Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Aarhus skal ikke bare vokse for at give folk et sted at bo - den skal være en by, hvor indbyggerne lever

Hensynet og udgangspunktet for ethvert bysamfund bør være de mennesker og det liv, der allerede er i byen og kommunen. Hvordan kommer udviklingen dem til glæde? Og hvordan sikrer vi, at byens fysiske udvikling ikke ødelægger det Aarhus, vi kender og elsker?

Af følgende medlemmer af Aarhus Byråd: Eva Borchorst Mejnertz, Radikale Venstre, Mette Skautrup, Konservativ Folkeparti, Liv Gro Jensen, Alternativet, Knud N. Mathiesen, Dansk Folkeparti, Keld Hvalsø, Enhedslisten

Aarhus er en grøn by – en by, hvor skovens træer vokser længere ind end bare til bygrænsen. Aarhus er en meget alsidig midtby med liv og luft. Vi har skov og strand næsten helt ind til centrum, og vi har parker og en åben å, der meget hurtigt kommer til at udgøre et blåt/grønt åndehul i det århusianske bylandskab.

Men Aarhus er under kraftig forandring. Der skal årligt skabes plads til 4000 nye borgere, 2000 nye boliger og 2000 nye arbejdspladser i byen. Denne virkelighed er italesat mange gange, og kun få sætter spørgsmålstegn ved denne fortælling. Men hensynet og udgangspunktet for ethvert bysamfund bør være de mennesker og det liv, der allerede er i byen og kommunen. Hvordan kommer udviklingen dem til glæde? Og hvordan sikrer vi, at byens fysiske udvikling ikke ødelægger det Aarhus, vi kender og elsker?

For vi oplever også en bekymring over den udvikling, der er i gang. Både inde i os selv, men i særdeleshed også fra århusianerne. Vi mister grønne arealer, når byen udvikles, og vi mister en del af det Aarhus, vi kender og elsker, når gamle ikoniske bygninger ændres, eller nedrives for at gøre plads til fremskridt og byudvikling. Det smerter os, når smukke bevaringsværdige byvillaer med haver må lade livet for at gøre plads til betonkanonernes arbejde med at skaffe plads til de potentielle nye århusianere. Det begrænser muligheder for lys, liv, biodiversitet og en alsidig boligmasse i det centrale Aarhus.

Vi ser byhuse og små, hyggelige bymiljøet, der bliver nedlagt for at give plads til ny boliger i nærheden af Aarhus C. Dette er i høj grad med til at ændre det Aarhus, vi kender - et Aarhus præget af forskellige udtryk i bygninger, og hvor der er plads til små grønne oaser. Vi ved godt, at udviklingen har stået på i rigtig mange år - men netop nu accelererer den, og der er grund til, at vi tager en debat med byens borgere og fællesråd om den udvikling, der er i gang, og om der er noget, vi som byråd skal gøre anderledes.

Lad os pointere: Vi er ikke imod byudvikling og fortætning ud ad akserne, som beskrevet i Kommuneplan 2017. Heldigvis er der også heri gode muligheder for at bygge boliger mange steder i kommunen, og vi er helt åbne overfor, at det naturligvis afstedkommer en debat om udformning, højde og tæthed, osv., på boligerne; præcis som den slags altid gør. Problemet er, at der alt for ofte er tale om områder, der ikke er udpeget i kommuneplan 2017. Og når først gamle villaer, bymiljøer eller ikoniske bygninger i byen er væltet eller skamferet til ukendelighed, så får vi dem ikke tilbage. Og netop da har vi mistet en del af det Aarhus, vi kender.

Aarhus skal ikke bare vokse for at give folk et sted at bo - den skal være en by, hvor indbyggerne lever. Det sker ikke mellem kønsløse betonbygninger, men i et levende byliv, som blomster op i de grønne områder, de livlige gamle bygninger og snoede gader. Denne kultur og det liv bliver ødelagt, hver gang vi rydder de gamle fællesskabende byggerier til fordel for dyre lejligheder, hvor hver kan side på deres egen altan og betragte byens liv på afstand.

Illustration: Jens Nex
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Stiften mener: Derfor spiller kvinde-sporten fallit i øjeblikket

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Annonce