Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Aarhus kan være stolt af sin CO2-reduktion

Biomasse kan være skidt for klimaet, hvis hele skove fældes og forsvinder. Men den biomasse, vi bruger på Studstrupværket i Aarhus, kommer fra moderne skovbrug med skove i vækst, der drives ansvarligt.

Annonce

Organisationen Verdens Skove har gennem længere tid kørt kampagner, som skal tegne et skræmmebillede af, at hele skove bliver ryddet for at levere varme i de danske stuer. Senest her i avisen (fredag 29. maj, red.), hvor bestyrelsesmedlem Andreas Petersen skriver, at "Aarhus må finde klimavenlige alternativer til træpiller fra Trumps USA".

Biomasse kan være skidt for klimaet, hvis hele skove fældes og forsvinder. Men den biomasse, vi bruger på Studstrupværket i Aarhus, kommer fra moderne skovbrug med skove i vækst, der drives ansvarligt. Moderne skovbrug indebærer, at man tynder træerne i skoven for at sikre, at den resterende bevoksning kan vokse sig stor og levere godt kvalitetstømmer. Desuden bliver man nødt til at save træet på et savværk. Begge dele giver et restprodukt, som andre industrier ikke efterspørger, og som kan erstatte kul på de danske kraftvarmeværker. Træet kommer ofte fra skove i Baltikum eller USA, men produktionen af træ sker på nøjagtig samme måde som i Danmark eller Sverige.

Hvis vi ser på det sydøstlige USA, som blandt andet leverer træpiller til Studstrupværket, skal vi også lige have fakta på plads. I dette område, der strækker sig over 1,2 millioner km2, hvilket er mere end Frankrig, Tyskland og Storbritannien tilsammen, er skovene i mange år blevet dyrket for at producere tømmer til møbel- og byggeindustrien. Skovarealet er vokset støt siden 1950 og vedmassen mere end fordoblet.

Restproduktet fra tømmerproduktionen bliver til træpiller og flis, der går til energi. I det sydøstlige USA bliver cirka 3,3 procent af den høstede træmasse til træpiller. Ja, lad os lige gentage – omkring tre procent af det, der bliver høstet i de skove, der er i vækst, bliver til træpiller. Så det er vist at stramme den at påstå, at produktionen af træpiller medfører afskovning.

Energistyrelsen skriver i sin nye rapport, at biomasse til energi i mange tilfælde er en fordel for klimaet, når f.eks. restprodukter fra produktion af gavntræ erstatter fossile brændsler. Og det er netop tilfældet på Studstrupværket. Så i Aarhus kan man med rette være stolt af den markante CO2-reduktion, som byen allerede har opnået ved at få kul og olie ud af fjernvarmen.

Det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke skal se på andre teknologier i takt med, at de modnes – og det gør man jo netop også i Aarhus. Det er helt oplagt, at samfundet i stigende grad elektrificeres, så vi bedst udnytter de store ressourcer inden for vind og sol.

Men de nye teknologier vil i de næste mange år med stor sandsynlighed skulle køre i kombination med enheder, der kører på træpiller, flis og halm. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan bevare en høj forsyningssikkerhed.

Studstrupværket. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce