Annonce
Skanderborg

Lær om klosterliv: Stemningsfuld lyttebiograf i Veng Kirke om Gudenåens klostre

Journalist Lene Grønborg Poulsen har interviewet museumsinspektør Lars Pagh på Horsens Museum til en podcast om 900 års kulturhistorie på Klostermølle. Det er noget af det, man kan høre i lytterbiografen i Veng Kirke. Pressefoto
Levende stearinlys, munkesang, klosterøl og podcasts om to af Gudenåens klostre – Øm Kloster og Voer Kloster (idag Klostermølle). Det er nogle af ingredienserne, når Veng kirke og otte museer inviterer til lyttebiograf i Veng Klosterkirke tirsdag 28. januar.

Veng: Podcasts og lyttebiografer bliver stadig mere populære herhjemme, og nu skal Veng Kirke danne rammen om et arrangement med både fælles lytte- og smagsoplevelser. De to podcastafsnit, som publikum bliver præsenteret for i Veng kirke tirsdag 28. januar, er en del af podcasten ”Åsteder – Fortællinger fra Gudenåen”. Serien fortæller kulturhistorien langs Gudenåen fra dens udspring i Tinnet Krat til den løber ud i Randers Fjord, og podcasten er lavet i et samarbejde mellem otte museer og GudenåSamarbejdet.

- Vi har valgt at holde en lyttebiograf krydret med forskellige kreative indslag, fordi vi mener, det er en formidlingsform, der kan give et nyt indblik i og en forståelse for, hvordan lokalområdet tidligere har været brugt. Museerne langs Gudenåen er utrolig dygtige til at formidle historien, og med det her initiativ får de nu endnu et redskab til at fortælle historien på en levende måde, forklarer Gunhild Øeby Nielsen, netværkskoordinator i GudenåSamarbejdet i en pressemeddelelse.

- At vi har fået mulighed for at bruge kirkens stemningsfulde rum, gør kun oplevelsen mere interessant. Veng Kirke er én af de ældste klosterkirker, vi har i Danmark, og den er bygget af benediktinerne-munkene allerede i slutningen af 1000-tallet, så det er på alle måder den helt rigtige ramme, understreger hun.

Der er en stor koncentration af klostre omkring Gudenåen, og denne aften i Veng Kirke skal deltagerne høre om to af dem – nemlig Øm Kloster og Voer kloster (i dag Klostermølle), forklarer Gunhild Øeby Nielsen.

Annonce

Smag på klosterøl

Der vil desuden være mulighed for at smage ”kloster-snacks” og klosterøl, og undervejs vil der være mulighed for at synge med på klosterinspirerede sange under hvælvingerne.

Arrangementet er et samarbejde mellem de otte deltagende museer (Glud Museum, Horsens Museum, Industrimuseet i Horsens, Museum Skanderborg, Museum Silkeborg, Moesgaard Museum, Energimuseet, Museum Østjylland), Veng Kirke og Gudenåsamarbejdet.

Lyttebiografen om Gudenåens klostre foregår tirsdag 28. januar klokken 19 i Veng Kirke, Låsbyvej 123, Skanderborg. Arrangementet er gratis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce