Annonce
Horsens

Voldsom beskæring skabte store protester: Lægen kommer stadig på øen to dage om ugen

Hvis det nye forslag til lægedækning af Endelave bliver vedtaget, vil lægen fortsat sejle til Endelave og holde klinikken åben to dage om ugen. Arkivfoto: Morten Pape
Endelave vil fortsat have en læge på øen to dage om ugen, hvis politikerne i Region Midtjylland vedtager arbejdsgruppes forslag.
Annonce

Endelave: Det skabte store protester, da Region Midtjylland i januar lagde op til en voldsom beskæring af lægedækningen på Endelave. To dage med en praktiserende læge på øen skulle skæres ned til en enkelt dag om ugen.

Det ville skabe utryghed og gøre det endnu sværere at tiltrække beboere til øen, lød bekymringen fra beboerforeningens formand.

Det blev da også en "ommer", og politikerne beklagede, at de berørte parter ikke var blevet inddraget i arbejdet. På den baggrund trommede regionen de implicerede sammen. Nu har en arbejdsgruppe, hvor blandt andre beboerforeningen på Endelave er repræsenteret, barslet med et løsningsforslag til lægedækningen på Endelave og Tunø.

- Vi har nået et godt resultat set i lyset af det forslag, der først blev meldt ud, fortæller Hanne Nyholt, som sammen med Karsten Kragh Hansen, formanden for beboerforeningen, har deltaget i arbejdet på vegne af øens 160 beboere.

Endelaves befolkning

Der bor 160 indbyggere på den 13 kvadratkilometer store ø.

Kan nås fra Snaptun med en times færgesejlads.

Indbyggernes gennemsnitsalder er 59,6 år. 20 procent af beboerne er 75 år og derover. 23 procent af beboerne behandles med flere slags medicin.

Kilde: Region Midtjylland

Annonce

Fortsat læge to gange om ugen

I det nye forslag, som præsenteres for regionens forretningsudvalg på tirsdag, er der fortsat lægedækning to dage om ugen, og fuld lægedækning fire uger om sommeren, når turisterne myldrer til øen.

I dag er der otte uger med fuld lægedækning i sommerperioden.

- I arbejdet har det været vores første prioritet at beholde lægedækning to dage om ugen, som vi også har i dag. I løbet af arbejdet blev det foreslået, at den ene dag kunne erstattes af videokonsultationer. Det mener vi ikke, er godt nok, forklarer Hanne Nyholt, som glæder sig over, at forslaget er landet med to dage med lægebemanding på øen.

Annonce

Lægebesøg via video

Hanne Nyholt øjner stadig en åbning for at øge lægedækningen i sommerferien.

I forslaget til politikerne hedder det, at der som minimum skal være fire ugers sommerlæge på Endelave og Tunø. Det svarer til juli måned.

- Det ser vi som en åbning til at arbejde for, at den dækning kommer op på seks uger, siger Hanne Nyholt.

Sommerugerne er karakteriseret ved en mangedobling af antallet af personer på øen, fordi der er mange turister.

Det nye i aftalen er, at der bliver mulighed for videokonsultationer som et supplerende lægetilbud, der vil give øboerne mulighed for at komme til læge på hverdage, hvor der ikke er lægedækning. For eksempel til opfølgning på kronisk syge.

Vedtager regionens politikere forslaget, skal ordningen træde i kraft 1. maj 2020 og gælde i tre år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Annonce