Annonce
Indland

Lægeforening: Mere plads og flere ansatte kan fastholde læger

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Flere læger vil blive længere tid på arbejdsmarkedet, hvis de får bedre arbejdsforhold, mener Lægeforeningen.

Bedre arbejdsforhold for de alment praktiserende læger kan sikre, at de bliver længere på arbejdsmarkedet.

Det fortæller Lægeforeningen, som foreslår, at det skal være muligt for læger i almen praksis at søge statsligt tilskud til eksempelvis at udvide lokaler.

- Den klare tilbagemelding fra en række undersøgelser samt fra vores kolleger er, at mere hjælpepersonale, bedre plads og eventuelt muligheden for at tage færre patienter vil være en fordel, siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.

Foreningen har ikke fastsat, hvor stort et statsligt tilskud der bør være tale om. Ifølge Andreas Rudkjøbing vil muligheden for at søge om tilskud kunne bruges over hele landet og afhjælpe store problemer med lægemangel.

Lægeforeningen er kommet med seks forslag, der skal skaffe flere hænder ved at fastholde flere af lægerne, der er fyldt 60 år.

Bliver forslagene indfriet, vil det kunne føre til, hvad der svarer til 400-600 ekstra praktiserende læger inden for to år, mener foreningen.

Manglen på alment praktiserende læger gør, at 127.000 danskere i øjeblikket ikke er tilknyttet egen læge i almen praksis. Det tal bliver i løbet af de kommende år mere end fordoblet, lyder vurderingen.

Først omkring år 2030 er der ifølge estimaterne uddannet nok praktiserende læger til at dække behovet.

Danske Regioner mener, at det kan stride mod loven, hvis staten giver store tilskud til selvstændige erhvervsdrivende.

Det er et problem, medgiver Lægeforeningen.

- Det er rigtigt, at der på nuværende tidspunkt er udfordringer i forhold til, hvorvidt det her kan gøres uden at være i strid med EU-lov. Det er noget, der i givet fald skal laves en lovhjemmel til.

- Vi har nogle forslag her til at komme et kæmpestort problem i sundhedsvæsnet til livs. Vi har foreslået noget, som vi vurderer virker, og så er det op til Folketinget, og det er noget, de har lyst til at tage i brug, siger Andreas Rudkjøbing.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kvitterer for forslagene fra Lægeforeningen.

- Ethvert forslag, der kan løse det her problem, vil jeg se positivt på.

- Men det ændrer ikke ved, at regeringen står fast på, at alle - uanset postnummer - har ret til en praktiserende læge, skriver ministeren i et skriftligt svar til Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce