Annonce
Aarhus

Lækkerier for børn og bilelskere

Den gamle Chevrolet er til reparation på værkstedet. Museumsinspektør Erik Nielsen starter motoren med håndsving. På bilens forrude fortæller en film på halvandet minut, hvad der sker i værkstedet og hvilke dele, der bliver repareret. Foto: Axel Schütt

En autoforhandler med udstillingsvindue, flotte, gamle biler, værksted og en kranbil kan snart opleves i Den Gamle By.

AARHUS: Tænderne vil løbe i vand på børn og bilelskere, når Den Gamle By i august åbner et autoværksted fra 1927.

Meget apropos ligger det i den gade, der hedder Dytmærsken i købstadmuseet på Viborgvej. Stedet er inspireret af Hillerød Motor Co.'s bygninger fra 1927.

Der bliver fortalt cykel- og bilhistorie, og der bliver blankpolerede veteranbiler og en kranvogn at se på. Og så kan børn more sig i en veteranbil. Der bliver kort sagt noget for alle generationer.

- Vi har været rundt i landet for at finde biler til stedet, der både indeholder cykel- og bilværksted samt udstilling med bilsalg, forklarer museumsinspektør Erik Nellemann Nielsen, der er projektleder sammen med Peter Bjerrum.

- Historien begynder hos en smed, som tog cykler ind til reparation, da de kom frem. Siden tog han biler til sig. Her hedder han Carl Christensen, forklarer Erik Nielsen.

Finten er, at virksomheden Carl Christensen, der sælger dele til biler, har gjort stedet muligt gennem sin fond. CAC-Fonden har givet 4,7 millioner kroner. Virksomheden Carl Christensen har eksisteret i Aarhus i mange år. Aktieselskabet lå engang på hjørnet af Silkeborgvej og Vestre Ringgade og nu i Brabrand med afdelinger i Glostrup og Aabenraa - engang var det kendt som Cylinder-Carl.

Bilforhandleren

Automobilforhandler Carl Christensen i Den Gamle By er et led i en større udvidelse af kvarteret fra 1927. Det rummer i dag en isenkræmmer, en boghandel, et Schous' Sæbehus, en telefoncentral, et posthus, en benzintank og et hjem, der bebos af en fyrbøder.Ford T-bilen blev produceret i USA, men har også en dansk vinkel. Mange af bilerne blev 1919-1927 samlet i Danmark, som var et af få europæiske lande med Ford T samlefabrikker.

CAC-fonden har støttet med 4,7 millioner kroner. Den er en udløber af aktieselskabet Carl Christensen, der sælger dele til biler internationalt. Koncernen omsætter for over 1 mia. kr. om året og har cirka 600 medarbejdere.

Publikum får adgang fra fredag 18. august.

Erik Nielsen ved en af værkstedets maskiner, der sætter bilen i stand. Foto: Axel Schütt

Smed, cykler, biler

- Smedeværkstedet er fra omkring år 1900. Det bliver siden til cykelværksted, og omkring 1910 kommer bilerne til, forklarer Erik Nielsen om den udvikling, som kan opleves på værkstedet fra 1927.

Gæsterne bliver hjulpet godt på vej med en tegnefilm på forruden af den Chevrolet, der lige nu holder i værkstedet. Med gode referencer til maskinerne og værktøjet på værkstedet fortæller filmen om bilen, der går i stykker og skal til reparation, og den viser hvilke dele, der bliver sat i stand på maskinerne.

På et værksted overfor vil komme en kranbil, og i udstillingsvinduet hos automobilforhandler Carl Christensen kommer to Ford T-modeller fra henholdsvis 1926 og 1927 samt en Citroen fra 1925.

- Vi har været rundt i landet for at finde dem, siger Erik Nielsen. De tre biler er købt for cirka 100.000 kroner hver på Bornholm, i Ulstrup og i Billund.

Carl Christensen er Ford-forhandler i Dytmærsken i Den Gamle By. Her er udstillingsbygningen. Der kommer gamle biler bag ruderne inden åbningen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Ejeren fortæller på film

Bag de store glasruder hos forhandleren er der også mange reservedele. Emballagen er kopier af originaler, og i udstillingen fortæller butikkens ejer på en film om de tre bilmodeller.

- I 1917 var halvdelen af bilerne i landet af mærket Ford T, og i alt er der lavet 15 millioner af dem, forklarer Erik Nielsen og føjer til, at i 1927 var der 75.000 biler i Danmark - i dag er der 2,7 millioner.

Kranvognen har tilhørt Falck og er fra 1924, og historien om den vil blive suppleret med mange billeder fra Falcks Trafikcentral.

For publikum er der adgang til bilforhandlerens huse fra fredag 18. august.

Autoværkstedet begyndte som en smedje. Cykelreparation kom til, inden det blev autoværksted og -forhandler. Cyklen her har tilhørt Kong Christian d. X. Foto: Axel Schütt
Kranbilen er endnu ikke kommet på plads i værkstedet. Men her er den. Privatfoto
Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Debat

Vi passer bedst på de svageste med et styrket socialtilsyn: De skal have musklerne til at handle, når ting ikke er i orden

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Annonce