Annonce
Debat

Læserbrev: Østjylland gør Danmark til verdens grønne stormagt

Aarhus og Østjylland er med i forreste række, når vi gør Danmark til verdens grønne stormagt. Danske virksomheder, danske universiteter - og den danske regering - tænker grønt og investerer grønt. Udbygger den position som grøn førernation, som skiftende V- og S-regeringer har opbygget siden oliekriserne i 1970'erne.

Danmark - og Østjylland - ligger markant i front. Det blev eftertrykkelig slået fast for nylig, da Aarhus-forskeren Flemming Besenbacher på det økonomiske topmøde i Davos i Schweiz blev kåret som verdens førende leder inden for cirkulær økonomi. Som den, der har stået i spidsen for klodens mest ambitiøse tiltag til, at vi får skabt et samfund, hvor vi udvikler produkter, der kan genbruges igen og igen - i stedet for bevidstløst at bruge produkter og emballage, der ikke kan genbruges, men spredes til verdenshavene og naturen i det hele taget.

Besenbacher har gennem de foregående år været regeringens chefrådgiver inden for etableringen af genbrugsøkonomien i Danmark. Og som formand for Carlsberg har han samtidig været med til at sætte nye mål for bryggerikoncernens emballager. Hvert eneste minut ryger der 15 tons plastic i havet - men nu tager Carlsberg afsked med de mange tusinde plasticstrips, der har bundet en sixpack sammen - og indfører et nyt biologisk materiale på øldåserne, som binder dem sammen, men som ikke havner i naturen. Som kan nedbrydes i stedet for at svine naturen til i årtier. Som de første i verden! Det er et lille konkret eksempel på, hvordan selv små tiltag kan skåne verdens natur for masser af plastic og affald.

Og går det, som det plejer, så kommer det lige som mange andre grønne løsninger i Danmark til at skabe trenden i verden. Samtidig kåres den danske fødevarevirksomhed Chr. Hansen A/S som verdens mest bæredygtige virksomhed. Og Ørsted - vores store nationale energiselskab DONG, der nu har skiftet navn - kåres samtidig til verdens mest bæredygtige energiselskab.

Hele Østjylland er med i forreste række. Mange, mange tusinde østjyder arbejder på virksomheder i Øst- og Midtjylland, der udbygger Danmarks position som verdens grønne stormagt. Det gælder blandt andet Vestas, Siemens Gamesa og hele landbrugs- og fødevareklyngen, der er verdens grønneste og klimadygtigste fødevareproduktion. Og mange flere.

Vi skal være stolte af det, vi skaber. Og vi skal blive ved med at investere i det og udbygge vores position som grøn stormagt. Grønne løsninger, der gør verden bedre, gør op med spild, skaber nye danske arbejdspladser, gør Danmark rigt og grønt - og kan finansiere fremtidens velfærd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce