Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Lægeformand siger fra: Stråmandsklinikker er en trussel mod os alle

"Fænomenet med stråmandsklinikker breder sig med uventet hast. Stråmandsklinikker eller koncernklinikker, som man også kan kalde dem, undergraver i alvorlig grad familielægetanken, hvor man har den samme læge i mange år med kontinuitet og tryghed i behandlingen", skriver Jørgen Skadborg. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

DEBAT: Jeg er meget enig med Else Kaysers indlæg i Århus Stiftstidende 2. marts om kædedannelser hos de praktiserende læger. For ja, desværre står vi på randen af at få kvotekonger i almen praksis. Og det er skidt for patienterne.

Vi ser, at koncerner aktivt går efter at lade stråmænd opkøbe klinikker, som så efterfølgende drives af koncernerne med løst tilknyttede vikarer fremfor en fast læge.

På grund at stråmandskonstruktionen er det svært, hvis ikke umuligt, for patienten at se forskel på en fast praktiserende læge og på en kædeklinik. Men forskellen vil hurtigt blive synlig, hvis patienten regelmæssigt har brug for at gå til lægen, f.eks. hvis patienten er kronisk syg eller i et længere udredningsforløb. For chancen for at møde den samme læge eller personale er forsvindende lille.

Annonce


Hvis ikke vi får stoppet de koncerndrevne klinikker, vil vi, som Else Kayser skriver, se en udvikling, hvor nuværende lokale klinikker, ejet af den praktiserende læge, erstattes af kædedannelser, styret af kapitalkræfter, og hvor kommende praktiserende læger vil få svært ved at købe sin egen klinik.


Fænomenet med stråmandsklinikker breder sig med uventet hast. Stråmandsklinikker eller koncernklinikker, som man også kan kalde dem, undergraver i alvorlig grad familielægetanken, hvor man har den samme læge i mange år med kontinuitet og tryghed i behandlingen.

Jeg er selv praktiserende læge i Billund. Billund er et lægedækningstruet område, og også jeg har oplevet at blive ringet op af en af koncernerne, som ville høre, om de skulle overtage min klinik.

De uopfordrede opkald er der mange praktiserende læger, som får for tiden. Enten fordi de har praksis i et lægedækningstruet område, eller fordi de er nået pensionsalderen.

I PLO ser vi koncerndrevne stråmandsklinikker som en trussel mod patienternes mulighed for at få en fast læge i fremtiden og mod et sammenhængende sundhedsvæsen. Jeg er fuldstændig enig med Else Kayser i, at der skal en lovændring til, og det kan kun gå for langsomt.

Hvis ikke vi får stoppet de koncerndrevne klinikker, vil vi, som Else Kayser skriver, se en udvikling, hvor nuværende lokale klinikker, ejet af den praktiserende læge, erstattes af kædedannelser, styret af kapitalkræfter, og hvor kommende praktiserende læger vil få svært ved at købe sin egen klinik.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce