Annonce
Debat

Læserbrev: Økologi er klimafjendsk som bare pokker

Jørgen Lund Christiansen. Arkivfoto

"Hvad klimaet angår, så har vi i Sundhed og Omsorg for længst forpligtet os på Økoløft Aarhus." Sådan skriver rådmand Jette Skive (DF) i Stiften 22. december i et læserbrev om "vegansk tvangskost", som ikke blev til noget i Aarhus. Det vil jeg, skønt bosat i en anden kommune, glæde mig over sammen med rådmanden.

Til gengæld er Jette Skive på vildspor med bemærkningen om, at økologi er til gavn for klimaet.

Økologi er klimabelastende som bare pokker. Kilo for kilo har økologiske madvarer markant større udledning af CO2 end konventionelle produkter. Det er understreget så sent som 12. december i tidsskriftet Nature af en gruppe internationale forskere tilknyttet Chalmers University of Technology i Göteborg. Chalmers tæller 3.100 medarbejdere og har teknologi og naturvidenskab som arbejdsfelter. Blandt andet påvises, at svensk økologisk hvede har 70 procent større indvirkning på klimaet end gødet og plantebeskyttet hvede. For økologiske ærter er tallet 50 pct. Der er forskel på at holde marken ren og sund med vor tids miljøskånsomme midler fremfor at bruge diesel til mekanisk bekæmpelse, som samtidig ødelægger vibereder og kan efterlade traktose.

Undergødskning giver helt naturligt mindre høst pr. hektar - men ikke mindre CO2-udledning. Økologi er stærkt arealkrævende. Og landbrugsjord er globalt en stadig mere knap ressource. Befolkningstilvækst og økologi medfører skovrydning - i en tid, hvor der er behov for skovplantning, som kan optage og lagre CO2. Det job klarer intensivt dyrkede afgrøder også bedre end økologiske. Da animalsk økologisk produktion er baseret på økoafgrøder, er forholdet det samme for kød- og mejeriprodukter.

Men økologi er sundere, siger medier og politikere. Sludder! En googling viser et betydeligt antal undersøgelser, som konkluderer, at der ikke er forskel på økologi og konventionel. Tænk også på, at der selv fra kløvermarker, som ikke tilføres kvælstof (N), er en større N-udledning end fra velgødede græsmarker, og at økobruget blandt andet på grund af et markant højt tal for smågrisedødelighed generelt heller ikke scorer på dyrevelfærd.

Den videnbaserede konventionelle produktion, som tager ny forskning og teknologi i anvendelse med øgede udbytter til følge, er at foretrække. Problemet er, at økologi scorer på bundlinjen på grund af markedsforvridning i form af blandt andet omlægningstilskud, skatteyderbetalt merpris i offentlige kantiner og sektorens evne til at placere sig selv som en religiøs sekt med kun én gud.

For mig må folk købe, hvad de vil, og er der en forretning, er det ligetil - der produceres til markedet. Men hold fingrene fra mine skattekroner. Når den tid måtte komme, vil jeg foretrække et dagligt bad på plejehjemmet frem for tvangsfodring med klimafjendsk mad til oppustede priser.

Husk, at CO2 er ligeglad med både kommune-, lande- og kontinentalgrænser. Regningen for Jette Skives økoløft sendes også - ligesom Trumps emissioner fra fossil energi - til mig på den anden side kommunegrænsen samt til oversvømmelsestruede borgere på Maldiverne. Der er på høje tid med et nysyn på økologi.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Ligaens eneste sjællandske hold kommer på besøg: Århus er storfavoritter

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce