Annonce
Aarhus

Læge og epidemiolog om smittetrykket i Aarhus: Antallet af nye smittede er problematisk

Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, vurderer, at antallet af nye coronas-mittede i Aarhus stadig er problematisk. Foto: Jens Thaysen
Antallet af smittede i Aarhus er ganske vist faldet en smule siden begyndelsen af august, men er stadig stort nok til at holde smitten ved lige, vurderer epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse.
Annonce

AARHUS: Det seneste døgn er der i Aarhus Kommune registreret 32 nye corona-smittede.

Det viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut, men er det antal så godt eller skidt? Tja, sammenlignet med antallet af nye smittede i begyndelsen af august og slutningen af september, er der naturligvis tale om et pænt fald, hvilket kunne tyde på, at der er kommet bedre styr på smittespredningen i Aarhus.

Holdes antallet derimod op mod myndighedernes ønske om, at antallet af nye smittede i en kommune på Aarhus' størrelse bør være ti eller derunder, er der stadig tale om et tal, der mere end tre gange så højt.


Vi har haft omkring 300 smittede i Aarhus per uge, derudover er der et mørketal, og det er problematisk. Det var også tal i den størrelsesorden, vi fandt problematiske i forbindelse med stigningen i august.

Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital


Så selv om antallet af nye smittede er faldet i forhold til begyndelsen af august, hvor Aarhus oplevede en pludselig opblussen af corona-smittede, er corona-smitten i Aarhus stadig problematisk, vurderer Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital.

- Vi har haft omkring 300 smittede i Aarhus per uge, derudover er der et mørketal, og det er problematisk. Det var også tal i den størrelsesorden, vi fandt problematiske i forbindelse med stigningen i august, forklarer han.

Annonce

Risiko for stigning

Christian Wejse vurderer, at det nuværende niveau for nye smittede i Aarhus har tilpas stor volumen til at holde smittespredningen ved lige og at der er risiko for, at antallet stiger, når det bliver koldere i vejret.

Corona i Aarhus

Coronaen blussede op i Aarhus i begyndelse af august.

Efter en række døgn med op imod 80 smittede begyndte antallet af smittede langsomt, men sikkert at falde som følge af, at der blev indført en række tiltag for at mindske smittespredningen. I midten af september begyndte antallet af nye smittede imidlertid at stige igen.

Onsdag 14. oktober: 32 nye smittede

Tirsdag 13. oktober: 20 nye smittede

Mandag 12. oktober: 45 nye smittede

Søndag 11. oktober: 19 nye smittede

Lørdag 10. oktober: 47 nye smittede

Fredag 9. oktober: 42 nye smittede

Torsdag 8. oktober: 37 nye smittede

Onsdag 7. oktober: 24 nye smittede

Tirsdag 6. oktober: 23 nye smittede

Mandag 5. oktober: 33 nye smittede

Søndag 4. oktober: 59 nye smittede

Lørdag 3. oktober: 45 nye smittede

Fredag 2. oktober: 57 nye smittede

Torsdag 1. oktober: 57 nye smittede

Onsdag 30. september: 88 nye smittede

Tirsdag 29. september: 51 nye smittede

Mandag 28. september: 54 nye smittede

Søndag 27. september: 47 nye smittede

Lørdag 26. september: 96 nye smittede

Fredag 25. september: 59 nye smittede

Torsdag 24. september: 59 nye smittede

Onsdag 23. september: 18 nye smittede

Tirsdag 22. september: 35 nye smittede

Mandag 21. september: 95 (tal for tre døgn) nye smittede

Fredag 18. september: 23 nye smittede

Torsdag 17. september: 36 (tal for to døgn) nye smittede

Tirsdag 15. september: 5 nye smittede

Mandag 14. september: 35 (tal for tre døgn) nye smittede

Fredag 11. september: 15 nye smittede

Torsdag 10. september: 8 nye smittede

Da smitten steg i begyndelsen af august, lykkedes det at finde frem til miljøer, hvor smitten spredte sig med voldsom hast.

- Dengang fik vi hul på smittekæderne - blandt andet i det somaliske miljø var de gode til at lade sig teste, og vi fik på den måde lukket smittekæderne ned igen, forklarer Christian Wejse.

- Netop smittekæderne er dér, fokus bør være. For kun hvis vi ved, hvor smitten spreder sig, kan der sættes målrettet ind.

- Vi skal have styr på smittekæderne, og så skal vi have fat i hver enkelt smittet, så vi hurtigt kan teste de personer, som den smittede kan videregivet smitten til, siger Christian Wejse.

Annonce

Mange unge smittes

Århus Stiftstidende har i en henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed spurgt, om det er styrelsens vurdering, at spredningen af corona sker i bestemte miljøer/personkredse eller om antallet af nye smittede er mere bredt spredt ud over store dele af den århusianske befolkning.

"Smitten forekommer fortsat meget blandt de unge, men efterhånden berører det også de øvrige aldersgrupper. Det skyldes formentlig, at de unge smitter deres ældre familiemedlemmer," hedder det i et skriftligt svar fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der fortsat opfordrer folk til at blive testet, hvis man får besked fra sin smitte-app, eller hvis man er blevet orienteret om, at man er nær kontakt til en smittet.

Styrelsen oplyser endvidere, at den har et godt samarbejde med Aarhus Kommune.

"Vi følger situationen tæt og bruger løbende de værktøjer og tiltag, vi mener, der skal til. Der er blandt andet givet besøgsrestriktioner og -forbud til de plejecentre, hvor der er registreret udbrud af smitte."

Annonce

Odder hårdt ramt

Ifølge dagens corona-tal fra Statens Serum Institut er Odder den af kommunerne rundt om Aarhus, hvor der er konstateret flest smittede. Otte nye smittede viser tallene for kommunen syd for Aarhus.

Med dagens tal, er incidensen - altså antal smittede per 100.000 indbyggere - i Odder højere end i Aarhus. 74 lyder tallet på mod 67 i Aarhus.

I Skanderborg er der fem nye smittede, mens både Favrskov og Norddjurs hver kan føje to nye smittede til bunken.

I Syddjurs er der ingen nye smittede.

Annonce

På vej mod ny stigning?

Siden tirsdag er der registreret 492 nye tilfælde med coronasmitte i Danmark, hvilket er det højeste antal, der er konstateret i løbet af et døgn siden 2. oktober. Dengang blev der registreret 536 tilfælde på et døgn.

- Det er lidt ærgerligt, at vi nu igen ser tal i den størrelsesorden. Vi har ellers ligget lidt lavere gennem nogle dage med en let faldende epidemikurve. Det er muligt, at vi nu er på vej ind i en ny stigning, vurderer Christian Wejse over for Ritzau.

Den stigende smitte ses ifølge afdelingslægen også ved, at kontakttallet, der tidligere blev kaldt smittetrykket, har været stigende. For en uge siden lå det på 0,8. Tirsdag var tallet steget til 1. Det betyder, at hver coronasmittet i øjeblikket giver smitten videre til én anden.

- Jeg kan ikke lade være med at se det høje antal smittede som udtryk for, at smitteopsporingen ikke fungerer godt nok.

- De seneste tal, jeg har set fra Styrelsen for Patientsikkerhed, siger to identificerede kontakter per smittet. Det er efter min mening ikke godt nok. Vi burde være i stand til at lukke flere smittekæder ned, siger Christian Wejse til Ritzau.

Siden tirsdag er der kommet svar på lidt over 40.000 prøver. Til sammenligning kom der mellem mandag og tirsdag svar på lidt under 30.000 prøver.

Onsdag er antallet af indlagte coronapatienter opgjort til 104. Det er én mere end tirsdag, hvor 103 patienter var indlagt med coronavirus. Af de 104 indlagte er der 18 nye indlæggelser.

Hen over det seneste døgn er der konstateret ét coronarelateret dødsfald. Det bringer det samlede antal dødsfald siden midten af marts op på 675.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce