Annonce
Indland

Kvit smøgerne: Region og 22 kommuner indgår alliance

Syddanske politikere vil i samarbejde bekæmpe rygning. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Færre unge skal starte med at ryge. Det vil Region Syddanmark og 22 syddanske borgmestre arbejde sammen for at sikre. Borgmester i Kolding håber det nyfundne regionalt-kommunale samarbejde kan strække sig over flere projekter i fremtiden.

Nyt samarbejde: Syddanskerne er den befolkningsgruppe i landet, der ryger mest, men det skal ifølge Region Syddanmark og dens 22 kommuner nu være slut.

I et nyt samarbejde vil regionale politikere og byrødderne forsøge at få de syddanske unge til at kvitte smøgerne ved at sætte ind på ungdomsuddannelser og folkeskoler.

Aftalen kommunerne og regionen imellem går på, at de 22 syddanske kommuner skal tilslutte sig Røgfri Fremtid, som er et partnerskab med Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Partnerskabet har en vision om, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Odense Byråd har allerede vedtaget en vision om, at Odense skal være røgfri i 2030 med den første røgfrie generation i 2025, hvilket betyder, at ingen børn og unge ryger i 2025.

Hans Peter Geil (V), formand for Kommunekontaktudvalget, hvor regionsrådsformanden og regionens 22 borgmestre er medlemmer, forklarer, at de nyeste tal for rygning kalder på handling.

- Vi synes ikke, det er så flatterende at være den region med flest unge rygere, siger Hans Peter Geil, der er borgmester i Haderslev Kommune.

Han nævner et totalt røgfrit skolemiljø som en mulighed.

Regionen vil blandt andet tilbyde ungdomsuddannelser samarbejde om at reducere elevers rygning, mens kommunerne især har blikket rettet mod grundskolerne. Dog er der endnu intet konkret på bordet.

Annonce

Regionernes sundhed


  • Den seneste nationale sundhedsprofil viser, at andelen af rygere nærmest er stagneret. Andelen af rygere er gået fra 17 til 16,9 procent fra 2013 til 2017.
  • Mens færre ældre ryger, er andelen af unge rygere vokset. I Syddanmark ryger 18,7 procent af borgerne dagligt, hvilket er den højeste andel af alle danske regioner.
  • I Region Midtjylland er andelen af daglige rygere ifølge Sundhedsprofilen 16 procent. I bund ligger Aarhus og Skanderborg med 13 procent, mens Norddjurs og Horsens topper med 20 procent.

Perspektiver

Borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen (V) er glad for det nye samarbejde og ser gode perspektiver for det i fremtiden.

- Jeg tror, der er rigtigt mange muligheder for et styrket samarbejde, netop fordi kommunen er aktiv på det forebyggende sundhedsområde, og regionen er på det helbredende område. Vi har derfor en fælles interesse i, at så mange som muligt undgår at komme ind i regionens tilbud, for de ender ude hos os igen i blandt andet genoptræning. Jeg håber derfor, samarbejdet kan give en positiv afsmitning økonomisk på den længere bane, hvis vi finder flere tiltag, og det er jeg ikke i tvivl om, vi kommer til, siger borgmesteren.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) mener, at det brede samarbejde vil række langt.

- Vi har meldt os ind i Røgfri Fremtid og har to hovedindsatser, vi gerne vil byde ind med. Den ene er en styrket henvisning fra sygehusene til de rygestoptilbud, som kommunerne har. Og så er der det partnerskab, som er på vej til politisk behandling, som grundlæggende har den ambition at invitere ungdomsuddannelserne ind i et partnerskab, der kan bidrage til sænke andelen af rygere på ungdomsuddannelserne, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Ingen skal være ensomme

”Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget.” Sådan sagde vores kloge dronning blandt andet i sin nytårstale. Og som sædvanligt har majestæten ret: Ingen skal være ensomme. Men ensomheden er opstået i takt med at tidsånden, hvor samfundet har udviklet sig til, at vi alle er vores egen lykkes smed. Vi er omringet af en syg mig-mig-mig-kultur, hvor de stærkeste med lethed overlever på første klasse, mens de lidt svagere fuldstændig kynisk efterlades på perronen, når eksprestoget buldrer afsted. Aldrig har der i Statstidende været så mange efterlysninger af pårørende til en ensom afdød, og det sker oftere og oftere, at man hører om en person, der er fundet død i sin lejlighed – en måned efter døden indtrådte. Og ikke så sjældent er det en besøgsven, der finder afdøde. En besøgsven – smag lige på ordet! Jamen, hvad er det for en uorden? Hvorfor kan vi i et lille land som Danmark ikke tage os bedre af hinanden? Vi skal huske kontakten til familiemedlemmer, til gamle venner, til naboerne og til dem vi møder på vores vej. Glem nu for pokker den dér med, at vi vil ikke blande os – vi skal netop blande os, være nysgerrige, vise interesse og omsorg – ja, kort sagt: gøre noget!

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];