Annonce
Læserbrev

Læserbrev: AGF og fanatismen

Søndag 4. august gjorde Steen Ole Hedelund Jørgensen i en kronik her i avisen op med sammenkædningen af religion og fodbold med udgangspunkt i fan-march med indledning af en andagt ved Sankt Lukas kirke den 28. juli. Det er et seriøst anliggende, og Hedelund Jørgensen gør rede for, med en række eksempler, hvor galt det kan gå, når man sammenblander et fodboldengagement med religion.

Problemet i kronikken er, at dens seriøse anliggende bygger på regulær uvidenhed.

Kronikøren fremhæver med rette det protestantiske princip, at det religiøse og det private skal holdes adskilt, eller – anderledes sagt – at man ikke kan anvende det religiøse som et grundlag for hverken et politisk, eller folkeligt engagement. Dermed er der sat grænser for den religiøse fanatisme og dens ugerninger. Gid det var så vel!

Men problemet er, at denne teologiske holdning, som jeg deler, aldrig blev et folkeligt og politisk anliggende. Også efter reformationen brændte man kvinder i Jesu navn og førte de mest blodige krige for at fremme den rette tro. Så dette med, at med reformationen blev ”mennesket frisat for ”det religiøse åg”, er mere et ideal end virkelighed!

Men er der en præst, der lidenskabeligt og begavet har fastholdt denne skelnen, så er det netop sognepræst Henrik Hansen fra Sankt Lukas. Det ved jeg noget om, for jeg har faktisk været hans biskop i mere end 21 år. Han var f.eks. helt i front fra begyndelsen, da det gjaldt et opgør med den opfattelse, at bøsser og lesbiske ikke hørte til i folkekirken. Han kunne aldrig finde på at blande religion og fodbold sammen i sin teologi og forkyndelse. Han er fjernt fra at anvende religiøse argumenter for såvel AGF som den borgerlige indretning, som ægteskabet er.

Og så til AGF! Næppe nogen, der kender mig, vil betvivle, at denne fodboldklub har været en stor kærlighed for mig i 50 år, og det står jeg ved. Og derfor er det mig en umulighed at genkende Hedelund Jørgensens billede af klubben. Tværtimod har man på alle niveauer i årevis bekæmpet enhver fanatisme. Man er stået op mod racisme. Man har tværtimod inviteret flygtninge til fodbold og dermed givet dem en forståelse af at høre til i en folkelig sammenhæng. Man var (sammen med fanklubben) grund til, at ”White Pride” er mere erindring end realitet. Man har været med i en række sociale tiltag, der mildt sagt intet har med fanatisme at gøre.

Og så ved jeg en del om det sociale liv i AGF. Jeg har mødt utallige mennesker i klubben, men ingen fanatikere. Derimod mennesker med menneskelighed og humor. Vi kan være trætte af det, når AGF har tabt, men vi ved godt, at livet går videre næste morgen, ”at”, med en formulering af Peter Sørensen, ”fodbold er det vigtigste af det ligegyldige”.

Derfor kan man jo godt glæde sig til en ny sæson, det var, hvad fan-marchen udtrykte, glæde og fællesskab, som mildest talt ikke bør være kirken og dens forkyndelse fremmed. Med Paulus’ ord, så er vi sat til at være medarbejdere på hinandens glæde. Hvis det ikke er tilfældet, så har jeg - om end ikke levet – så dog prædiket forgæves i 45 år.

Eller som min læremester, professor K.E. Løgstrup engang sagde til mig, ”fanatismens grund er den humorforladte alvor”. Måske Hedelund Jørgensen skulle skrive sig dette bag øret! Og så måske opleve stemningen, når AGF spiller!

Annonce
Biskop emeritus Kjeld Holm, Aarhus. Arkivfoto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce