Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Aarhus skriger på regler for elevfordeling men uden et nyt gymnasium midt i byen

Hvis man skal styre kapaciteten, må det være for at sikre et udbud i hele Aarhus og på den måde understøtte, at alle elever har let og hurtig adgang til et gymnasium. Formålet er ikke at fordele elever mellem by-gymnasierne.

Der er behov for en ansvarlig løsning på elevfordelingen på gymnasier i Aarhus, men det skal ikke være en fordeling, som flytter elever til et nyt tilbud i midtbyen.

Efter at regionens "Fordelingsudvalg Øst" mislykkedes i forsøget på at blive enige om lokale elevfordelingsregler, har Region Midtjylland indstillet til undervisningsministeren, at en række århusianske gymnasier skal have en klasse mindre i det kommende skoleår. Beslutningen har vakt stor debat på de århusianske gymnasier, hvor elever har nedlagt undervisningen som svar på regionens beslutning. Beslutningen betyder nemlig fyringer på gymnasierne, da antallet af lærere, naturligt nok, følger antallet af elever.

Vi har en voksende udfordring med fordelingen af elever på landets gymnasier. Gymnasier bliver til enklaver, hvor elever går op og ned ad andre "som ligner dem selv" - både socialt og økonomisk. På sigt bliver elever med forskellige sociale baggrunde og med forskellige interesser ikke længere blandet på gymnasiet, hvilket er et tab for elevernes almene dannelse og forståelse for samfundet – det må ikke ske! Hvis vi skal forstå hinanden, skal arbejdersønnen og akademikersønnen ikke leve afskårne liv men møde hinanden på deres uddannelser. Hensynet til at sikre en forskelligartet elevsammensætning vægter i den her sammenhæng højere end et fuldstændigt frit gymnasievalg.

Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium (det tidligere Langkaer Gymnasium) har været genstand for meget af opmærksomheden om elevfordelingen. På disse gymnasier er der en høj andel af elever med anden etnisk baggrund. Vi ved, at den høje andel desværre betyder, at etnisk danske elever begynder at fravælge disse gymnasier. Det har betydet færre ansøgere til de to gymnasier. Hvis vi ikke får en bedre fordeling af elever, risikerer vi, at både Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium må lukke og slukke, og udfordringerne med elevfordeling vil se sig om efter nye gymnasier.

Der er behov for, at vi står sammen og tager ansvar for gymnasierne og for alvor tager fat om elevfordelingen. I takt med at ungdomsårgangene bliver mindre, må gymnasierne i midtbyen ikke være så store, at gymnasierne uden for Aarhus ikke kan overleve. Det tager i virkeligheden det frie valg fra de elever, som bor i udkanten af Aarhus og gerne vil gå på et gymnasium i nærområdet, som ellers skal se frem til lange transporttider.

I forbindelse med fusionen mellem Langkaer Gymnasium og Aarhus Tech i 2018 blev der oprettet nye stx-klasser ved Aarhus Tech på Dollerupvej i Aarhus by. Men udbuddet gjorde ikke det nye Aarhus-gymnasium populært. Alligevel vil regionen nu flytte elever fra nogle by-gymnasier til Aarhus Gymnasium på Dollerupvej. Hvis man skal styre kapaciteten, må det være for at sikre et udbud i hele Aarhus og på den måde understøtte, at alle elever har let og hurtig adgang til et gymnasium. Formålet er ikke at fordele elever mellem by-gymnasierne. Derfor er det underligt, at den nye aftale ikke lader stx-klasserne på Dollerupvej gå bort.

Der er desperat behov for, at vi får taget hånd om elevfordelingen i Aarhus, men det er at holde eleverne for nar, at de skal opgive dele af det frie valg for at blive tvunget ind på et helt nyt tilbud.

Derfor skal en model for elevfordeling både sikre overlevelse for Aarhus Gymnasium i Tilst og Viby Gymnasium, sikre en mere jævn elevfordeling og afskaffe stx-klasserne på Dollerupvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce