Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Alt for få virksomheder sorterer deres affald – vi har opskriften

Virksomhederne skal naturligvis kunne få hentet deres affald af kommunens skraldebiler, som allerede henter borgernes affald. Vi kører jo lige forbi.

Kun 52 procent af de danske virksomheder sorterer én eller flere affaldsfraktioner til genanvendelse, og kun otte procent sorterer plastik. Det viser en ny analyse fra Dansk Affaldsforening på baggrund af tal fra Københavns Kommune og Miljøstyrelsens affaldsdatasystem.

Vi ønsker, at de lokale virksomheder kan få lov til at koble sig på kommunernes indsamling af affald. En løsning, som Klimarådet også anbefaler.

Virksomheder må ikke bruge de samme affaldsløsninger som borgerne - der er en skarp opdeling mellem affald fra borgerne og affald fra virksomhederne i lovgivningen. Det er en decideret stopklods i kampen for at få så mange til at sortere som muligt.

Siden 2010 har det været forbudt for virksomheder at koble sig på kommunernes indsamling af affald. De affaldsløsninger, som borgerne bruger, når de sorterer affald til genanvendelse derhjemme. I stedet skal hver enkelt virksomhed forhandle en kontrakt med en privat affaldsvirksomhed om afhentning af deres affald til genanvendelse.

Analysen fra Dansk Affaldsforening viser med al tydelighed, at privatiseringen af virksomhedernes affald ikke har medført bedre affaldsbehandling. Tværtimod! Det har i stedet svækket den cirkulære økonomi.

Virksomhederne angiver årsagerne til den manglende sortering som manglende viden, mangel på plads, og at sortering ofte forbindes med øgede omkostninger. Men dét, vi hører oftest, er, at det er alt for besværligt. Affaldssortering står måske ikke øverst på listen for alle virksomheder. Det forstår vi godt. Derfor kommer de slet ikke i gang. Vi skal gøre det let for virksomhederne at gøre det rigtige.

I Skanderborg og Odder Kommuner kendes vi på, at det er nemt og attraktivt at drive virksomhed hos os. Vi oplever, at de lokale virksomheder gerne vil i dialog med kommunen om grønne løsninger og klimatiltag. Vi er gode til at finde løsninger i fællesskab.

Derfor ønsker vi, at frisøren, cykelhandleren, revisoren, biografen og caféen skal kunne bruge de affaldsløsninger, som vi allerede har etableret i kommunerne. Hvorfor skulle de ikke? Virksomhederne skal naturligvis kunne få hentet deres affald af kommunens skraldebiler, som allerede henter borgernes affald. Vi kører jo lige forbi.

Når vi gør affaldssortering let, stiger genanvendelsen markant, og vi styrker den cirkulære økonomi. Dét er opskriften!

Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Restaurantejer, sognepræst, selvstændig og butiksindehaver gør status på året der gik

AGF

David Nielsen efter sejr som kulmination på utrolig uge: - Nogle troede, at hængelåsen var røget af for os

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce