Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Alle drenge bør tilbydes HPV-vaccination

Sundhedsvæsenet bør betale for frivillig HPV-vaccination til både piger og drenge for at forebygge de kræftformer, som opstår senere i livet som følge af infektion med Human Papilloma Virus (HPV).

I dag er det kun piger og de kommende generationer af 12-årige drenge, som tilbydes gratis HPV-vaccination.

HPV er særdeles smitsom, og det er vanskeligt at undgå at blive smittet i ung alder. Livmoderhalskræft skyldes en HPV-infektion, og HPV spiller også en rolle for udvikling af kræft i endetarm, mandler og penis. Der er derfor mange gode grunde til at forebygge HPV-infektion hos begge køn.

Vaccinationsdækningen for HPV er desværre lav i Danmark på trods af, at vaccination beviseligt forhindrer kræft, og at alle tilgængelige undersøgelser viser meget lav risiko for alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccination.

Tilbud om frivillig gratis HPV-vaccination til alle drenge vil bidrage til at forebygge smittespredning af den farlige virus, og det er en fagligt velbegrundet forebyggelsesindsats. Jeg foreslår, at alle kommuner i regionen går forrest med kræftforebyggelse og tilbyder alle drenge gratis HPV-vaccination. Derfor dette budgetforslag til de nært forestående budgetforhandlinger i kommunerne.

Det er enestående, at en HPV-vaccination i barnealderen kan forhindre alvorlige kræftsygdomme senere i livet. HPV-vaccine er den eneste kendte vaccine, som med sikkerhed kan forhindre udvikling af alvorlige kræftformer hos både kvinder og mænd. Derfor bør kommunerne også bidrage til, at alle piger og drenge tilbydes gratis HPV-vaccination og dermed samtidig ophæve den usaglige kønsdiskrimination af drenge.

Christian Møller-Nielsen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Annonce