Annonce
Debat

Læger siger fra: Tjenestepligt løser ikke lægemangel

"Mit gæt er, at det ikke er tvungne, "grønne" læger, som borgerne i de områder, hvor der mangler praktiserende læger, efterspørger. Og hvorfor sundhedsminister Magnus Heunicke og regeringen mener, at visse borgere i landet skal "nøjes" med en helt nyuddannet læge direkte fra universitetet, som ikke giver den kontinuitet eller kvalitet, som patienterne efterspørger, er mig en gåde", skriver Gitte Anna Madsen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Vi mangler speciallæger i Danmark, og mange danskere står uden egen faste praktiserende læge. Det er en udfordring, som skal løses hurtigst muligt.

I Region Midtjylland kender vi desværre problemet med ikke at kunne gå til egen læge alt for godt. Det er alvorligt, og det kræver handling. Men heldigvis går udviklingen nu i den rigtige retning.

Nye tal fra Praktiserende Lægers Organisation PLO viser, at det går fremad. De viser, at omkring 150.000 danskere vil stå uden egen læge fra næste år og tre år frem. Det er for mange, men langt færre end først antaget, for den tidligere prognose viste, at cirka 300.000 danskere ikke ville have adgang til egen læge.

Annonce

Tallene understreger, at det går fremad med at sikre flere speciallæger i almen praksis. Og tallene sætter en tyk streg under, at de tiltag, som regeringen indtil videre har sat i gang, sammen med frivillighed er vejen frem.

Der er blandt andet skabt flere uddannelsesstillinger i almen medicin og arbejdet med at fastholde erfarne læger. Samtidig kan vi se, at håndholdte rekrutteringsindsatser til almen praksis virker. Alt sammen positive tiltag, som er med til at rykke i den rigtige retning til gavn for patienterne.


Lægemangel kan og skal løses med en anden medicin end symbolpolitik og tvang. Derfor vil vi anbefale, at regeringen helt dropper tankerne om tjenestepligten og i stedet lader sig inspirere af de forslag, som Lægeforeningen fremlagde sidste år.


Udviklingen og de allerede igangsatte tiltag står derimod i skærende kontrast til regeringens tanker om en såkaldt tjenestepligt for helt nye læger. Der er tale om en form for tvangsudskrivning af skiftende nyuddannede læger til lægepraksisser i områder med lægemangel.

Mit gæt er, at det ikke er tvungne, "grønne" læger, som borgerne i de områder, hvor der mangler praktiserende læger, efterspørger. Og hvorfor sundhedsminister Magnus Heunicke og regeringen mener, at visse borgere i landet skal "nøjes" med en helt nyuddannet læge direkte fra universitetet, som ikke giver den kontinuitet eller kvalitet, som patienterne efterspørger, er mig en gåde.

Nej, frivillige løsninger er vejen frem, og dem skal vi sætte turbo på. Alle danskere skal have lige adgang til egen læge, og hvis kvaliteten af behandlingen i det nære sundhedsvæsen skal være af høj kvalitet, er det afgørende, at det bliver en speciallæge i almen medicin.

Lægemangel kan og skal løses med en anden medicin end symbolpolitik og tvang. Derfor vil vi anbefale, at regeringen helt dropper tankerne om tjenestepligten og i stedet lader sig inspirere af de forslag, som Lægeforeningen fremlagde sidste år. Det er nemlig gode, realistiske løsninger, som bygger på frivillighed. Og som i løbet af få år vil kunne skaffe op til 600 ekstra læger på fuld tid i almen praksis til gavn for patienterne i blandt andet vores region.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Alarm 112

77-årig kvinde med blå sko efterlyses: Lider af alzheimer og kan ikke selv finde hjem

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Send flere busser mod Sabro: Så slipper vi samtidig for et farligt sving i Tilst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce