Annonce
Debat

Lægers efteruddannelse. Dobbeltmoral?

Annonce

Læserbrev: Medicinalindustrien har i årevis betalt for lægers efteruddannelse. Det har naturligvis givet grobund for mistænkeliggørelse: Medicinalindustrien påvirker lægerne til "ikke at vælge den bedste" medicin.

Regionen har ladet ordningen forsætte i årevis, da alternativet var værre - nemlig at regionen selv skulle betale for den nødvendige efteruddannelse.

Nu har direktionen i Region Midt forbudt lægerne at efteruddanne sig, hvis det sker med hjælp fra medicinalindustrien.

Det er en fordel for alle - patienter og læger - at denne mistanke fjernes. Specielt hvis direktionen havde nået at udtænke en plan, der sikrer kvaliteten ikke forringes, men det smuttede i skyndingen.

Novo Nordisk - en af de helt store medicinalfirmaer - har sponsoreret milliarder til samlingen af diabetespatienter på ét stort center i hver region. Herved sikrer Novo Nordisk, at alle diabetespatienter fra hver afkrog af regionen skal køre til kontrol på centret, så forskningsprojekter kan gennemføres hurtigere og markedsandele fastholdes og erobres.

Kan det give grobund for mistænkeliggørelse af lægerne, der ansættes på Novo Nordisk centrene: Medicinalindustrien påvirker lægerne til "ikke at vælge de bedste" forskningsprojekter? Lægerne er ikke neutrale i deres vurdering af forskningsresultaterne og projekter med potentialet til at påvise, at konkurrentens produkter er bedre end Novo Nordisks, er ikke velset i de nye centre.

Jeg tror naturligvis ikke, at lægerne vælger medicin efter de firmaer, der bidrager til efteruddannelsen, og jeg tror naturligvis heller ikke, at læger lader sig påvirke til at vælge forskningsprojekter eller vurdere forskningsresultaterne anderledes, fordi de er ansat i Novo Nordisk centrene.

- Men jeg kan ikke se forskellen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce