Annonce
Debat

Læserbrev: Afskaf tvungne nationale test

skolenationale testafskaftest nex
Annonce

I sidste uge afsluttede landets skoler denne runde af nationale test, og nu kan spændte børn så vente på, ikke juleaften, men svar på, om de er "en del under gennemsnittet", eller om deres faglige niveau er "ikke tilstrækkeligt".

Det bliver ingen børn klogere af at få at vide. Testen gør ikke børn dygtigere, ligesom et bilsyn ikke i sig selv gør biler mere sikre - uden sammenligning i øvrigt ...

Kvaliteten ligger i den forberedelse og opfølgning, som er i klasseværelset - eller på bilværkstedet - hvor børnene kommer i dialog og får feedback fra lærere, men også forældre, om det, de er i gang med at lære.

Spørgsmålet er; for hvis skyld tester vi?

Pædagogiske test har været hverdag i folkeskolen altid, og de er et godt og nødvendigt redskab til at give lærere, forældre og børnene selv et indblik i, hvordan det går med at lære. Men uden den fornødne tid til at lave en kvalificeret forberedelse og opfølgning bliver det tomme ord og et reelt tidsspilde.

Vi ved desuden, at måden, de nationale test er opbygget på og skal gennemføres på, ligger mere til højrebenet for nogle børn end for andre. Omkring en femtedel kløjes i testene, og det giver stressede børn. Og det betyder samtidig, at resultatet ikke altid afspejler, hvor barnet er læringsmæssigt, og at nogle børn derfor risikerer at gå gennem deres skoletid med en oplevelse af at være dummere end deres klassekammerater.

Derfor skal vi afskaffe tvungne nationale test, så den enkelte skole og den enkelte lærer kan tilrettelægge undervisning og feedback ud fra de behov, der er i den enkelte klasse. Vi skal sætte barnet - og dets lærere - i centrum.

Børn bliver dygtigere, når de ved, hvad de skal lære, hvorfor de skal lære det, og hvordan de kommer videre. De bliver ikke dygtigere af at blive testet. I stedet tager de nationale test tid fra det væsentlige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet blev chikaneret flere gange på Kappelvænget: Flere anholdelser i Brabrand tirsdag aften

USA

Følg med live: Trump har forladt Det Hvide Hus - snart skal Biden indsættes som USA's næste præsident

Erhverv

Den billige coronabenzin stiger: De dyre dråber runder 11 kroner

Annonce