Annonce
Østjylland

Læk var skyld i gaseksplosion

<p>Den gaseksplosion, der i torsdags dræbte en 87-kvinde i Stjær, blev udløst af en defekt gasledning. Foto: Kim Haugaard</p>

En 87-årig kvinde omkom under en eksplosionen i Stjær. Nu har myndighederne fundet frem til årsagen.

En ledning, der lækkede gas, er nu identificeret som årsagen til den eksplosion, der i torsdags jævnede en villa på Kollens Møllevej med jorden. Den 87-årige kvinde, der boede i villaen, omkom i forbindelse med eksplosionen, der var så voldsom, at den forårsagede store skader på flere af nabohusene.
Siden fredag har blandt andet politiets eksperter undersøgt den ødelagte villa, og konklusionen er, at den gasstikledning, der 14 dage inden eksplosionen var ført frem til villaen, men ikke var koblet til denne på tidspunktet for eksplosionen, var utæt.
»Dermed har der kunnet sive gas fra ledningen og ned i krybekælderen under huset, og en form for gnist, som vi ikke kan sige noget mere konkret om, har antændt gassen og udløst eksplosionen,« fortæller vicepolitiinspektør Andreas Bryld Hansen fra Sydøstjyllands Politi.
Annonce
Årsagen til utætheden er også fundet. Under gravearbejdet i forbindelse med at føre gasledningen frem til villaen, er et højspændingskabel blevet beskadiget. Kablet har på grund af skaden udviklet varme, der har smeltet gasledningen, som er et plastrør. Den udsivende gas er derefter, af endnu ukendte årsager, kommet ind i huset.
»Det er ganske enkelt svært at sige, hvordan gassen har fundet vej til krybekælderen, men vi ved, at elselskabet om onsdagen har fået en fejlmelding på deres kabel. Hvor længe, der er blevet udledt gas, ved vi ikke,« siger Søren Hylleberg Sørensen, direktør i HMN GasNet P/S, som er gasdistributør i området.

Sjælden ulykke

Søren Hylleberg Sørensen kalder sagen dybt ulykkelig, men også for meget speciel.
»Vi skal tilbage til en episode i 1988 i Helsingør for at finde en lignende situation.«.
HMN GasNet har nu iværksat en undersøgelse, der skal vise, om den entreprenør, der har udført arbejdet på Kollens Møllevej i Stjær, har lavet den samme fejl andre steder.
»Jeg vil godt understrege, at der er tale om en samarbejdspartner gennem adskillige år, og at vi altid har været godt tilfreds med den pågældendes arbejde. Vi vil da også fortsat benytte entreprenøren. Men det er klart, at vi dels skal have afdækket denne sag helt, og at vi er nødt til at have vished om, hvorvidt der er andre steder, hvor stikledningen til naturgas krydser et højspændingskabel og den pågældende entreprenør har arbejdet. Derfor vil vi i den kommende tid foretage gravearbejde en række steder for at blive klogere på dette,« fortæller Søren Hylleberg Sørensen.
Han fastslår, at hverken nye eller gamle gaskunder har grund til at være nervøse.
»Som sagt er det er en højst usædvanlig og meget ulykkelig hændelse. Det i denne sammenhæng gode ved naturgas er, at man kan lugte et udslip, og det undrer os, at der ikke er nogen i Stjær, der har bemærket gaslugten,« siger han.
I løbet af en uges tid kommer der en rapport fra Sikringsstyrelsen, der også har haft sine eksperter på stedet.
Eksplosionen, der skete torsdag kl. 16.20, sendte glassplinter 100 meter væk og blæste en rude ind i stuen på en naboejendom. Ingen af de fire personer i stuen blev dog ramt, og heller ingen af de mursten, der blev slynget omkring 20 m væk, forårsagede andet end materielle skader.
Skadeservice Danmark har været i gang med at rydde op på stedet siden torsdag aften, og der er også blevet ryddet op i Stjær Børnehave, der ligger på det andet af hjørne af det vejkryds, der er ved den ødelagte villa. Børnehaven har blandt andet fået udskiftet sandet i sin sandkasse, da dette var fyldt med asbeststøv. Onsdag kunne børnene i børnhaven igen tage deres udendørs legeplads i brug, efter at denne har været lukket land siden eksplosionen.
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

24-årig mistænkt for narkokørsel mandag aften

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Annonce