Annonce
Aarhus

Læge om smittespredningen i Aarhus: Kurven er knækket - men smittetallet er stadig meget højt

Smitten toppede ifølge epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse 16. december og er på vej nedad. Foto: Jens Thaysen
Der var i december frygt for at julen ville skabe et boom i corona-smittet. Det udeblev og de seneste par ugers smittetal viser ifølge epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse, at kurven er knækket. Han påpeger dog samtidig, at antallet af nye smittede stadig er på et højt niveau.
Annonce

AARHUS: Udsigten til at danskerne i julen i stort tal ville bevæge sig på kryds og tværs af landet for at mødes med familien gav bange anelser. Bekymringen var, at julen og nytåret ville resultere i et boom i spredningen af corona-smitten.

En granskning af data fra Statens Serum Institut over nye corona-smittede viser imidlertid, at smittetallene i januar er faldet i forhold til de sidste par uger før jul og flere eksperter - blandt andet Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut har tidligere udtalt, at det ser ud til at kurven er knækket.


Når jeg ser data fra Statens Serum Institut, mener jeg ikke, der kan være tvivl om, at kurven er knækket, og at den toppede omkring 16 december lige som i resten af landet. Det var også der, vi så nogle ganske enorme smittetal i Aarhus Kommune.

Christian Wejse , epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital


I Aarhus er smittetallene gået lidt op og ned de seneste dage og uger, men epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse er tydelig i sin kommunikation, når det handler om corona-smitten i Aarhus.

- Når jeg ser data fra Statens Serum Institut, mener jeg ikke, der kan være tvivl om, at kurven er knækket, og at den toppede omkring 16 december lige som i resten af landet. Det var også der, vi så nogle ganske enorme smittetal i Aarhus Kommune. I uge 51 var vi oppe på næsten 2.000 nye smittede. Nu er vi nede under 1.000 i løbet af de seneste syv dage. Alene ud fra det kan man sige, at det i den grad er vendt, siger Christian Wejse.

Selvom han ikke er i tvivl om, at det går den rigtige vej minder han dog om, at antallet af nye smittede stadig er på et meget højt niveau.

- Det har ligget på op til omkring 200 om dagen i de sidste par uger, og det er jo et niveau, vi overhovedet ikke har set før.

Annonce

Stadig betydelig risiko for spredning

Første gang at antallet af nye smittede i løbet af et døgn lå i det lag var 4. december, hvor 193 blev smittet, ellers har antallet slet ikke været oppe på det niveau.

Da der var en top på kurven over nye smittede lige efter efterårsferien, var smittetallet på 137 for et døgn, og da det daglige smittetal i Aarhus steg i begyndelsen af august og slutningen af september var der henholdsvis 83 og 71 nye smittede de dage, det så værst ud.

- Det var jo nogle helt andre tal, end vi ser nu. De seneste syv dage ligger tallet på i alt 941 bare i Aarhus Kommune. Det er stadigvæk et meget, meget højt tal, og hvis vi så antager, at der er et mørketal, der måske er nogenlunde lige så stort, så er der måske stadig et par tusinde smitsomme personer i Aarhus. Derfor er der stadig en betydelig risiko for at rende ind i en af dem i bussen eller Netto. Så det er stadig et rigtig højt tal, lyder det fra Christian Wejse.

Annonce

Juleboom udeblev

Han glæder sig dog over, at julen trods frygt om det modsatte ikke skabte et nyt boom i smittespredningen.

- Det ser ikke ud til, at vi har haft et betydeligt juleboom. Det er måske lidt for tidligt endnu at sige noget om nytåret, men der er ikke umiddelbart nogen tendenser i den retning, forklarer epidemiologen, der dog vil vente endnu et par dage før han kan fælde den endelige dom over konsekvenserne af nytårsaften.

Han fik dog bange anelser, da der kun blev meldt om et fald i trafikken over Storebælt på 30 procent. Så selvom færre fra hovedstadsområdet end tidligere år valgte at fejre jul i Jylland, var antallet af rejsende stadig stort.

- Men de har nok være meget påpasselige med at blive testet eller var gået i karantæne inden julen. Det gav i hvert fald ikke den store smittespredning, som man eller kunne frygte, når rigtig mange blev transporteret rundt i landet, siger Christian Wejse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Aarhus

Dagens corona-tal viser en lille stigning, men der er langt op til de grimme tal fra december

Annonce