Annonce
Aarhus

Lærke tog et år ud af kalenderen for at sejle til Kap Verde og retur: - Det bedste var, at man var til stede i nuet

Lærke Buhl-Hansen hev i 2016 et år ud af kalenderen for at sejle til Kap Verde og tilbage igen som skipper på egen båd. Oplevelserne undervejs er nu blevet til en bog. Foto: Michael Svenningsen
27-årige Lærke Buhl Hansen har sejlet hele sit liv - først i en jolle og senere på en windsurfer. For nogle år siden rejste hun verden rundt, og de oplevelser er nu endt i en bog.
Annonce

AARHUS: Lærke Buhl-Hansen har saltvand i blodet.

Helt fra hun var spæd, har hendes forældre taget hende med ud og sejle i familiens båd. Sejlklubben blev hurtigt hendes faste base, og gennem hele barn- og ungdommen sejlede Lærke i optimistjoller og større både, inden hun som 18-årig skiftede bådene ud med windsurfing på eliteplan.

- Det er en sport, der er masser af fart og action i, siger hun.

Lærke Buhl-Hansen sejler dog stadig for fornøjelsens skyld, og efter OL i 2016, tog hun et år ud af kalenderen, og drog på verdensrundfart i sin egen båd.

- Jeg nyder virkelig at sejle som rejseform, og har altid gjort det. Det er en fed måde at rejse på og man oplever virkelig meget, fortæller hun.

Båden havde Lærke Buhl-Hansen boet på i flere år, inden hun tog af sted, og den var også købt med det formål, at den engang skulle med på en langdistancetur:

- Jeg købte den bestemte båd med et formål; at den på et tidspunkt skulle ud og sejle længere end bare de danske farvande. Det var min drøm, siger hun.

Jeg købte den bestemte båd med et formål; at den på et tidspunkt skulle ud og sejle længere end bare de danske farvande. Det var min drøm.

Lærke Buhl-Hansen, forfatter og elitewindsurfer

Annonce

Få piger dyrker sejlsport

Rejsen bragte blandt andet Lærke Buhl-Hansen til Kap Verde, England og Marokko, og oplevelserne undervejs er nu blevet til en bog.

- Det var egentligt først, da et forlag henvendte sig til mig halvvejs på turen, at min søster og jeg kom til at snakke om, at det da kunne være et sjovt projekt for os at skrive en bog sammen, siger Lærke.

Bogen - der hedder Kap Verde Retur - blev udgivet tidligere på måneden, og er en blanding af dagsbogsnotater, snakke med søsteren og efterfølgende refleksioner.

- Bogen er en form for inspiration, eller guideline om man vil, til andre unge piger i sejlsportsverden. Den er et ærligt og håndgribeligt billede i at være af sted på langtur, fortæller Lærke.

Både som elitewindsurfer og som skipper på egen båd, har hun af og til oplevet at blive mødt med fordomme.

- Det er ikke så tit, at folk rundt omkring i verden oplever piger som besætningsmedlemmer på en båd, og slet ikke som skippere. Men jeg synes, at folk var søde til at pakke fordommene væk, og vi fik tit også rosende ord på vejen, siger Lærke.

Kendetegnende for turen var en ro og en tilstedeværelse i nuet, som Lærke Buhl-Hansen ikke var vant til:

- Vi var til stede, der hvor vi nu var. Vi så det ikke gennem Facebook eller et kamera, men man var til stede. Det var fantastisk, siger hun.

Annonce

Bare spring ud i det

Personligt har Lærke Buhl-Hansen oplevet, at turen har udviklet hende personligt.

- Jeg stod som skipper med ansvar for både båden og besætningen. Det har jeg ikke prøvet før, men det var sjovt og lærerigt, siger hun.

10 dage før Lærke tog på langtur, var hun til OL i Rio. Der var derfor ikke meget tid til forberedelse - i hvert fald ikke mentalt.

- Inden man tager på sådan en tur, er der jo en masse lavpraktiske ting, der skal være i orden; båden skal være udrustet til det, sikkerheden skal være i orden, masten og sejlet skal tjekkes efter og så videre. Men det er en meget håndgribelig to-do liste. Jeg nåede ikke at tænke så meget over, hvordan det rent faktisk ville være at være af sted - og så som skipper. Da vi så tog af sted, var jeg helt sådan 'wow, nu er jeg på eventyr', siger Lærke.

Og så var der måske alligevel nogle fordele, ved at være pige:

- Jeg tror måske det gav nogle fordele undervejs, og vi fik de gode pladser i havnene, siger hun med et grin.

Meget af det, Lærke har lært af turen, har hun forsøgt at give videre i bogen. Hun understreger dog også, at der er mange måder at tage på langtur i en båd på:

- Min tur er jo bare en måde at gøre det på. Det var meget simpelt, og vi havde skåret en hel masse ting, såsom el, for at gøre det så billigt som muligt, og for at undgå at skulle reparere undervejs. Det kan godt lidt være en barriere for piger, særligt at tage på sådan en langtur, men man skal bare springe ud i det, siger hun.

Lærke Buhl-Hansen

  • Lærke Buhl-Hansen er 27 år gammel
  • Hun har dyrket windsurfing på eliteplan, og var blandt andet med til OL i Rio i 2016
  • Lærke Buhl-Hansen læser til maskiningeniør
  • Hun har boet på sin sejlbåd i Aarhus Havn i flere år, men bor i dag i en lejlighed i Aarhus
  • Bogen "Kap Verde Retur" kan købes eller bestilles hjem ved de fleste boghandlere og online
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce