Annonce
Debat

Lærerne på Viby Gymnasium bakker elever op: - Et års stop for elevoptag er ikke den rigtige måde

"Undervisningsministeriet har valgt at bruge tal fra 2020 og ikke fra efteråret 2021, hvor vi sandsynligvis ville havne under de magiske 40 procent, som Undervisningsministeriet har opstillet som kriterium. Vi ville ønske, at de havde brugt aktuelle tal, for så kunne vi fortsætte vores gode udvikling," skriver lærerne på Viby Gymnasium. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Mandag 4. oktober modtog vi på Viby Gymnasium en besked fra Undervisningsministeriet om, at vi til næste skoleår ikke må optage nye 1.g-elever. Det sker for at hjælpe os, siger Undervisningsministeriet, for at give os en frisk start, men vi vil gerne betakke os for denne hjælp.

Viby Gymnasium har haft problemer med både elevsammensætning og søgetal, ja. Men de seneste to år har vi, med Region Midtjyllands hjælp, fået vendt den udvikling, og vi er midt i en proces med at genopbygge skolen både efter corona og nogle svære år i medierne.

Ifølge Undervisningsministeriets kriterier rammes vi af hjælpen, fordi vi har 42 procent elever, der kommer fra lavindkomsthjem (til sammenligning har de andre ramte skoler mellem 50-90 procent), men Undervisningsministeriet har valgt at bruge tal fra 2020 og ikke fra efteråret 2021, hvor vi sandsynligvis ville havne under de magiske 40 procent, som Undervisningsministeriet har opstillet som kriterium.

Annonce

Vi ville ønske, at de havde brugt aktuelle tal, for så kunne vi fortsætte vores gode udvikling.

Jamen, de elever I har nu, er jo ikke alle kommet frivilligt? Nej, det er rigtigt, ikke dem alle sammen, men til gengæld opdager de, at Viby Gymnasium faktisk er et rigtig godt sted at være og at lære. Inde bag de brune mure er der nemlig et rigtig godt læringsmiljø, et socialt liv med bredde og et sammenhold på tværs af forskellighed.

Den geografiske placering er heller ikke så tosset, opdager man, en fin cykeltur fra Stavtrup, tæt på oplandet syd for byen, fire kilometer fra Skåde skole. Måske er Ringvej Syd ikke særligt pæn, men den fungerer fint til transport, og inde bag murene har vi det godt.

Vi lærere ved, at vi har en god skole, og vi er glade for vores elever, så derfor er vi chokerede over, at dette indgreb kommer nu, hvor vi er inde i en god udvikling. Derfor forstår vi godt, at vores elever demonstrerer, og vi er stolte af dem.

Vi modtager ofte glade mails og tilkendegivelser fra forældre, der er overraskede over, hvor godt deres børn har det hos os. Ressourcestærke og velmenende forældre, hvis børn nok havde forestillet sig et gymnasieliv med cafeerne lidt tættere på. Det varmer selvfølgelig, men det er egentlig også lidt foruroligende, når de roser vores høje faglige niveau, engagerede lærere og gode sociale miljø, for det må jo betyde, at de ikke troede, vi havde det. Selvfølgelig har vi det, og vi ville ønske, at vi kunne få lov at få nogle flere elever, der kunne hjælpe os med at sprede budskabet.

Det er uforståeligt, hvordan det skal hjælpe os at standse elevoptaget på stx. Hvordan kan man blive en mere attraktiv skole af, at der mangler en årgang i skolens sociale liv? Hvordan skal man kunne tiltrække nye elever, når vi sætter den gode udvikling i stå?

Elever vælger gymnasium ud fra, hvad de hører fra søskende, venner, forældre og i høj grad også ud fra, hvad der ser fedt ud. Det er svært at se fed ud, når man mangler en hel årgang.

Vi lærere ved, at vi har en god skole, og vi er glade for vores elever, så derfor er vi chokerede over, at dette indgreb kommer nu, hvor vi er inde i en god udvikling. Derfor forstår vi godt, at vores elever demonstrerer, og vi er stolte af dem.

Lærerne på Viby Gymnasium

Der ligger gode intentioner bag den politiske løsning, men i vores situation virker den helt absurd, og den kommer et par år for sent. Hvis lokummet brændte, og vi slet ikke kunne styre vores nuværende elever, så måske… Men det er slet ikke der, vi er! Vores elever er dygtige, engagerede og glade for at være her.

Endvidere er løsningen meget dyr; der er afsat 29,7 millioner kroner for at sørge for, at vi ikke skal afskedige kolleger, og for at vi bruger tiden på at tiltrække den næste årgang. Hvis man bare ønsker at glæde sig over det helt personligt, så bliver det da fedt for os lærere at få mere tid til de elever, vi har nu, til efteruddannelse osv., men det er en tidsbegrænset luksus, som simpelthen ikke virker som fornuftig brug af vores allesammens skattepenge.

Vi er taknemmelige for, at politikerne vil hjælpe os med elevfordelingen, men et års stop for elevoptag er ikke den rigtige måde at gøre det på. Giv os lov til at optage elever, og giv os også gerne nogle penge, som vi kan bruge på at få vores skole til at se lækrere ud (eleverne har mange forslag). Så skal vi nok klare den, for indholdet har vi nemlig allerede på plads.

Kan vi klare et år uden 1.g’ere? Ja, selvfølgelig kan vi det, vi får stadig 1. hf, og vi skal nok få det bedste ud af det, i samarbejde med de elever vi allerede har.

På lidt længere sigt glæder vi os meget til, at der kommer en permanent elevfordelingsløsning, så vi kan koncentrere os om det, vi er bedst til, nemlig at lave god undervisning. Men hvis vi kunne takke pænt nej til gaven, så ville vi vælge det. Som vores elevrådsforperson siger: den bedste skole er en skole fyldt med elever, og penge kan ikke erstatte dem.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Stødt på manchetterne foran tv-skærmen: Hvorfor gør man grin med alvorlige sygdomme?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Erhverv

Ny portal skal gøre det nemmere at finde job som ufaglært: - Alle har ret til et godt arbejdsliv

Annonce