Annonce
Danmark

Lån til 100 procent i rente om måneden: Långivere på ny lånetjeneste risikerer bøder

I disse uger op til jul er der ekstra mange lån på hjemmesiden Primutu.dk, der formidler lån mellem private til høje renter. Screenshot fra Primutu.dk 12. december 2018.

Det kan blive en dyr forretning for personer, der udlåner penge til andre brugere af lånetjenesten Primutu. De risikerer nemlig ligesom virksomheden selv at få bøder, hvis de vurderes til at være erhvervsdrivende. Det oplyser Forbrugerombudsmanden.

Forbrugerombudsmanden er i øjeblikket ved at undersøge, om myndigheden skal tage en sag op mod lånetjenesten Primutu, som formidler lån mellem private til op mod 100 procent i rente om måneden.

Hvis Forbrugerombudsmanden tager sagen op, kan det ende med bøder til både långivere på Primutu og virksomheden selv, hvis de vurderes som erhvervsdrivende. Det oplyser Jacob Linkis, specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Hvis vurderingen bliver, at de driver erhvervsvirksomhed, og derfor eksempel ikke overholder markedsføringsloven kreditoplysningspligt, kan de straffes med bøde. Sagen vil også kunne rejse spørgsmål om overtrædelse af kreditaftalelovens oplysnings- og formkrav samt reglerne om fortrydelsesret og kreditvurdering. Som det umiddelbart ser ud,kunne det godt tyde på, at der bliver drevet erhvervsvirksomhed, men det kan vi ikke afgøre, før vi kommer til bunds i sagen, siger han.

Det er dog svært at sige, hvor høje beløb eventuelle bøder vil løbe op i, da bestemmelsen ikke er blevet anvendt overfor enkeltpersoner før.

Den laveste bøde, der indtil nu er givet for at overtræde markedsføringslovens kreditoplysningspligt, var ifølge Forbrugerombudsmanden i en sag, hvor reglerne blev overtrådt i en enkelt mail. Det kostede selskabet 10.000 kroner. Hvis reglerne overskrides flere gange, kan det blive dyrere.

For at vurdere om lånetjenesten Primutu.dk skal betragtes som erhvervsdrivende, skal Forbrugerombudsmanden undersøge en række forhold.

- Vi skal undersøge, hvem det er, der tilbyder og formidler lånene. Hvis vi har at gøre med envirksomhed, som tjener penge på at formidle eller facilitere lån, er den formentlig erhvervsdrivende. For långiverne skal det undersøges, hvem de har lånt til, og hvor mange de har lånt til. Hvis de gentagne gange har lånt penge ud til nogle, de ikke kender, og tjent penge på det, så er det højst sandsynligt erhvervsvirksomhed, siger specialkonsulent Jacob Linkis.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce