Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Åbne og inddragende politiske beslutninger

Er demokratiet i krise i Danmark? Det spørgsmål har jeg sammen med resten af medlemmerne af Demokratikommissionen drøftet igennem det seneste år.

Er demokratiet i krise i Danmark? Det spørgsmål har jeg sammen med resten af medlemmerne af Demokratikommissionen drøftet igennem det seneste år.

Onsdag 22. januar udkommer vi med vores betænkning, som giver det lange svar på dette komplekse spørgsmål. Det korte svar er, at demokratiet i Danmark ikke står til at bryde sammen i morgen, men at der til gengæld er en række alvorlige udfordringer for vores folkestyre, som det er vigtigt, at vi tager hånd om nu, hvis vi fortsat skal bevare et af de mest velfungerende demokratier i verden.

Vi har været omkring mange vigtige temaer i Demokratikommissionen, herunder partiernes, borgernes, civilsamfundets og mediernes demokratiske rolle. Her vil jeg gerne fremhæve lov- og beslutningsarbejdet i vores folkestyre, som et af de områder, der har et stærkt behov for nytænkning.

Det kan lyde tørt og støvet, men det politiske arbejde, som foregår i byråd, regionsråd og i Folketinget, er for borgerne den synlige og konkrete manifestation af tilstanden af vores demokrati. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer en stærk demokratisk forankring af lov- og beslutningsarbejdet, som er tidssvarende med de ønsker, som borgerne har til de folkevalgte i dag.

I Demokratikommissionen mener vi, at der ud fra et demokratisk perspektiv bør sikres større gennemsigtighed og tættere inddragelse af samfundets mange forskellige interesser i forberedelsen af politiske beslutninger. For lige nu er der på grund af stigende kompleksitet og øget tidspres alt for mange forhastede politiske processer, som svækker den brede forankring af vigtige beslutninger og love i samfundet, hvor de skal virke.

Vi kan medgive, at der indimellem er beslutninger, der må træffes på tværs af stærke grupper, men åbenhed og inddragelse er en traditionel dansk værdi, som vi ikke bør sælge ud af.

Annonce
Peter Munk Christiansen, professor og institutleder på Statskundskab, Aarhus Universitet, og medlem af Demokratikommissionen. Foto: Aarhus Universitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Mange ansatte har forladt sundhedsenhed i Aarhus: Alvorligt påbud rammer efter en svær periode

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce