aktiviteter, der er helt særlige og tilgodeser nogle helt specielle ønsker. Og endda få støtte til det.

Derfor mener vi, at den rette sammenhæng for svømmetilbuddet i Gellerup, er et foreningstilbud, som kan tilrettes præcis, som kvinderne i svømmehallen i Gellerup ønsker det.

I Socialdemokratiet mener vi, at hvis vi skal lukke et offentligt idrætsanlæg for at beskytte en begrænset del af befolkningen, så skal der være meget vigtige grunde.

Esben Kullberg (S), byrådsmedlem, Aarhus, medlem af Beskæftigelses- og Kulturudvalget
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Politiet opfordrer nu borgere til at passe på giftig røg fra storbrand i spånpladefabrik: Kommer til at brænde i flere dage

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Et uventet møde i Føtex - der sad et rigtigt menneske ved kassen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

Annonce