Annonce
Aarhus

Lægen solgte sin praksis og blev kunstner

Noget af det første, Kirsten Holm Nielsen lavede, er denne skulptur af skolebørn. Hun var kun 16 år dengang. Foto: Kim Haugard

Man kan ikke lyve over for sig selv, når man laver kunst, siger Kirsten Holm Nielsen, der lærte at være pæn, men bringer det frække og provokerende ud i sin kunst.

Annonce

LYSTRUP: Kirsten Holm Nielsen lavede et brat skifte i sit liv. Efter 29 år som læge solgte hun sin praksis som 60-årig og blev kunstner.

Det var i 2010, og hun har ikke fortrudt det ét sekund.

- Jeg har altid vidst, jeg ville være kunstner. Det var kun et spørgsmål om hvornår. Måske når jeg engang blev arbejdsløs, men det blev jeg ikke. Så jeg meldte mig på den fire-årige uddannelse på Århus Kunstakademi i Vestergade, da jeg var 59 år, og solgte min del af lægepraksissen, da jeg var 60. Jeg havde ikke meget overskud til kunsten, når jeg kom hjem fra arbejde, siger hun, der også har været skolelæge i Odder og vagtlæge.

Nu arbejder 66-årige Kirsten Holm Nielsen stort set hver dag med sin kunst. Hun laver mest skulptur, og lige nu er hun i gang med 220 figurer, som Sparnord i Aalborg har bestilt til levering i foråret 2018. Hun er halvvejs.

Jeg er opdraget til at være pæn, så alt det, jeg ikke kan udtrykke med ord, viser jeg i mine skulpturer.

Kirsten Holm Nielsen
En hel hær af dansende par skal Kirsten Holm Nielsen lave. Hun er halvvejs med de 220. Foto: Kim Haugard
Annonce

Fræk og aggressiv

- Jeg er opdraget til at være pæn, så alt det, jeg ikke kan udtrykke med ord, viser jeg i mine skulpturer. Her kan jeg være fræk og provokerende og få udløb for de følelser, jeg ellers ikke udtrykker. Det pæne og nydelige er ikke mig, og man kan ikke lyve over for sig selv, når man laver kunst, siger hun og peger på et par af de mange skulpturer, to hermafroditter, som står i hjemmet i Lystrup.

Her har hun værksted i en ekstra afdeling af huset, men nu har hun sluttet sig til fem kolleger i et værksted i Nørre Allé i Aarhus, så der foregår det oftest.

Men om aftenen går hun tit ud i værkstedet derhjemme og arbejder.

- Min mand synes, jeg arbejder alt for meget. Men det er svært at lade være, når man er så glad for det, siger hun.

I værkstedet derhjemme er der godt med lys og udsigt. Foto: Kim Haugaard

Hendes værker kan blandt andet ses i Galleri V58 i Hans Hartvig Seedorffs Stræde i Aarhus.

Ellers er hun med på udstillinger rundt omkring. Snart skal hun være med i Skælskør Keramikfestival.

De 220 skulpturer, hun er i gang med, kalder hun "Dansen", og det er figurer, der danser.

- Jeg havde besøg af en kunstforening, og da de så en skulptur, der lignede, bestilte de ordren. Så mange har jeg aldrig lavet før, siger Kirsten Holm Nielsen. Danserne er alle hvide, men meget forskellige og lavet af porcelænsler.

- Der er mange ben og bevægelse. Undertiden ser du en hat, en kjole eller et strømpebånd. Det er enkle udtryk, men de signalerer bevægelse og intimitet, forklarer kunstneren.

For nylig var hun med på udstillingen "Bord til to" i Rådhushallen i Aarhus, hvor hun viste et værk, der var lavet sammen med Lisbeth Bachmann. Et bord med en mur midtimellem som symbol på, hvordan det kan gå mellem mennesker, og et andet bord, hvor alt var fejet ind under gulvtæppet - her var det blot under bordet.

- Vi er forskellige, men hvordan man er, kommer til udtryk, hvis man er ærlig i kunsten, og der er ikke grund til andet, siger hun.

Der er godt gang i dansen. Kirsten Holm Nielsen med en af skulpturerne. Foto: Kim Haugaard
Hermafrodit er titlen på denne skulptur. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

Annonce